Як правильно лікувати застуду

Як правильно лікувати застуду - фото

Як правильно лікувати застуду - фото

Суспільство
26 березня 19:30

Застуда — інфекція верхніх дихальних шляхів, яка вражає ніс, горло, пазухи та трахею. Її можуть спричинити понад 200 різних типів вірусів. Найпоширеніший із них — риновірус.  Вона легко передається від людини до людини. Щоб заразитися, вірус має потрапити на одну зі слизових оболонок — ніздрів, очей чи рота. Це відбувається під час контакту з інфікованою поверхнею чи повітрям. Інкубаційний період (час між моментом зараження та першою появою симптомів) становить від 12 годин до трьох днів після контакту з вірусом. Але заражена людина може залишатися небезпечною для оточення до двох тижнів і здатна поширювати застуду за день або два до того, як з'явилися перші симптоми. Але найбільш заразна — у перші три доби, коли почувається особливо погано.

Медичні способи лікування

Від застуди немає ліків. Лікарі рекомендують дозволити процесу йти своїм шляхом і дати організму впоратися самостійно. Але для полегшення симптомів — головного та м'язового болю, кашлю, нежитю, лихоманки — застосовують безрецептурні препарати для симптоматичного лікування, наприклад Хелпекс. Це комбінований засіб, який містить парацетамол, кофеїн, фенілефрину гідрохлорид та хлорфеніраміну малеат. Ліки доступні у формі таблеток і порошку для приготування орального розчину. Додатково можуть призначатися такі препарати, як:

  1. Протибольові — для полегшення головного болю й лихоманки.
  2. Протинабрякові назальні краплі або спреї — знімають набряк у носових ходах і закладеність носа.
  3. Антигістамінні — для усунення чхання та нежитю.
  4. Муколітики та відхаркувальні — розріджують слиз і прискорюють виведення мокротиння, зменшуючи кашель.
  5. Імуностимулятори — допомагають імунній системі ефективніше протистояти вірусам, прискорюючи одужання.

Щодо поєднання декількох лікарських засобів необхідно проконсультуватися з лікарем, аби врахувати потенційно небезпечні комбінації, протипоказання та побічні ефекти.

Як лікувати застуду природним шляхом

ImageImage
Крім приймання ліків, також рекомендується:

  1. Дотримуватися постільного режиму та більше відпочивати, що допоможе організму спрямувати енергію на боротьбу з вірусом.
  2. Пити теплу рідину для полегшення закладеності носа та запобігання зневодненню. Наприклад, чай із ромашки заспокоює запалені оболонки носа та горла, а мед — дихальні шляхи, а також водночас чинить противірусну дію.
  3. Розсмоктувати пастилки для горла, які містять екстракт ехінацеї або бузини, цинк і вітамін С, евкаліпт, ментол або алое, щоб зняти роздратування та біль у горлі.
  4. Прикладати гарячі чи холодні компреси до закладених носових пазух.
  5. Спати з додатковою подушкою під головою, що допоможе дренувати носові ходи.
  6. Полоскати горло 4 рази на день, використовуючи домашні соляні чи аптечні розчини.

Також важливо регулярно очищати носові ходи, щоб слиз не опустився нижче в дихальні шляхи або вушні проходи та не провокував поширення інфекції.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах