Архітектори розповіли, як створили вуличні укриття у Дніпрі

Архітектори розповіли, як створили вуличні укриття у Дніпрі

Архітектори розповіли, як створили вуличні укриття у Дніпрі - фото: ukrinform.ua

Події
12 серпня 2022 18:07

У Дніпрі на блокпостах встановлені вуличні укриття. Під час повітряної тривоги вони слугують надійним захистом для військових

Сергій Дербін і Олексій Ятін очолюють одне з архітектурно-проєктних бюро у Дніпрі. Після початку війни вирішили приносити користь людям та робити те, шо вміють найкраще. Так виникла ідея спроєктувати та побудувати надійні вуличні укриття для військових у своєму місті. Про це повідомляє "Укрінформ".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації 

Насамперед фахівці поставили перед собою низку задач. Серед найважливіших – швидкість виготовлення укриття та можливість його будувати на будь-яких виробничих ділянках. Далі – мобільність, тобто укриття повинно бути таким, щоб його можна було будь-куди доставити неспеціалізованим транспортом. Перед тим, як приступити до реалізації проєкту, консультувалися з військовими. 

Проєктувальники дали назву модулю – "DOT". Він захищає від будь-якої стрілецької зброї, уламків ракет та снарядів. Також може використовуватись як броньований підземний склад воєнного та приватного призначення – міцність конструкції дозволяє його закопувати.  

Процес будівництва вуличного укриттяПроцес будівництва вуличного укриття - фото: ukrinform.ua

Базова модель наразі коштує 197 тисяч гривень. "DOT" у повній комплектації – з броньованими дверима та вікнами – 237 тисяч. На сьогодні його можна зробити за 5-6 днів. Всередині можуть розміщуватися до чотирьох осіб. За потреби там є, де присісти й навіть прилягти.  

У майбутньому такі укриття планують встановити у різних містах України в місцях з найбільшим скупченням людей. Наприклад, Харківський міський голова Ігор Терехов повідомив, що найближчим часом у Харкові з’явиться перша зупинка громадського транспорту, яка одночасно слугуватиме укриттям від обстрілів. За словами мера, зараз вона має пройти випробування на полігоні.   

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах