У ДБР назвали три версії розстрілу на "Південмаші" у Дніпрі

Артемій Рябчук дав нові покази -

Артемій Рябчук дав нові покази - фото: tsn.ua

Події
09 лютого 2022 14:23

Слідчі Державного бюро розслідувань розглядають три версії трагедії на "Південмаші".

Про це повідомив директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності. Зокрема, зараз розглядаються такі версії:

  • Основна – нестатутні відносини у військовій частині ("дідівщина");
  • Друга – психологічне захворювання у Рябчука, а також його перебування у фізіологічному афекті;
  • Третя – скоєння злочину за дорученням іноземних спецслужб, недержавних організацій, приватних осіб із метою дискредитації системи правоохоронних органів в Україні, дестабілізації правопорядку в країні.

Як розповіли у прес-службі ДБР, останню версію перевіряють співробітники СБУ. Слідчі з'ясували, що Артемій їздив до РФ у 2019 році на два тижні. Зазначимо, що у Росії вже кілька років живе його сестра, а зараз там і його мама.

У ДБР нагадали, що зараз розслідування триває за низкою кримінальних проваджень:

  • умисне вбивство двох або більше осіб (п. 1 ч. 2 ст. 115 ККУ);
  • дезертирство зі зброєю (ч. 3 ст. 408 ККУ);
  • викрадення військовослужбовцям зброї та бойових припасів в умовах особливого періоду (ч. 3 ст. 410 КК);
  • бездіяльність військової влади в умовах особливого періоду (ч. 3 ст. 426 КК);
  • недбале ставлення до військової служби (ч. 3 ст. 425 ККУ).

Також у рамках досудового розслідування слідчі ГБР перевіряють факти недбалого ставлення до військової служби та бездіяльності керівництва військової частини, де проходив службу Рябчук.

В даний час перевіряються можливі факти порушення несення караульної служби, зокрема порядку зберігання та видачі бойової зброї та боєприпасів, допуску військовослужбовців до самостійного несення служби зі зброєю тощо.

Рябчук пояснив свої мотиви

Під час допиту хлопець розповів, що на військову службу у частині №3021 він надійшов наприкінці жовтня 2021 року. За словами Рябчука, злочин він скоїв на ґрунті нестатутних відносин. Йдеться про психологічний вплив на нього з боку солдатів старшого призову, який розпочався наприкінці листопада. Хлопця "травили", зневажливо ставилися до нього і змушували постійно прибирати під час відпочинку у складі варти, через що він дуже втомлювався. Причиною такого ставлення стало те, що він повідомив командирів, що інші військовослужбовці порушували статут.

Рябчук зізнався, що, коли він стріляв у людей на "Південмаші", перебував у такому емоційному стані, як затемнення свідомості та злість, що обмежувало його усвідомлення та звіт тим діям, які він робив. Це мають тепер перевірити під час психолого-психіатричної експертизи.

Артемій повідомив, що жодного фізичного насильства з боку інших військовослужбовців та командирів не було. Також він не мав жодних тілесних ушкоджень. На момент скоєння злочину він був тверезий.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах