Російські війська завдали ракетного удару по вокзалу в Краматорську: є загиблі

Російські війська завдали ракетного удару по вокзалу в Краматорську: є загиблі.

Російські війська завдали ракетного удару по вокзалу в Краматорську: є загиблі. Фото: facebook.com/zelenskiy.official

Події
08 квiтня 2022 13:51

8 квітня близько 10.30 по залізничному вокзалу в Краматорську, який знаходиться на підконтрольній Україні частині Донецької області, було завдано ракетного удару. Російські війська запустили, ймовірно, з території так званої "ДНР" ракету "Точка-У". У цей час на вокзалі 4 тисячі людей чекали на посадку на евакуаційний потяг.

Через удар ворога загинуло більше 30 людей, понад 100 пасажирів отримали різні поранення, зокрема постраждали і діти.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про подію, яка забрала життя мирних українців, написав президент України Володимир Зеленський.

- Російські нелюди не залишають своїх методів. Не в змозі та сміливості протистояти нам на полі бою, вони цинічно знищують громадянське населення. Це зло, яке не має межі. І якщо його не буде покарано, то ніколи не зупинитися, - написав Зеленський у Facebook.

Ракета потрапила до зали очікування. Ворог точно знав, що там люди, тому цілеспрямовано завдав туди удару. Мер Краматорська Олександр Гончаренко повідомив, що серед постраждалих 90% – це люди похилого віку, жінки та діти. 87 людей поранено, багато хто з них перебуває у важкому стані і втратив ноги. Зараз із ними працюють хірурги, 30-40 медиків одночасно. За словами Гончаренка, уламки ракети лежать по всьому вокзалу. Загиблих, за даними СБУ, 39 осіб - 35 дорослих та четверо дітей.

Оновлено о 17:03: як повідомляє голова Донецької ОВ Павло Кириленко, кількість загиблих внаслідок авіаудару на вокзалі в Краматорську зросла до 50 осіб, зокрема п'ятеро дітей.

Увага! Фото 18+, містять сцени смерті.

Російські війська завдали ракетного удару по вокзалу в Краматорську: є загиблі.Російські війська завдали ракетного удару по вокзалу в Краматорську: є загиблі. Фото: facebook.com/zelenskiy.official

Російські війська завдали ракетного удару по вокзалу в Краматорську: є загиблі.Російські війська завдали ракетного удару по вокзалу в Краматорську: є загиблі. Фото: скріншот з відео

Про момент влучення ракети на територію залізничного вокзалу розповіли очевидці. Одна зі свідків поділилася, що вона та багато інших людей стояли у будівлі. В один момент вона почула, як хтось крикнув «Падайте!», після чого пролунав вибух і крики людей. Вона додала, що потім бачила вбитих, поранених і машини, що згоріли.

Увага! Відео 18+, містять сцени смерті.

Попередньо ракети були запущені з Шахтарська ("ДНР"). У місцевих Telegram-каналах о 10.25 з'явилося відео запуску ракети звідти. Отже, ворог справді запустив "Точку-У", а не "Іскандер", як повідомляли інші джерела. Примітно, що на ракеті, яка впала на вокзалі у Краматорську російською мовою, було написано "За дітей". Ймовірно, таким чином війська Росії продовжили "мститися" українцям за "дітей Донбасу".

Російські війська завдали ракетного удару по вокзалу в Краматорську з території Російські війська завдали ракетного удару по вокзалу в Краматорську з території

Окупанти застосували саме "Точку-У", щоб мати поле для звинувачень України. Ця зброя є на озброєнні України, але вже давно знята з виробництва. Російські пропагандисти почали заявляти, що саме наші війська запустили ракету по Краматорському вокзалу, оскільки у росії цієї зброї немає. Цей фейк вкотре було розвінчано. Існує багато відео, на яких зафіксовано переміщення "Точки-У" із символами армії рф, а це означає, що насправді зброя все ж таки є на озброєнні армії окупантів. 

РосЗМІ "Риа-Новости" опублікували статтю, в якій звинуватили ЗСУ у завданні удару по Краматорську. Пост у Twitter інформагенство опублікувало о 10:25, хоча перші повідомлення про атаку в чатах з'явилися приблизно о 10:30. У Twitter повідомлення було викладено через TweetDeck. Цей сервіс використовується для надсилання відкладених постів. Це означає, що вони підготували текст для посту.

Російські війська завдали ракетного удару по вокзалу в Краматорську: є загиблі фото 1Російські війська завдали ракетного удару по вокзалу в Краматорську: є загиблі фото 1

У той же час, міністерство оборони росії переконує, що їх війська не використовують ракети "Точка-У". Проте розслідувачі Conflict Intelligence Team ще 6 березня писали, що Росія повернулася до використання цього типу ракет.

Міноборони Росії продовжують виправдовуватися і говорити, що з метою звинувачення росії в нібито ракетному ударі по залізничному вокзалу Краматорська, київським режимом здійснено вкидання в соцмережі фотографій пускових установок «Точка-У», які брали участь у росыйсько-былоруських навчаннях у лютому 2022 року. За їхніми даними, удару по залізничному вокзалу Краматорська завдано ракетним дивізіоном українських збройних сил з району населеного пункту Добропілля за 45 кілометрів на південний захід від міста. Також у Росії переконані, що метою удару київського режиму по вокзалу в Краматорську був зрив масового виїзду мешканців із міста, щоб використати їх як «живий щит» для оборони позицій ЗСУ, як і в багатьох інших населених пунктах України.

Радник голови Офісу Президента України Олексій Арестович вважає, що ракетному удару по залізничному вокзалу міста Краматорськ передувала ретельна розвідка мети. Як мінімум, перед цим над вокзалом літав безпілотник або на землі бродили розвідники. До речі, у пропагандистських Telegram-каналах донеччан закликали не їхати з міст на поїзді. Це ще один доказ того, що війська росії цілеспрямовано били по вокзалу і готували атаку заздалегідь.

Російські війська завдали ракетного удару по вокзалу в Краматорську: є загиблі.Російські війська завдали ракетного удару по вокзалу в Краматорську: є загиблі. Фото: скріншот

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що в Росії продовжують запевняти, що загиблі люди в Бучі - це манекени, які Україна використовує для провокації. В черговий раз пропагандисти використали кадри із серіалу, щоб довести свою невинність.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах