Особливості проведення ЗНО, ДПА і вступу до ВНЗ у 2022 році

Особливості проведення ЗНО, ДПА і вступу до ВНЗ у 2022 році -

Особливості проведення ЗНО, ДПА і вступу до ВНЗ у 2022 році - фото: freepik.com

Події
28 березня 2022 18:24

Підсумкові іспити у школах та вступ до вищих навчальних закладів у цьому році будуть проходити за нових умов. Через військові дії на території України Міністерству освіти довелося внести деякі зміни.

Про особливості цьогорічних ЗНО, ДПА та вступу до ВНЗ розповіли у департаменті гуманітарної політики Дніпровської міськради.

Терміни реєстрації учасників ЗНО-2022

Реєстрацію учасників ЗНО продовжили до 9 квітня. Відповідний наказ ще 28 лютого підписав Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Проведення ЗНО-2022

Провести Зовнішнє незалежне оцінювання у звичному форматі у сьогоднішніх умовах просто неможливо. Безпечні умови для учасників планують створити завдяки цифровізації. Попередньо, абітурієнти складатимуть тест у липні.

Формат проведення ЗНО-2022

Зараз розглядається можливість провести тестування в комп’ютерному форматі. В Українському центрі оцінювання якості освіти працюються над альтернативним варіантом – мультипредметним онлайн-тестом. Він буде складатися з трьох предметів – української мови, історії України і математики. Тест сформують на основі тієї ж програми, яку готували для ЗНО.

Проведення ДПА і вступ до ВНЗ

24 березня на засіданні Верховної Раді підтримали законопроєкт, який дозволяє одноразову зміну алгоритмів вступу до ВНЗ і складання ДПА у 2022-му році. Проєктом закону пропонується:

  • Діти, які закінчують школу у 2021/2022 навчальному році, звільняються від проходження Державної підсумкової атестації;
  • У 2022-му році прийом на навчання до закладів фахової передвищої освіти буде проходити в особливому порядку, який встановлюватимуть центральні органи виконавчої влади у сфері науки і освіти;
  • Прийом на навчання для здобуття ступеня "молодшого бакалавра", "бакалавра" і "магістра" буде проходити в особливому порядку, визначеному центральнім органом виконавчої влади у сфері освіти і науки, без використання результатів ЗНО, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування.

Вступ до закладів вищої освіти НЕ скасовується, а буде проходити за спрощеним механізмом – без використання результатів ЗНО, єдиного вступного іспиту чи єдиного професійного вступного випробування. Наразі МОН спільно з іншими освітніми структурами працює над остаточним механізмом вступу до ВНЗ. Його розробка знаходиться на фінальній стадії і найближчим часом він буде презентований.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах