В українських школах оновили навчальну програму у зв'язку з війною: що змінилося

В українських школах оновили навчальну програму через війну: що змінилося - фото

В українських школах оновили навчальну програму через війну: що змінилося - фото

Події
17 серпня 2022 10:12

В Україні змінили шкільну програму через повномасштабну збройну агресію РФ проти України.

Як розповіли в МОН, над оновленням працювала група, до якої увійшли представники вищих навчальних закладів, органів державної влади, депутати, науковці, директори шкіл, вчителі та представники правозахисних організацій, професійного середовища, ЗМІ. У результаті зміни внесли до програми кількох предметів:

Історія України та Всесвітня історія

Зміни внесли до предметів "Історія України", "Всесвітня історія" для 6 - 11 класів та курсу "Історія: Україна та світ" для 10 класу. У оновлених програмах СРСР сприймається як уряд імперського типу. Тепер за програмами діти дізнаватимуться не лише про насильство, яке у ХХ столітті зазнавали українці, а й про інструменти опору йому.

Серйозні зміни зробили у частині новітньої історії. Передбачено окремий навчальний блок для розгляду російсько-української війни, що розпочалася у 2014 році. Розглядатимуться геноцидні дії політичного керівництва та російського війська щодо українців, а також національний опір агресії РФ та міжнародній підтримці України.

Оновили перелік термінів та понять. Наприклад, "присвоєння суверенітету" (у значенні присвоєння, захоплення суверенітету УРСР союзним центром), "русскій мір", "рашизм"; замість вираження "політика русифікації" застосовано вираз "політика російщення", який точніше відображає сутність явища та процесу; уточнено контекст застосування поняття "колабораціонізм".

Захист України

У програмі посилили патріотичну складову. Додали інформацію про сучасну російсько-українську війну та Героїв цієї війни. Діти зможуть розглянути досвід ведення бойових дій, а також самим дізнатися про вогневу підготовку, про медичну допомогу та цивільний захист.

Основи здоров'я

У програмі розширили розділ "Безпека та здоров'я людини". Він вивчається на початку навчального року у кожному класі. Діти тепер також розглядатимуть питання, пов'язані з ризиками воєнного часу, зокрема: сигнали оповіщення населення, дії під час повітряної тривоги, обстрілу тощо.

Право

Для предметів з основ правознавства та громадянської освіти у програмі розширили питання, пов'язані з правами людини, з російсько-українською війною. Також її доповнено інформацією про Міжнародне гуманітарне право.

Географія

В оновленій програмі тепер переглянуто обсяг навчального часу на вивчення країн у світлі сучасної російсько-української війни. Ще в тему "Країни Азії" додали інформацію про Республіку Корея, її місце в сучасній політичній карті світу, моделі економіки, міжнародні зв'язки України з Республікою Корея.

Зарубіжна література або Література (молдавська та зарубіжна/румунська та зарубіжна/угорська та зарубіжна)

Зі змісту програм вилучено твори російських та білоруських авторів. Натомість додані твори інших зарубіжних письменників.

Наприклад, діти тепер вивчатимуть творчість таких письменників, як Жан де Лафонтен, О. Генрі, Анна Ґавальда, У. Старк, Джон Бойн, Е. Шмітт, Йозеф Рот, А. Гранах тощо. У програму включили шедеври світової лірики - П’єр Ронсар "До того, як любов у світ прийшла…", Р. Бернс "Моя любов…", Й.В. Ґете "До моїх пісень…", Г. Гейне "Коли настав чудовий май…", Адам Міцкевич "Непевність".

У школах не вивчатимуться твори письменників, які писали російською мовою, але на вибір вчителя чи учнів може бути розглянуте життя та творчість письменників, які були тісно пов'язані з Україною – це Микола Гоголь, Володимир Короленко та Михайло Булгаков.

У списку творів для додаткового читання, тобто для уроків позакласного читання та уроків резервного часу, залишили на вибір вчителі твори Ільфа та Петрова ("12 стільців") та А. Кузнєцова ("Бабин Яр"). Також визнано доцільним залишити дослідження творів кримськотатарського письменника Т. Халілова.

Також із переліку рекомендованих для вивчення в освітньому процесі вилучено програми:

  • "Література (російська та зарубіжна)",
  • "Російська мова для загальноосвітніх навчальних закладів російською мовою" для 5 – 9 класів;
  • програми з російської мови для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою або з російською мовою для 10 – 11 класів;
  • "Російська мова та література (інтегрований курс) для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою" для 10 – 11 класів.

Зазначимо, що також МОН затвердила типову програму для 1-2 та 3-4 класів, де оновлено частину питань про цивільний захист та поводження з вибухонебезпечними предметами.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах