Отримай відповідь: як зареєструвати новонароджену дитину на окупованій території

Отримай відповідь: як зареєструвати новонароджену дитину на окупованій території

Отримай відповідь: як зареєструвати новонароджену дитину на окупованій території - фото: ukr.media

Події
10 червня 2022 14:45

Українські органи державної реєстрації не можуть працювати на окупованих територіях. Тому там виникають складнощі з реєстрацією новонароджених дітей.

Як повідомили у Міністерстві юстиції України, якщо малюка все ж вдалося зареєструвати дитину на окупованій території, то батьки можуть звернутися до суду на підконтрольній території та зареєструвати його в Україні. Під час звернення вони мають надати працівнику відділу ДРАЦС свідоцтво про народження, видане на тимчасово окупованій території.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Це відбувається за спрощеною процедурою та без сплати судового збору. Також в такому випадку, пояснює Мін’юст, до переліку підстав для державної реєстрації народження дитини додається рішення суду, яке підлягає негайному виконанню.

Хто може звернутися із заявою про державну реєстрацію:

  • батьки, або один з них;
  • родичі;
  • друзі чи інші довірені особи, зокрема, виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад.

Що потрібно для реєстрації малюка?

Медичний висновок про народження і медичне свідоцтво про народження, або довідка довільної форми без проставлення печатки, що видається медичним працівником за відсутності можливості заповнення медичного свідоцтва.

Терміни реєстрації

Сімейний кодекс України зобов’язує батьків зареєструвати народження дитини протягом одного місяця, але в період війни можна зробити це пізніше.

Також державна реєстрація народження є безкоштовною. Деталі та додаткову інформацію можна дізнатися за телефоном 044-364-23-93.

З час війни в Україні лікарі прийняли понад 48 тисяч пологів. Найбільше малюків народилося на Львівщині, Дніпропетровщині та Одещині.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах