У Дніпрі сім'ям загиблих захисників виплачуватимуть матеріальну допомогу: як отримати

У Дніпрі сім'ям загиблих захисників виплачуватимуть матеріальну допомогу - фото: westend61.de

У Дніпрі сім'ям загиблих захисників виплачуватимуть матеріальну допомогу - фото: westend61.de

Події
23 березня 2022 21:09

Сьогодні, 23 березня, у міськраді Дніпра вирішили виплачувати матеріальну допомогу сім'ям захисників та захисниць, які втратили життя внаслідок боротьби за свободу та територіальну цілісність України. Хто, як і в якому розмірі, може отримати гроші – читайте нижче.

Хто може отримувати матеріальну допомогу у якому розмірі?

Відповідно до рішення виконкому Дніпровської міськради, матеріальна допомога надана членам сім'ї учасників та учасниць АТО та повномасштабної війни в Україні, які під час служби загинули або померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання.

Зазначимо, що до членів сімей захисників нашої держави належать:

  • один із подружжя, який не одружився/одружився вдруге;
  • неповнолітні діти (зокрема, усиновлені до дня смерті захисника);
  • батьки (усиновлювачі);
  • неодружені повнолітні діти, які мають статус особи з інвалідністю з дитинства І та ІІ групи або особи з інвалідністю І групи.

ВАЖЛИВО: гроші для виплати матеріальної допомоги братимуться з місцевого бюджету. Тому право на їх отримання є лише у людей, які зареєстровані у Дніпрі (у паспорті має стояти штамп із адресою реєстрації у нашому місті).

Сума виплат дорівнює сумі двох прожиткових мінімумів для людей, які втратили працездатність. Потрібно сказати, що до червня 2022 року вона становитиме 3868 гривень, з червня до листопада – 4054 гривень, а у грудні – 4186 гривень. Яка сума буде у наступні роки, можна порахувати з урахуванням таблиці. Виплати проходитимуть щомісячно через банк або пошту.

Як розподілятимуться гроші між усіма людьми, яким вони належать?

Виплати можуть отримувати всі члени сім'ї загиблого/померлого (на підставі їхньої загальної відповідної заяви). При цьому певна частина грошей може виплачуватись якомусь члену сім'ї окремо, якщо він цього захоче. Також усю суму матеріальної допомоги може отримувати один член сім'ї (якщо інші члени сім'ї будуть з цим згодні та напишуть відповідну заяву). У разі коли після призначення матдопомоги за її отриманням звернеться новий член сім'ї загиблого, то питання розподілу суми виплати буде вирішуватися за взаємною згодою інших членів сім'ї або в судовому порядку. Якщо хтось відмовиться від своєї виплати, його частина розподіляється між іншими членами сім'ї. Але варто врахувати, що заява про відмову має бути засвідчена нотаріусом.

Які документи необхідні для отримання матеріальної допомоги?

Для призначення виплат члени сімей загиблих захисників чи захисниць України подають заяву у довільній формі зі списком тих, хто претендує на виплати. До заяви додаються такі документи:

  • довідка про склад сім'ї;
  • копія свідоцтва про смерть захисника з поданням оригіналу;
  • копія повідомлення про смерть, завірена військовим комісаром районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, копії інших документів, які можуть підтвердити факт загибелі (рішення суду, ухвала або витяг з протоколу засідання військово-лікарської комісії, лікарське свідоцтво про смерть, рапорт (з пред'явленням оригіну) );
  • довідка військово-лікарської комісії, в якій сказано, що смерть настала через виконання обов'язків військової служби або захист Батьківщини;
  • копія посвідчення члена сім'ї загиблого (з поданням оригіналу);
  • копії сторінок паспортів громадян України з даними про прізвище, ім'я, по батькові, дату народження та місце реєстрації членів сім'ї загиблого (з пред'явленням оригіналу);
  • копії документів, що можуть підтвердити родинні зв'язки членів сім'ї загиблого (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження);
  • копія ІПН;
  • довідка про рахунок у банку (оригінал).

ВАЖЛИВО: копії потрібно буде завірити підписом того, хто подаватиме документи. У разі поділу виплати всіх членів сім'ї до заяви подається згоду на поділ допомоги з визначенням розміру частки кожного.

Усі ці документи треба подавати до департаменту соцполітики Дніпровської міськради. Дізнатися деталі, як це зробити, можна 2 способами:

  • написавши соцпрацівникам через фейсбук-сторінку ;
  • написавши соцпрацівникам електронною поштою socialpolitica.dniprorada.gov.ua

У якому разі виплати матдопомоги можуть припинитися?

На щомісячну допомогу можна не розраховувати у разі, якщо:

  • один із подружжя одружився або вийшов заміж (виплати припиняться з місяця, наступного за місяцем одруження);
  • досягнення 18 років дитиною (з дня досягнення повноліття);
  • у разі смерті (з місяця, що настає за місяцем смерті того, хто має право на виплати).

Для поновлення виплат решта членів сім'ї має подати нову спільну заяву та визначити нового одержувача допомоги.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в:

Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах