"Мене просто переклинило": Рябчук розповів подробиці розстрілу людей на "Південмаші"

"Мене просто переклинило": Рябчук розповів подробиці розстрілу людей на "Південмаші" -

"Мене просто переклинило": Рябчук розповів подробиці розстрілу людей на "Південмаші" - фото: hromadske.ua

Події
10 лютого 2022 11:29

Артемій Рябчук розповів подробиці розстрілу людей у ​​Дніпрі та пояснив причини свого вчинку.

У розпорядженні ТСН опинилося відео першого допиту та свідчень, які давав Артемій Рябчук після затримання.

Перебував у жахливому стані через несправедливість

Хлопець на відео каже, що він мав жахливий стан і настрій. Він відчував злість і несправедливість.

- Я вже просто терпів, терпів, терпів, – каже Рябчук.

Нацгвардієць кілька годин докладно розповідав про ті події та що їм передувало. За його словами, він мріяв про службу, але не про таку. Хлопець сам захотів піти служити та хотів стати спецназівцем.

Артемій каже, що йому сподобався курс молодого бійця, але коли потрапив у військову частину Нацгвардії, реальність виявилася не такою, як він очікував. Графік був надто напруженим, хлопець не встигав відпочивати.

- Якщо контрактники заступають добу за три, то ми добу за добу. На чаті потрібно весь час прибирати. І старші постійно стежать за цим, – каже Рябчук.

За словами хлопця, насильства чи здирства у військовій частині не було, але його пригнічували несправедливість та безглузді завдання. Наприклад, він розповів, як уночі його змушували виставляти рівно парти, натягуючи на них нитки. Через це він не висипався.

Хлопця обзивали "вкидьком"

Ситуація загострилася у січні. За словами Артемія, він втрутився у сварку двох військових, розняв їх та доповів про цей інцидент командиру. Він ще не встиг дійти до начальника варти, коли йому почали кричати в спину про те, що "не люблять вкидьків". Артемій каже, що з ним тоді перестали спілкуватись навіть ті, з ким він нормально контактував.

- Я відчував себе непотрібним у нашій роті, – зізнається підозрюваний.

Слідчий ГБР Андрій Саляк підтвердив слова хлопця, що після інциденту хлопця почали обзивати "закидом". Він зазначив, що це дуже психологічно вразило Рябчука у негативному плані.

Одного разу його просто "переклинило"

Вранці 26 січня нацгвардійці прибули на добове чергування на "Південмаш". Артемій розповів, що ввечері він мав відпочивати, але йому наказали розвісити таблички у кімнатах із описом майна. Після цього він не міг заснути, а коли заступив у тривожну групу, то емоційно відчув себе ще гірше.

- Я сиджу, чекаю, книгу намагаюся читати. В голову нічого не лізе. Тут заходять та питають, чому не прибрано, чому бушлати не натягнуті. І тут мене тут просто "переклинило". Я був у такому стані, що взяв автомат та зарядив його, – розповідає нацгвардієць.

Ці свідчення, які Артемія Рябчук надавав після затримання у присутності держзахисника. При обранні запобіжного заходу він свою провину визнав. Однак як тільки йому найняли нових приватних адвокатів, він відмовився від своїх свідчень.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах