Знищені тонни зерна і техніка: наслідки ворожого обстрілу ферми на Дніпропетровщині

Знищені тонни зерна і техніка: наслідки ворожого обстрілу ферми на Дніпропетровщині -

Знищені тонни зерна і техніка: наслідки ворожого обстрілу ферми на Дніпропетровщині - фото: suspilne.media

Події
17 червня 2022 10:46

На Дніпропетровщині під ворожий обстріл потрапило фермерське господарство "Україна". Внаслідок атаки загинули тварини, знищено тонни зерна, розбиті склади, а також спаленна сільськогосподарська техніка.

Підприємство обстріляли ще 30 квітня. Фермер Богдан розповів, що через ворожий удар у господарстві згоріло 90 тонн ячменю та 150 тонн соняшника. В огорожі утримували близько 30 диких свиней – вони не вижили. Чоловік каже, що їм довелося допалювати тушки, передає "Суспільне".

За словами Богдана, після обстрілу він зібрав снаряди, але ще досі знаходить їх в полі. Голова фермерського господарства Юрій Вакуленко розповів, що згоріла техніка і сільгоспінвентар – три КАМАЗи, МТЗ, бухгалтерія, запчастини, три склади, навіс і інша техніка. Інші склади пошкоджено. Зерно, яке в них є, підмокає. Фермерство зазнало 10-мільйонних збитків через обстріл.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Керівник господарства згадує, що перед обстрілом бачив безпілотник. Коли був перший "прильот" на території ферми, то він стояв за блоками – там і впав. Люди залишилися живим, оскільки встигли сховатися.

- Люди заховалися в бомбосховище. Я вискочив, поки машини відправив, а вже коли по полю їхав, то там вже касетний "Ураган" бив по полю, – розповів Юрій Вакуленко.

Господар каже, що за місяць вже потрібно буде збирати врожай, але де його зберігати – він не знає. Їм потрібно буде самостійно вивозити на елеватор, але елеватори будуть перезавантажені. За три кілометри від ферми – Запорізька область, а за десять – Донецька. Ці регіони часто потерпають від обстрілів.

Цьогоріч у господарстві засіяли 750 гектарів ячменю, 350 гектарів ріпаку та близько пів тисячі гектарів соняшнику.

Юрій говорить, що ціни на зернові різко впали. Наразі за тонну пшениці 2-3 класів пропонують 4,5 тисячі гривень, було 9, 3 тисячі гривень. За тонну соняшнику дають близько 9 тисяч гривень, до повномасштабної війни його купували по 22 тисячі гривень.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах