"Коли починали волати сирени, ми вмикали "Стефанію": як народжували у бомбосховищах Дніпра

"Коли починали волати сирени, ми вмикали "Стефанію": як народжували у бомбосховищах Дніпра -

"Коли починали волати сирени, ми вмикали "Стефанію": як народжували у бомбосховищах Дніпра - фото: freepik.com

Події
12 серпня 2022 17:16

Завідувачка акушерського відділення з Дніпра Ганна розповіла, як приймали пологи у бомбосховищі під виття сирен і повітряні тривоги. Тут допомагали вагітним із Маріуполя, Волновахи, Бахмута та Харкова.

Її зворушливу історію оприлюднив спільний проєкт Міністерства охорони здоров'я за підтримки ВООЗ та ЄС "Дякуємо серцем".

За словами Ганни, 24-го лютого все перевернулось, медики були на межі, оскільки не розуміли, що робити і як жити далі. В лікарню почали прибувати вагітні, які тікали від війни. Вони народжували просто у бомбосховищі під сиренами.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Лікарка розповідає, що жінки нервували і боялися. Вони планували народжувати у своїх містах, але все різко змінилося. Деякі з них тікали у 2014-му році з Донецька у Харків, а зараз почало все вибухати і там. Прихисток вони шукали у Дніпрі.

У лікарні перебудували цокольний поверх, стягнули ліжка, операційні столи, лампи. Керівництво та волонтери забезпечили медикаментами – усім, що було потрібно. Все робили швидко, щоб була можливість приймати пологи у безпечному місці. Коли почалися перші вибухи, то збігали донизу і народжували там.

- Це зараз я можу посміхатись, а тоді… Операції, кесареві розтини від восьмої ранку – до заходу сонця. Пацієнти надходять і надходять. Емоційно важко. Та коли вночі починали волати сирени, ми вмикали "Стефанію". І цей момент, коли породілля на операційному столі, виють сирени, у панорамних вікнах майорить великий прапор України, у колонках – "Стефанія" і… кричить новонароджена дитина. Це неможливо передати словами, ці відчуття. Я зараз кажу – і плачу. Життя триває завдяки та всупереч усьому, – розповідає Ганна.

Лікарка говорить, що це була їхня повсякденна робота, кожен робив те, що міг.

- Просто ми стоїмо на початку життя, і повинні зробити все заради нашого майбутнього, заради наших дітей, нашої неньки, – зауважила дніпрянка.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах