У Дніпропетровській області активізуються кліщі: як уберегтися

На Дніпропетровщині активізуються кліщі: як уберегтися

На Дніпропетровщині активізуються кліщі: як уберегтися - фото freepik.com

Події
31 березня 2022 13:59

На Дніпропетровщині активізували кліщі. За медичною допомогою звернулося вже 20 людей.

Як повідомила представниця Дніпропетровського обласного Центру контролю та профілактики хвороб Галина Шамичкова, цього року 30% кліщів уражені борелією, або так званою хворобою Лайма.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Хвороба Лайма, або кліщовий бореліоз – інфекційне захворювання. Воно вражає шкіру, нервову та серцево-судинну системи, опорно-руховий апарат. Минулого року в Україні зафіксували понад 2,5 тисячі випадків поразки. З них понад 100 – на Дніпропетровщині. Одна з характерних ознак хвороби – чітко окреслена пляма на місці укусу, – зазначила спеціалістка на брифінгу у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

За її словами, основна кількість випадків зазвичай реєструється у липні-серпні. Це з тим, що після укусу кліща має пройти ще інкубаційний період. Це від 3 до 45 днів максимум. Тому, якщо кліщ вкусить у травні, то симптоми можуть бути лише у липні-серпні.

Кліщі ховаються в траві та кущах на висоті півтора метра від землі. Найчастіше кусають вони за вухами, потилицю, живіт, пахова область. Людина не завжди може відчути укус, тому що кліщі виділяють анестезуючу речовину.

Як уберегтися від укусу кліща:

Перед виходом на прогулянку до парку або пікніка – користуйтеся репелентами (засоби від кліщів).

Одягайтеся у світлий одяг і кожні дві години оглядайте себе та дітей.

Якщо уникнути укусу не вдалося, слід звернутися до найближчої медустанови. Якщо такої можливості немає – обережно видалити кліща пінцетом. Бажано віднести його до лабораторії на дослідження.

Звертатися можна до Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Телефони: 067 98 99 888, 056 731 96 19.

Якщо немає можливості здати кліща на аналіз - залийте його окропом, щоб знезаразити.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах