Волонтер з Дніпра розповів, що пережив у російському полоні

Волонтер з Дніпра розповів, що пережив у російському полоні

Волонтер з Дніпра розповів, що пережив у російському полоні - фото: suspilne.media/Юрій Тинний

Події
01 липня 2022 18:03

25-річний Ігор Талалай – волонтер з Дніпра. Він евакуював людей із вже захопленого Маріуполя. У російському полоні перебував 88 днів.

Волонтера затримали на виїзді з окупованого Маріуполя російські солдати. Спочатку хлопця кинули у підвал, де тримали п’ять годин разом з іншими затриманими. Там над ними знущалися фізично та морально. Потім їх відправили до райвідділу у Мангуш. Про це повідомляє "Суспільне".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Згодом усіх полонених вивезли до Донецька, де їх били, допитували та морили голодом – на добу давали невеликий шматок хліба і трохи води. Також не дозволяли сходити в туалет чи отримати доступ до лікарів. Там Ігор провів близько двох діб, згодом його забрали до ізолятора тимчасового утримання, звідти відправили на 120-ту Оленівську колишню зону.

– Нас було близько трьох тисяч, дуже багато. Особливо багато просто цивільних осіб, і їм всім пишуть підозру від 15 років до розстрілу, бо в "ДНР" працює смертна кара, – розповів Ігор.

З камери волонтера перевели у бараки. Тут доводилося спати на піддонах. Годували частіше за все один-два рази на день. За час перебування у полоні хлопець схуд приблизно на 15 кілограмів. Полонених змушували працювати: робити в бараках ремонти, фарбувати, прибирати.

– Останній з бараків – це було дуже сире приміщення без вікон. Після дощів нам виділили ще піддони, вони приїхали мокрі. І ти спав, і відчував як від стіни несе холодом, –  згадує Ігор.

Довідка про "фільтрацію"Довідка про "фільтрацію" - фото: suspilne.media/Ігор Талалай

Він каже, що з полону врятувався дивом. Спочатку прийшли й назвали його прізвище. Згодом віддали документи, телефон та сумку. Після цього він приїхав до донецької установи, де можна було обміняти гривні на рублі. Там волонтер зловив Wi-Fi, подзвонив родичам та одній з волонтерів. Вони скоординували його як краще виїхати на територію України.

Нині, каже Ігор, фізично почувається виснаженим. У майбутньому задумується піти до якогось батальйону або продовжити займатися волонтерською діяльністю.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах