СБУ запобігла витоку оборонної інформації через даркнет

СБУ запобігла витоку оборонної інформації через даркнет -

СБУ запобігла витоку оборонної інформації через даркнет - фото: t.me/SBUkr

Події
03 липня 2022 13:21

Служба безпеки України з початку повномасштабної війни нейтралізувала більше тисячі хакерських атак, які окупанти влаштували проти ІТ-систем стратегічно важливих об’єктів України. Також заблокували майже півтори тисячі російських сайтів, які ворог використовував для проведення інформаційних диверсій і поширення кремлівської пропаганди.

Як розповіли у пресслужбі СБУ, нещодавно у Києві кіберфахівці знешкодили злочинне угруповання, яке збувало дані щодо оборонних підприємств і спеціалізованих установ сфери зв’язку та захисту інформації. Отримані відомості вони продавали через анонімну інтернет-платформу даркнет.

До складу злочинної групи входив працівник Державної податкової служби, який мав доступ до закритих баз даних українських підприємств. Свої "послуги" пропонували на тематичних форумах анонімної мережі за різні суми криптовалюти.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Також у Києві виявлено та нейтралізовано російську агентуру, яка розвідувала оборонні позиції ЗСУ і Тероборони, а також передавала агресору інформацію щодо суспільно-політичної обстановки (зокрема проукраїнських діячів культури, медіа тощо) в столиці та в області.

Для обміну розвідданими та їх передачі кураторам з Москви використовували месенджери. Діяльність ворожих агентів координувала директорка однієї з київських шкіл. В разі захоплення столиці загарбники обіцяли їй посаду "міністра освіти" у лавах окупаційної адміністрації.

Втім співробітники СБУ викрили агентурну групу і затримали її координатора. Наразі матеріали провадження скеровано до суду. Зрадниці загрожує покарання до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення. 

У Донецькій області затримали коригувальника ракетних обстрілів. Він збирав координати переміщення техніки і дислокації підрозділів ЗСУ в районі Бахмуту. Встановлено, що затриманим є рецидивіст, який тричі був засуджений за вчинення тяжких злочинів. Отримані геолокації він планував передати через месенджер на акаунт, зареєстрований на російський номер мобільного зв’язку. Правоохоронці затримали його під час спроби фото- та відеозйомки одного з українських військових об’єктів.

Також за матеріалами СБУ повідомлено про підозру одному з пропагандистів терористичної організації "ДНР". Зрадник публічно підтримував повномасштабне вторгнення РФ і просував ідеї так званої "русифікації Донбасу". Для поширення кремлівської пропаганди блогер створив канали на Youtube і в Тelegram. Наразі тривають комплексні заходи для їх блокування і притягнення зловмисника до відповідальності.

У Вінницькій області правоохоронці нейтралізували два злочинних угруповання, які організували нелегальне переправлення за кордон українців призовного віку. Свої "послуги" вони оцінювали від 3 до 8 тисяч доларів з клієнта. За ці суми "гарантували" переміщення через держкордон поза встановленими пунктами пропуску. Одним з організаторів схеми виявився працівник Вінницької митниці.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах