У МОЗ відповіли, які щеплення мають бути у людей у віці 25+

У МОЗ відповіли, які щеплення мають бути у людей у віці 25+ -

У МОЗ відповіли, які щеплення мають бути у людей у віці 25+ - фото: freepik.com

Події
31 серпня 2022 12:55

У Міністерстві охорони здоров’я України спростували міф, що щеплення потрібно робити лише у дитячому віці.

Як розповіли у МОЗ, імунітет проти деяких захворювань зберігається не на все життя, тому періодично потрібно проводити ревакцинацію. Також дорослим треба вакцинуватися проти деяких хвороб, якщо вони не отримали захист від них у дитинстві.

Календар профілактичних щеплень -Календар профілактичних щеплень - фото: facebook.com/moz.ukr

Гепатит В

Вакцину проти Гепатиту В ввели до обов’язкових дитячих щеплень лише у 2001-му році, тому люди, які народилися раніше, не мають відповідного щеплення. Зверніться до свого сімейного лікаря, щоб проконсультуватися щодо імунізації. Дорослі можуть придбати вакцину в аптеках.

Дифтерія і правець

Імунітет проти цих захворювань зберігається близько десяти років, тому потрібна ревакцинація. Згідно з Календарем щеплень, починаючи з 26 років, дорослим роблять планові щеплення проти дифтерії та правця кожні десять років. В державних закладах охорони здоров’я вони безкоштовні.

COVID-19

Усім дорослим рекомендують вакцинуватися проти коронавірусу. Це важливо в умовах поширення нових штамів, тим більше під час війни, коли не завжди є можливість дотримуватися дистанції, провітрювання чи носіння маски. Вакцинація від коронавірусу є рекомендованою, проте не обов’язковою, наголошують у МОЗ. Щеплення також роблять безкоштовно.

Пневмокок

Коронавірус і грип можуть ускладнюватися бактеріальною пневмонією. Найпоширеніша її причина – пневмокок. Тому людям із групи ризику (наприклад, з хронічними захворюваннями) варто зробити щеплення від пневмококової інфекції. Це щеплення не входить до Календаря щеплень, тому зробити його можна лише власним коштом.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах