Підбірка патріотичних фільмів до Дня незалежності України, які варто подивитися
Підбірка патріотичних фільмів до Дня незалежності України, які варто подивитися
Події
23 серпня 2022 15:59
Підбірка патріотичних фільмів до Дня незалежності України, які варто подивитися - фото: espreso.tv

В цьому році Україна відзначає свій 31 День Незалежності в умовах повномасштабної війни. Як і в усі часи українці продовжують боротися за свободу, спокійне та щасливе життя.

Vgorode підібрав низку сучасних, патріотичних фільмів до Дня Незалежності України, де розповідається про випробування нашої держави, її силу, красу та сміливих українців.  

Гіркі жнива 

Канадський кінофільм про історію кохання в розпал українського Голодомору 1932—1933 років. Там розповідається про двох закоханих, які не встигають насолодитися своїм щастям. У вільну Україну вривається радянська армія, яка забирає в селян їжу та провокує голод. Хлопець стає на захист своєї Батьківщини, сім’ї та коханої.  

Ціна правди

Біографічна драма, яка заснована на реальних подіях. Екранізувати історію взялася польська режисерка Аґнєшка Холланд.  

Події розгортаються в 1933 році. Радник прем’єр-міністра Великобританії та журналіст Гарет Джонс (Джеймс Нортон) приїздить до Москви з наміром взяти інтерв’ю у Сталіна. Його нова знайома Ада Брукс (Ванесса Кірбі) відкриває йому очі на те, що відбувається у Радянському Союзі. Ризикуючи власним життям та переховуючись від радянських спецслужб Гарет Джонс робить репортаж про Голодомор в Україні. Відверта публікація надихає письменника Джорджа Оруела на написання книги "Колгосп тварин". 

Чорний ворон 

Фільм створено за мотивами роману лауреата Шевченківської премії Василя Шкляра "Залишенець. Чорний ворон". 
 
Стрічка розповідає історію життя та кохання Івана на прізвисько Ворон, якому випала доля стати учасником повстанського руху часів Холодноярської республіки. Одвічна жага українців до волі не дає головному герою залишатись осторонь важливих подій, які розгортаються у його селі. Саме тому він відважно жертвує спокоєм та сімейним затишком та починає запеклу боротьбу за незалежність рідної землі, волю, майбутнє українців та власної родини.

Червоний 

Український історичний фільм Зази Буадзе 2017 року. Він є патріотичним, адже мета головного героя – вільна Україна. 

За сюжетом у ГУЛАГу в 1947 році термін відбуває воїн УПА Данило Червоний. У постійній боротьбі за власне виживання Червоний долає неприязнь із боку табірного керівництва, регулярні пастки від співкамерників та небезпеки роботи в каменоломні. Українці в таборі представлені бандерівцями на чолі з Червоним та комуністом Льотчиком, який не визнає бандерівців земляками, бо в них "другая Украина – не советская".  

Таємниці великих українців  

Український історичний цикл документальних фільмів Акіма Галімова. У серіях розповідається про життя восьми історичних осіб, які вплинули на розвиток України та інших держав. Це Богдан Хмельницький, Анна Київська, Іван Мазепа, Симон Петлюра, король Данило, Роксолана, Михайло Грушевський та Андрей Шептицький. Кожна з восьми серій присвячена окремому героєві.  

Зйомки документального циклу "Таємниці великих українців" відбувалися в Україні, Франції, Італії, Румунії, Польщі, Австрії, Туреччині, Молдові, Угорщині. До історичних розслідувань було залучено півтори сотні українських та закордонних експертів. 

Соловей співає. Доки голос має 

Документальний фільм "Соловей співає. Доки голос має" є новаторським та монументальним дослідженням проблеми мовного питання в Україні. Автори аналізують мовну ситуацію не в звичайній, поширеній формі протистояння політичних сил, а досліджують значно глибші причини та наслідки нинішньої конфронтації довкола української мови.

Спадок нації 

Перший український документальний фільм про вишиванку. Ідея стрічки полягає в тому, що вишита сорочка є не тільки матеріальною, а й духовною спадщиною українського народу.  

У "Спадку нації" органічно переплетені дві площини. Перша – етнографічна – показує неймовірне різноманіття унікальних орнаментів, технік вишивки, крою, що залежать від регіону побутування сорочок. Друга – це історії людей, життя яких змінила вишиванка – врятувала, поєднала, стала символом нескореності чи останньою надією.

Код нації

Це унікальний дослідницький проект, який представив телеканал "Україна". Автори фільму демонструють, що саме дозволяє українцям проносити національну ідентичність крізь сторіччя. Де закладені таємні алгоритми, які відроджують головні історичні риси української нації?

За словами автора проекту Іларіона Павлюка, у фільмі шукали унікальний ключ до розкриття таємниці українців – того, що саме робить народом зараз, і дозволяло тисячоліттями переживати негаразди, які стирали з мапи цілі країни.  

Снайпер 

"Снайпер. Білий Ворон" – воєнний екшн від режисера Мар’яна Бушана, заснований на реальних подіях. Це історія про пацифіста Миколу, який з початком війни на Донбасі в 2014 році, попри власні принципи та упередження, вчиться снайпінгу та йде захищати свою землю від росіян. До Дня Української Державності творці презентують трейлер стрічки. Її прокат стартує у кінотеатрах вже з 24 серпня.  

Кіборги. Герої не вмирають

Ще одна воєнна драма від режисера Ахтема Сеітаблаєва. "Кіборги" знято за свідченнями військових, які героїчно обороняли Донецький аеропорт. Після цього, їх стали називати кіборгами.  
За сюжетом історія розгортається протягом двотижневого чергування в аеропорту одного батальйону у вересні 2014 року. Добровольча група вперше приїжджає в гарячу точку, яка вже чотири місяці тримає оборону. Там вона віч-на-віч стикається зі страшним обличчям війни. 

Додому

Український драматичний фільм 2019 року, у якому розповідається про біль сучасної України – Крим та Донбас. Режисер – Наріман Алієв з Ахтемом Сеітаблаєвим у головній ролі. Кримський татарин Мустафа приїжджає до Києва, куди після анексії півострова переїхали його сини. Старший син загинув на Донбасі – батько хоче поховати його в Криму, а також забрати додому молодшого сина. Подорож вплине на взаємини між сином і батьком.

"Додому" – це і драма, і притча, і road-movie.  

Черкаси 

Український художній фільм режисера Тимура Ященка. У ньому показані окупація Кримського півострову під час подій на Майдані в 2014 році.  

У сюжеті йдеться про двох сільських хлопців, які різних причин опиняються на воєнному кораблі ВМС України "Черкаси", дислокованому в порту кримського озера Донузлав.

У той час, коли екіпаж тральщика "Черкаси" проходить навчання, президент Янукович втікає з України, а Крим захоплюють "зелені чоловічки". Починається окупація Кримського півострову. Корабель повертається на базу, але порт вже втрачений. Українські кораблі здаються один за одним, лише екіпаж "Черкас" чинить опір і продовжує відважну, хоч і безнадійну, боротьбу з ворогом.  

Атлантида  

Події фільму розгортаються у 2025 році, після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Окупований Донбас повернено до складу країни, але його території визнані непридатними для проживання. Проте на тлі спустошення народжується нове кохання. 

Усі ролі у фільмі зіграли непрофесійні актори. Виконавці — колишній розвідник, волонтер благодійного фонду "Повернись живим" Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк. Зйомки фільму проходили у Маріуполі та Києві. 

Продюсерами фільму виступають Валентин Васянович, Ія Мислицька та Володимир Яценко.

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах