Що таке ленд-ліз та як це може допомогти Україні виграти війну
Що таке ленд-ліз та як він може допомогти Україні виграти війну
Події
28 квiтня 2022 19:51
Що таке ленд-ліз та як це може допомогти Україні виграти війну - фото: liveabout.com

Сьогодні, 28 квітня, важливий день. Палата представників США планує проголосувати за законопроект про ленд-ліз для захисту демократії в Україні. Vgorode вирішив розповісти, як підписання цього документа може допомогти нашій країні відбитися від російських окупантів та виграти війну.

Що таке ленд-ліз?

Сам термін lend-lease в перекладі з англійської означає "позичати"/"здавати в оренду". Під час Другої світової війни – 11 березня 1941 року – Франклін Рузвельт, тобто 32-й президент США, вперше підписав закон про ленд-ліз. Останній являв собою програму, в рамках якої США почали передавати своїм союзникам з антигітлерівської коаліції (40 країнам) продовольство, нафту та різну зброю для боротьби з нацистською Німеччиною.

Президент США Франклін Рузвельт підписує закон про ленд-ліз.
Президент США Франклін Рузвельт підписує закон про ленд-ліз. Фото: wikipedia.org

За умовами ленд-лізу заплатити американцям за постачання країнам можна було вже після перемоги. Зазначимо, що на той момент оплаті підлягала лише техніка, що залишилася придатною для використання після бойових дій. При цьому частину боргів країнам, що боролися з Гітлером, у Сполучених Штатах Америки врешті-решт дозволили не повертати. Потрібно сказати, що найбільше постачань (на суму понад 30 мільярдів доларів) і далеко не просто так було зроблено у Велику Британію.

Чому для допомоги Україні планують підписати закон про ленд-ліз?

Юрист та старший науковий співробітник Атлантичної ради (Atlantic Council) Алан Райлі у березні поточного року у статті для Центру аналізу європейської політики (CEPA) зазначив, що повномасштабна війна в Україні та Друга світова війна – це хоч різні, але дуже схожі ситуації. Адже на даний момент лінію оборони "проти маршу глобального авторитаризму" тримає Україна, а далекого 1941 року "командним пунктом Заходу" у боротьбі проти нацизму була Великобританія, передає ICTV.

- США визнали, що якщо Британія впаде, Гітлер не зупиниться, а безпека самих США опиниться під загрозою. Те, що було тоді правдою, є і сьогодні. Якщо українська демократія загине протягом найближчих кількох місяців, Путін наважиться. Його режим посилюватиметься, а наступними в його списку можуть бути Польща та країни Балтії… Якщо Україна впаде, безпека США буде підірвана як в Азії, так і в Європі, – пояснив Алан Райлі, який у підсумку закликав Вашингтон (точніше, Конгрес США). затвердити аналогічну програму ленд-лізу для України.

Треба сказати, що ухвалення закону про ленд-ліз під час Другої світової війни стало переломним моментом. Через нього процес постачання зброї перестав затягуватись у часі трудомісткими процедурами. Вважається, що перемогти Гітлера вдалося багато в чому завдяки ленд-лізу.

Чому сьогоднішнє голосування у Палаті представників США за законопроект про ленд-ліз для України є важливою подією?

Почнемо з того, що американський законодавчий орган (один із трьох вищих федеральних органів державної влади) – Конгрес США – складається з двох законодавчих органів, а саме Сенату США та Палати представників США. Чиновники цих "гілок" влади засідають у різних крилах будівлі під назвою Капітолій, яка розташована у Вашингтоні, і голосують за ухвалення законів. Коли і в Сенаті США, і в Палаті представників США більшість людей голосують за певний законопроект, то такий документ передають на підписання президенту США.

Нагадаємо, що ще на початку цього місяця – 6 квітня – Сенат США одноголосно ухвалив законопроект щодо відновлення програми ленд-лізу, передає Politico. Сенатори пішли на такий крок із двох причин. По-перше, у США та Європі вважають, що вторгнення військ РФ в Україну є загрозою для існування всієї західної цивілізації у її нинішньому вигляді. По-друге, сенатори побачили, що українські військові можуть самостійно (без іноземних військових) та результативно відбиватися від російських окупантів за умови наявності у них необхідної зброї. Відповідно, українці зможуть відстояти свою незалежніть і заразом західний світ, якщо їм допомогти.

Щодо Палати представників США, то там голосування щодо законопроекту про ленд-ліз для України очікувалося ще вчора, проте його перенесли. Як повідомив республіканський лідер з Палати представників США Кевін Маккарті, це голосування відбудеться сьогодні – 28 квітня – між 20:15 та 23:00 (за київським часом), пише Європейська правда. Якщо в Палаті представників США законопроект про ленд-ліз ухвалять, то його вже передадуть на підпис Джо Байдену. Після підписання Закон про ленд-ліз для захисту демократії в Україні (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act) набуде чинності і українці отримуватимуть більшу допомогу від США для боротьби з російськими окупантами, що прискорить перемогу.

Як саме закон США про ленд-ліз може допомогти Україні виграти війну?

Як пояснив політичний консультант та керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, вже ухвалений Закон про ленд-ліз для захисту демократії в Україні позначиться на ситуації з війною так:

  • на допомогу Україні виділятимуть більше грошей (вона стане одним із пріоритетів в оборонній та інших сферах безпеки для США);
  • дозволить у рази прискорити процес отримання військової допомоги від США.

- Як відомо, постачання зброї має свій порядок, певні процедури, погодження, експортний контроль тощо. Цей проект закону спрямований на те, щоб у рази скоротити проміжок часу між прийняттям рішення, коли виділяються кошти на фінансування озброєння, погодженням рішення про передачу зброї та її фактичним транспортуванням та передачею. Умовно кажучи, якщо на якесь погодження раніше потрібно було три-чотири дні, то зараз на нього буде потрібно день, або ж воно прийматиметься ще швидше, – сказав Олександр Мусієнко і зазначив, що Конгрес США не повинен затягувати з остаточним ухваленням законопроекту, тому що це пріоритетний проект.

Олександр Мусієнко вважає, що ухвалення закону про ленд-ліз може дозволити перетнути умовну лінію, яка зараз є на Заході щодо надання зброї (там розрізняють поняття "зброя оборонного летального призначення" та "зброя наступального штурмового призначення", останнє з яких не дається Україні). Так, пізніше Україна, швидше за все, зможе отримувати майже всю зброю, на яку подасть запит.

У свою чергу військовий експерт Олег Жданов навіть не сумнівається, що незабаром після ухвалення закону про ленд-ліз американці почнуть видавати так звану "наступальну зброю" Україні для війни з РФ.

- Якщо діятиме програма ленд-лізу, вона не обмежуватиметься країнами-членами НАТО. Вона поширюватиметься на всі країни світу, де є радянські зразки озброєння (ред. – про які просила Україна). І, можливо, я трохи перебільшую, але якщо США домовляться з Індією, ми можемо отримати танки Т-90, які Індія купувала у РФ. Але сьогодні можна, наприклад, вести переговори з Кіпром, який отримував танки Т-80 та БМП-3. Це найсучасніші зразки російського озброєння. І вони можуть бути поставлені через ленд-ліз, – сказав Олег Жданов.

Також, на думку військового експерта, лендліз допоможе залучити інші країни світу почати допомагати Україні отримувати потрібну їй зброю.

- Що таке ленд-ліз? Це гарантії Сполучених Штатів країнам, які постачатимуть нам зброю, гарантії оплати або відшкодування цих поставок. Вони надають гарантії – країни дають нам зброю. А зі США ми, ймовірно, потім будемо, після війни, вирішувати питання, як ми розрахуємося з ними, – наголосив Олег Жданов і додав, що після підписання закону Міністерство фінансів США та Пентагон вирішуватимуть, у якої країни і що вони купуватимуть для України, що може тривати ще кілька тижнів.

Нагадаємо, що, незважаючи на численні прохання української влади, організація НАТО не закрила небо над Україною. Від російських ракет наші землі та народ зараз захищає ППО. Що це таке, як працює та як покращують роботу ППО в Україні – докладно читайте тут. У цій статті ви дізнаєтесь, чому в Україні намагаються отримати зброю радянської розробки.

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах