Що робити, якщо вас захопили у полон російські окупанти

Що робити, якщо вас захопили в полон російські окупанти - фото: t.me/CenterCounteringDisinformation

Що робити, якщо вас захопили в полон російські окупанти - фото: t.me/CenterCounteringDisinformation

Події
23 березня 2022 11:56

За весь час війни в Україні російські окупанти неодноразово полонили як чиновників з журналістами, так і звичайних мирних жителів, які практично ніяк не можуть допомогти їм встановити свою владу в містах. Про всяк випадок Vgorode вирішив розповісти, як військові психологи рекомендують діяти людям, яких захопили російські "орки".

Як повідомили у Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України, якщо раптом вас захопили в полон окупанти, то вам рекомендується поводитися таким чином:

  • Зберігати спокій та не показувати, що вам страшно. Так, не слід чинити опір окупантам, намагатися вступати з ними в бесіду, просити пошкодувати вас або відмовити від їхнього плану. Не порушуйте встановлені "орками" правила, щоб не спровокувати погіршення умов.
  • Психологічно налаштуватися на те, що вас не миттєво звільнять із полону, але зроблять це обов'язково.
  • Дивитися трохи убік, а не просто в очі терористам. Але не робіть із себе приниженого, адже це також провокує на агресію.
  • Якщо дають - їсти, навіть якщо не хочете. Чи не демонструйте опір. Пам'ятайте, що в разі втрати сил ви не зможете тікати.
  • Користуватися кожною можливістю сходити в туалет або зробити щось для себе.
  • У жодному разі не демонструвати дружній/родинний/робочий зв'язок з іншими полоненими. Це може бути використане проти вас чи ваших рідних;
  • Чи не втрачати надії. Нагадуйте собі, що на вас чекають рідні. Намагайтеся вижити заради них.

Бажаємо, щоб вам ніколи не довелося користуватися цією інформацією!

Раніше ми писали, що активістка Тетяна Кумок розповіла, як її родину викрали російські окупанти. Як у Токмаку Запорізької області російські окупанти вкрали депутатку міської ради Олену Плаксіну читайте тут, а як в Енергодарі російські окупанти викрали Івана Самойдюка (першого заступника міського голови) – тут. Нагадаємо, 11 березня російські окупанти викрали мера Мелітополя Івана Федорова, який відмовився співпрацювати із ворогом. 10 людей прийшли за ним, надягли мішок на голову і повели. Після цього на сайті "прокуратури ЛНР" написали, що Федорову інкримінували дві статті – сприяння терористичній діяльності та фінансування тероризму, а також організації злочинної спільноти. Мешканці Мелітополя протестували проти того, що трапилося, над поверненням Федорова працювала українська влада. У результаті 16 березня мера вдалось витягнути. Федоров розповів, як із ним поводилися в полоні. Також у полон, окрім українських військових, брали волонтерів у Бучі, захоплювали гуманітарний конвой до Вовчанська, забирали селищного голову Великобурлуцької громади Віктора Терещенка. Зазначимо, що багато українців скаржилися на те, що їх рідних та друзів забирали у полон. Але оскільки вони не публічні люди, про це майже ніхто знає.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах