У Дніпрі доньці довелося нести тіло матері до авто бюро судово-медичної експертизи

Дніпрянку змусили нести тіло матері до авто бюро судово-медичної експертизи

Дніпрянку змусили нести тіло матері до авто бюро судово-медичної експертизи - фото: dilo.net.ua

Події
02 серпня 2022 12:21

У Дніпрі працівники обласного бюро судово-медичної експертизи відмовилися виносити тіло загиблої жінки з квартири. До їх машини вона мала сама донести мертву маму у чорному мішку. 

25 липня, близько другої ночі, на вулиці Василя Симоненка померла жінка. Туди викликали працівників Дніпропетровського бюро судово-медичної експертизи, аби констатувати її смерть та доправити до моргу.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Що кажуть родичі

Працівники бюро СМЕ, які приїхали, відмовилися виносити тіло з дому. Вони дали чорний пакет повнолітній доньці та сказали їй нести померлу матір до автомобіля самій. В цей час з нею перебувала подруга по імені Роксолана, яка розповіла журналістам Vgorode про цю ситуацію.

За її словами, один з представників бюро згодом погодився донести тіло, але натякнув, що зробить це за гроші. Після того, як дівчина сказала, що коштів вони не мають, чоловік пішов у машину, бо у нього начебто боліла спина. Інший працівник все ж допоміг дівчині. 

Разом з одним працівником донька зі сльозами на очах несла померлу матір до автомобіля. Її подруга зняла це на відео, де видно, що дівчина не може втримати пакет з померлою і впускає його на підлогу.

Зауважимо, що це не єдиний подібний випадок. Як повідомила нам інша дніпрянка, коли помер її батько, то працівники бюро СМЕ теж відмовилися спускати тіло вниз в машину. Жінці прийшлося дзвонити посеред ночі родичу, щоб той приїхав винести тіло чоловіка з квартири.

Що кажуть в МОЗ

У витязі з наказу МОЗ №6 вказується, що відповідальність за доставку трупа, його одягу та інших предметів, що безпосередньо мають відношення до трупа, у морг покладається на особу, яка призначила експертизу, і здійснюється бригадами, склад яких відповідно до місцевих умов комплектується з працівників органів Міністерства внутрішніх справ, або з працівників інших служб, що спеціалізуються на цьому.

Правила проведення судово-медичної експертизиПравила проведення судово-медичної експертизи - фото: zakon.rada.gov.ua

Що кажуть у КЗ "Дніпропетровського обласного бюро судово-медичної експертизи" ДОР

Vgorode надіслав запит до КЗ "Дніпропетровського обласного бюро судово-медичної експертизи" ДОР, аби дізнатися, чи повинні представники бюро судово-медичної експертизи доносити тіло від місця події до їх автомобіля. 

Там відпоіли, що у відповідності до пункту 1.9 Правил проведення судово-медичної експертизи (досліджень) трупів у бюро судово-медичної експертизи відповідальність за доставку трупа, його одягу та інших предметів, що безпосередньо мають відношення до до трупа, у морг покладається на особу, яка призначила експертизу, і здійснюється бригадами, склад яких відповідно до місцевих умов комплектується з працівників органів Міністерства внутрішніх справ, або з працівників інших служб, що спеціалізуються на цьому.

У випадках смерті в лікувально-профілактичних установах організація доставки трупа до моргу покладається на керівника даної установи. У випадках, коли бригада швидкої медичної допомоги констатувала смерть особи, що померла на вулиці або в іншому громадському місці, доставка трупа до моргу здійснюється цією бригадою. При цьому лікар (фельдшер) бригади зобов'язаний надати черговому санітару моргу заповнений відривний талон до "Супровідного листа".

Отже, як вбачається із зазначеного нормативного акту, доставлення тіл померлих до автомобіля та транспортування до судово-медичного моргу до обов'язків судово-медичних експертів не входить. 

Відповідь бюро судово-медичної експертизиВідповідь бюро судово-медичної експертизи - фото: dp.vgorode.ua/ukr

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах