Експерти обговорили, як створити в Дніпропетровську комфортні умови для людей з обмеженими можливостями

Новость - События - Експерти обговорили, як створити в Дніпропетровську комфортні умови для людей з обмеженими можливостями

Новость - События - Експерти обговорили, як створити в Дніпропетровську комфортні умови для людей з обмеженими можливостями

События
26 сентября 2015 19:00

Люди з особливими потребами повинні відчувати себе в Дніпропетровську комфортно. Місцева влада просто зобов'язана враховувати інтереси інвалідів, літніх людей, мам з колясками і відповідно, належним чином розвивати інфраструктуру міста. Про це заявив лідер політичної партії "УКРОП" Борис Філатов в ході круглого столу на тему: "Мир нашому місту: підтримання громадського порядку в Дніпропетровську", який відбувся з ініціативи видання "Дніпропетровська Панорама". - Важливо, щоб інтереси людей з обмеженими можливостями враховувалися вже на етапі проектування об'єктів міської інфраструктури. За часів союзу цього не робили, і навіть те, що роблять зараз - роблять з порушеннями. Тому, приміром, інвалід не може безпроблемно зайти в під'їзд, сісти в автобус, або дістатися до магазину. Зараз при виконкомах є комітети доступності, але треба проявляти увагу і громадськості. Потрібно постійно змушувати міську владу виконувати цю роботу, інакше вони самі до цього не прийдуть. Через таку халатність, безвідповідальність та байдужість страждають тисячі жителів Дніпропетровська, - розповів Борис Філатов.

За словами голови громадської організації "Жовтоводський міський спортивно-реабілітаційний центр людей з інвалідністю "Синергія" Артема Колінько, у Дніпропетровську є безліч проблем, з якими щодня стикаються маломобільні люди, і на які місцева влада роками закриває очі. - Основна проблема - необхідність зниження бордюрного каменю на проїздах. Він зараз дуже високий, тому людям доводиться їздити по дорогах і наражати себе на небезпеку. Друге - відсутність доступності громадського транспорту. У місті їздять старі трамваї і тролейбуси, що ускладнюють переміщення людей на візках у громадському транспорті. Група маломобільних людей - мами з дітьми, літні люди, інваліди це дуже гостро відчувають на собі щодня. Для вирішення цих проблем потрібен комплексний і системний підхід на рівні міста, - розповів пан Колінько.

Борис Філатов впевнений, що для вирішення цієї проблеми Дніпропетровськ повинен переймати досвід європейських країн. Саме таким досвідом поділився з учасниками круглого столу екс-мер Вільнюса Артурас Зоукас. Литовський гість розповів, що у Вільнюсі при будівництві нових інфраструктурних об'єктів відразу виділяється місце для велосипедної доріжки, робляться заїзди на бордюри для інвалідів, створюються умови для комфортного доступу до магазинів, зупинок громадського транспорту, та інших об'єктів. - Нам вдалося системно вирішити ці проблеми. Більше того, сьогодні у громадських організацій, які представляють інтереси інвалідів, є право підпису при здачі об'єктів в експлуатацію. І якщо вони цей підпис не поставлять, об'єкт доведеться переробляти, з урахуванням їх інтересів і побажань, - розповів пан Зоуказ. Також, за його словами не сприяє безпеці в місті неправильне паркування автомобілів. Водії часто ставлять машину неправильно, порушуючи при цьому закон і створюючи незручності для інших людей. - Я коли був мером сказав: "тротуар - святе місце для пішоходів і його треба захищати всіма можливими засобами. Головне в місті - людина, а не метал". Але щоб машини ставилися до цього по-іншому, потрібна альтернатива - місця для паркування. Нам вдалося вирішити цю проблему шляхом будівництва нових парковок і значних штрафів для тих, хто залишає свій автомобіль, порушуючи правила, - розповів екс-мер Вільнюса.

Експерти згодні, що проблема паркування в Дніпропетровську має вирішуватися з урахуванням інтересів, як водіїв, так і пішоходів. - У місті повинні будуватися нові, сучасні паркінги, для того, щоб машини не створювали незручності пішоходам. Потрібно прийняти відповідну міську програму, і систематично втілювати її в життя, - додав Борис Філатов.

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях