Відомий юрист зареєстрував петицію про повернення Геннадію Корбану громадянства

Поверніть Геннадію Корбану громадянство: відомий юрист зареєстрував петицію

Поверніть Геннадію Корбану громадянство: відомий юрист зареєстрував петицію - фото: inforesist.org

Події
13 серпня 2022 14:27

Відомий український юрист і правозахисник Андрій Магера ініціював петицію про перегляд помилкового рішення та скасування Указу Президента України щодо припинення громадянства України Геннадія Корбана.

Ось що написав Андрій Мегера про свою ініціативу:

Як відомо, у ЗМІ з’явився текст Указу Президента України (N 502/2022) від 18 липня 2022 року. За цим Указом було припинено громадянство України уродженця та мешканця українського міста Дніпра Геннадія Корбана.

"На мою думку, главу держави свідомо чи несвідомо було введено в оману, а сам Указ, як помилковий, підлягає скасуванню з таких міркувань:

1. Інформаційний ресурс "Бабель" 22 липня оприлюднив текст акту про вилучення прикордонниками паспорта Геннадія Корбана для виїзду за кордон.

В цьому акті зазначено, що паспорт вилучався не в іноземного громадянина, а в апатрида (особи без громадянства).

Держава, в особі посадової особи державного органу офіційно шляхом складення документа, визнала відсутність в Геннадія Корбана іншого громадянства.

2. Сайт "Укрінформ" повідомив, що 28 липня на спільній прес-конференції (чи спільному брифінгу) Президентів України і Литовської Республіки Володимиром Зеленським було заявлено буквально таке: "… Ми на регулярній основі надаємо громадянство нашої держави або ПОЗБАВЛЯЄМО…"

Проте Конституція України в частині першій статті 25 чітко констатує: "Громадянин України не може бути позбавлений громадянства".

3. Для мене є незаперечною роль Геннадія Корбана в організації опору російським окупантам як у 2014 році, так і в 2022 році.

На моє глибоке переконання, поява вищезгаданого Указу не сприяє консолідації усіх проукраїнських державницьких сил в Україні.

4. Виданий Указ суперечить не лише Конституції України, але й низці багатосторонніх міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана законами України.

Зокрема, частиною національного законодавства і обов’язковими до виконання в Україні є:

  • Конвенція про статус апатридів 1954 року;
  • Конвенція про скорочення безгромадянства 1961 року;
  • Європейська конвенція про громадянство 1997 року.

Відтак мною ініційовано на веб-сайті Президента України електронна петиція щодо виправлення помилки та перегляду (скасування) Указу Президента України (N 502/2022) від 18 липня 2022 року в частині Геннадія Корбана.

Вважаю, що від помилок у житті не застрахований ніхто, в тому числі Президент України.

Проте здатність визнати свою помилку та її виправити є не слабкістю, а силою людини. Тим більше це важливо тоді, коли стосується вищих посадових осіб держави.

Закликаю громадян України підтримати мою електронну петицію за посиланням – тут."

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах