Мер Новомосковська розповів, чи перейменують місто

Мер Новомосковська розповів, чи перейменують місто -

Мер Новомосковська розповів, чи перейменують місто - фото: facebook.com/groups/novomoskovsk.segodnya

Події
26 квiтня 2022 14:09

Міський голова Новомосковська Сергій Рєзній вважає недоречним порушувати питання про зміну назви міста до нашої перемоги, тому що наразі неможливо організувати громадські обговорення й дізнатися думку всіх містян.

Сергій Рєзнік зазначає, що у 2016 році на виконання Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" у Новомосковську перейменували 46 вулиць, провулків і площ.

Назва міста напряму під дію цього закону не підпадає, оскільки до Новомосковська не можна застосувати жодне з передбачених у законі визначень – "комуністичний", "нацистський" чи "тоталітарний". На перейменуванні міста не наполягав і Український інститут національної пам’яті. Також містяни остерігалися навіть перейменування вулиць через побоювання можливих непорозумінь з оформленням документів щодо прав власності. Але жодних проблем з паперами не виникало.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Зараз у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про деколонізацію топонімії. Тобто пропонується заборонити назви географічних об’єктів, що пропагують і символізують державу-окупанта – Російську Федерацію.

- Навіть якщо цей законопроєкт не буде підтриманий народними депутатами, то питання – чи перейменовувати, чи залишити назву нашого міста – ми все рівно підніматимемо. Але не зараз, – заявив Сергій Рєзнік.

Міський голова Новомосковська зазначив, що рішення про перейменування він не може приймати особисто, а змінити назву вулиці та міста – це різні речі. Остаточне рішення про перейменування міста приймає не міська, а Верховна Рада за поданням міста. Він переконаний, що подання міської ради повинно базуватися на врахуванні думки широкого кола громадськості.

- Я не хочу, щоб ми навіть починали процес визначення громадської думки без приблизно п’ятої-шостої частини населення міста, яке наразі виїхало в західні області країни й за кордон. І тим більше – без тих, хто зі зброєю в руках нас захищає, – говорить мер.

Сергій Рєзнік нагадав, що за свою історію місто перейменовувалося не раз, але чому в нинішній назві є згадка про Москву, історики нічого не кажуть. Причому місто з точно такою ж назвою є в Тульській області Росії, тому ця назва не є унікальною.

- Якщо більшість городян все ж висловиться за перейменування міста, тоді будемо визначатися з назвою. У якій формі ми це зробимо – подумаємо разом. Створимо компетентну комісію для узагальнення пропозицій, організуємо "круглі столи", публічні дискусії, опитування в соцмережах, опитування думки людей у дворах та на мікрорайонах тощо, – зазначив Рєзнік.

Міський голова також додав, що процес перейменування проходитиме демократично, але вже після нашої перемоги.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах