Про народну війну, оборону Дніпра та досвід 2014 року: Корбан розповів про ситуацію в області

Геннадій Корбан дав нове інтерв'ю –

Геннадій Корбан дав нове інтерв'ю – фото: pravda.com.ua

Події
26 квiтня 2022 19:20

Голова територіальної оборони Дніпра Геннадій Корбан розповів про те, наскільки виявився важливим досвід війни 2014-го, як влаштовано оборону обласного центру і чому у місті практично немає відчуття війни.

Люди, яких вісім років тому називали командою олігарха Ігоря Коломойського, і які 2014-го прийняли перший бій з Росією на сході країни, сьогодні перетворилися на самостійну команду. І тоді й зараз за силовий блок оборони області відповідав Геннадій Корбан. 2014-го він був заступником голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського, а сьогодні очолює територіальну оборону області. Детальніше про ситуацію в регіоні Геннадій Корбан розповів в інтерв'ю "Українській правді".

Чим відрізняються події 2014 року від повномасштабного наступу 2022 року

За словами Геннадія Корбана, відмінності є у всьому. У 2014-му році агресія Росії була, але вона була замаскована під громадянський конфлікт. Тоді війна йшла на локальних територіях і тому артзастосування озброєння було дуже скромним. Спочатку це була взагалі стрілецька зброя, яка захоплювалася на теренах.

- Ще коли Порошенко обирався, нас призначили раніше з Коломойським, він приїхав перед самими виборами, і ми йому сказали: не заводь війська до Донецької області. Заведеш війська – звідти приїде (війська з Росії – ред.), – розповів Корбан.

На його думку, тоді треба було провести тиху військово-поліцейську операцію.

- Коли у 14-му році проводили такі операції, по суті всі справи відсунули та забрали чотири райони Донецької області. Вони й досі під Україною. Ми тихесенько зайшли і тихенько їх вибили. Жертв було двоє людей. Мінімальна кількість. І спокійно встановили там владу. Тоді Турчинов упродовж дня призначив прокурора, міліціонера, голову адміністрації, – згадує Геннадій Корбан.

Він зазначає, що у 2014-му році була інша війна, а сьогодні це війна з усіма видами сучасного озброєння, яке має в своєму розпорядженні і Росія, і наші партнери, які нам допомагають зброєю.

Перша і найголовніша відмінність – це люди

Геннадій Корбан розповідає, що у 2014 році люди не хотіли воювати, боялися і не розуміли, за що вони воюють. Невелика кількість патріотично налаштованих людей, багато з них у тому числі із західних областей приїжджали, багато хто у Дніпрі формувався у добровольчі батальйони.

- Я вам скажу більше – нам доводилося їх стимулювати. У прямому значенні цього слова. Одягати, взувати і відповідно відправляти у гарячі точки. Нині – це народна війна. Не можна сказати, що зараз є люди, які не воюють. Навіть ті, хто з якихось причин перемістився до Західної України чи за кордон, вони також воюють. Вони також допомагають. Вони також якось беруть участь. Тому це дві різні війни, – вважає голова тероборони Дніпра.

Про стан армії у 2014 та 2022 роках

Корбан додав, що стан армії 2014-го та 2022-го був однаковий. При цьому він не має на увазі моральний стан, а говорить про елементарні речі – засоби захисту, озброєння, форму, аптечку тощо. За його словами, ось як було 2014-го, так само було і 2022-го.

– Я не можу говорити за всі збройні сили, бо є частини ЗСУ, які всі ці вісім років воювали фактично і вони, напевно, забезпечені добре. Я дивлюся з територіальної оборони, яку довелося формувати з коліс, і ми зрозуміли, що нічого немає. Як тоді формувалися добробати, і ми їм купували все – від взуття, закінчуючи аптечками, так і зараз. Ось нічим це не відрізняється, – каже Корбан.

Чим територіальна оборона Дніпра відрізняється від інших

Геннадій Корбан розповів, що у багатьох областях чи містах навіть не встигли розгорнути територіальну оборону, а навчання планували провести лише у середині березня.

- Ми займалися цим, я не можу сказати, що дуже давно, якщо чесно. Але ми потроху цим займалися. Розгортали територіальну оборону, – коментує він.

Глава тероборони Дніпра поділився, що питанням ТРО почали займатися ще до війни, коли пішли перші сигнали.

- У нас тут кілька бригад територіальної оборони з 7-8 батальйонів. Існують спеціальні батальйони, які можуть виконувати окремі бойові завдання. Не лише охороняти чи захищати територію. Є, наприклад, батальйони зв'язку. Це перше. Друге, чим ми одразу почали займатися – це фортифікації. Те, чим ніхто не займався. Сьогодні ми фактично добудовуємо четверту межу оборони, – розповідає Корбан.

Також вдалося вийти за межі області – наші частини звільняють села у Херсонській, Запорізькій областях. Туди одразу заходить Дніпропетровська техніка. При цьому Корбан додав, що він досі не бачив жодного представника Херсонської області, хоча вони працюють на їхній території.

Крім того, на прохання донецького губернатора будують оборонні споруди на Донеччині.

Про роботу штабу

Геннадій Корбан каже, що він не військовий, служив у радянській армії та закінчив службу рядовим.

- Я ніколи не займався війною, але у мене життя так складалося, що мій бізнес був завжди трошки пов'язаний з якимись активностями, і я чудово розумію, що таке атака, що таке захист і плюс, звичайно, досвід 14-15-го. року. Тобто ми одразу розуміли, що треба робити, – коментує Корбан.

Він розповів, що насамперед об'єднали всіх співробітників міської та обласної влади, громад у єдиний штаб. Вони постійно намагаються прокачати ситуацію, щоб заглянути трохи вперед, передбачити якісь події – як поводитиметься супротивник, як він йтиме, які засоби використовуватиме.

– Я поясню на прикладах. Тут немає блокпостів, немає барикад, місто не заблоковане, все рухається, все працює. Люди, які ходять і гуляють вулицею, вони не відчувають війни, крім, сирен та ракетних обстрілів – це єдина травма, яка наноситься людям. А решту вони не бачать. Вони не бачать військових. У місті немає військових. Тобто ми не маємо у своєму розпорядженні військових у місті. Все розосереджено. У нас розосереджено запаси їжі, розосереджено запаси палива по всій області – не можна вдарити в одну точку і спалити всі наші запаси. Вони розосереджені досить дрібними партіями, – розповідає Корбан.

Зараз чітко знають, де, що, зроблено розрахунок на кожен мікрорайон, на кожну громаду – і з палива, і з їжі, і з води. Усе це поповнюється, заміщується, щось віддають на фронт.

Тобто сьогодні, крім того, що місто досить непогано укріплене, є можливість здійснювати велику логістику як для цивільних, які зазнають лиха в інших областях, так і для військових, що воюють на трьох фронтах.

Які зараз потреби у територіальної оборони Дніпра

– На сьогоднішній день ми всі закриваємо. Так, не вистачає бронежилетів, не вистачає касок, але в принципі всі люди, які вже висунуті на передок або на межі області, всі одягнені, вони мають усе. Вони мають засоби захисту, вони мають озброєння, вони мають аптечки, вони мають сухпаї, вони мають усі. Вони мають техніку, мають транспорт. Ті, хто залишаються поки що всередині, їм це не потрібно, ми забезпечуємо за необхідності. Ми накопичуємо якісь речі, але видаємо їх за необхідності, – розповів Геннадій Корбан.

Дніпряни швидко самоорганізувалися

Дніпро – це місце, куди стягуються усі фронти. Зокрема, з Донецької, Харківської, Запорізької та Херсонської областей. Наша область на собі тримає весь південь.

За словами Корбана, мешканці виявили надзвичайну самоорганізацію. Наприклад, злочинність у області знизилася майже нуля. Люди стали пильні, все помічають, на все дивляться, на все звертають увагу.

- У перші дні, коли почалися ці психологічні маневри – хрестики, тепляки у вікнах, люди через це дуже нервували. Хоча це ні на що не впливає, і ми розуміли, що це ні на що не впливає. Що це психологічний прийом. Але люди нервували. Ми спеціально організували кол-центр, щоб вони туди давали адреси, фотографії скидали, я вам скажу чесно – це все викидалося потім, бо це звичайне… як це називається… нове слово – ІПСО (Інформаційно-психологічна операція – ред..), – розповідає Корбан.

Він каже, що це прийоми психологічної атаки, які застосовували наші вороги. Причому давали 200, 300, 500 гривень дитині або якійсь людині, яка ходила, наносила хрестики або малювала їх на стовпах або ще щось. Це нічого не означало, але люди через це нервували.

- Вісім годин – комендантська година: на вулицях нікого немає. От ні душі. Навіть затримати нема кого. Це перше, а друге – дивіться, тут не було такої ситуації, як у Києві чи інших містах, коли звели на кожній вулиці барикади. Щоправда, тут не було й військ за 15 кілометрів від Дніпра. У місті зараз, якщо ви проїдете, як тут було з першого дня війни, – каже Корбан.

Про відсутність блокпостів

- Буквально на другий день війни ми змінили всю логістику розташування. Пропускною системою у нас займалася лише поліція та займається до цього дня. Поліція та Нацгвардія. Жодних ТРО, жодних блокпостів. Цього нічого не було, і це було заборонено робити жорстко. Штаб заборонив це. ТРО повинні займатися бойовим злагодженням. Тому їх почали комплектувати, збирати, ділити на ротні групи, взводи, возити на полігон, займатися ними. Тобто тим, чим мають займатись військові. Вони не повинні стояти з яєчками та самогонкою на блокпостах. І це у нас справді відмінність від інших областей, – розповів Геннадій Корбан.

Наразі триває евакуація з Донецької області і там уже запровадять жорстку фільтрацію. А коли люди виїжджали з Харкова на Дніпро та далі на Західну Україну, або з Дніпра просто виїжджали – люди йшли безперешкодно.

Чи були у Дніпрі ДРГ

Геннадій Корбан повідомив, що у Дніпрі не було диверсійно-розвідувальних груп. СБУ працює та періодично затримує окремих осіб. Здебільшого, це більше агенти впливу, ті, хто у чатах чи у тг-каналах, чи яким дають гроші за те, щоб малювали хрестики.

Війна буде затяжною

Геннадій Корбан упевнений, що війна буде затяжною і очікувати якнайшвидшого її закінчення не варто.

- Не варто людей вводити в обман і малювати їм хибні цілі щодо якихось переговорів. Я впевнений, що ці переговори на фронті. На полі бою. Ось там справжні переговори. А решта – це ширма. Це просто так, щоб підтримувати телефонний зв'язок. Я не вірю у ці переговори. У Путіна є якісь свої цілі військові, яких він намагається досягти за всяку ціну. У нас є мета – перемогти, – коментує голова тероборони Дніпра.

Дніпро – ціль

Корбан каже, що Дніпро – це, безперечно, одна з цілей. Оскільки тут великий промисловий центр, знаходяться стратегічні підприємства, наприклад, "Південмаш" та КБ "Південне".

У Дніпрі живуть великі патріоти

Корбан розповів, що в Дніпрі не було чиновників, які працювали б на користь Росії або намагалися б домовитися про здачу інтересів.

– Дніпро мобілізувався ще у 14 році. Якщо ви пам'ятаєте, 14-го року в Дніпрі тут все було в українських прапорах. Це, знаєте, як якесь переродження. Начебто всі завжди думали, що Дніпро та Дніпропетровська область – це синя зона, так говоритимемо. Ну, це виявилося не так. Так, тут живуть, здебільшого, російськомовні люди, але вони великі патріоти. І вони дуже сильно з 14-го року скривджені на Путіна та на Росію. Тому тут немає такого масового характеру тих явищ, про які ви кажете, – коментує Корбан.

Він додав, що були якісь заклики в анонімних ТГ-каналах, але їх не варто вважати серйозними.

Про ставлення до месенджів пропаганди про те, що в Україні нібито є фашисти та неонацисти

Геннадій Корбан каже, що від таких заяв російської пропаганди просто смішно. Він нагадав, що сам єврей та вдома розмовляє російською мовою. Також додав, що любить українську мову і чудово її розуміє.

- Тому це просто звичайна пропаганда, геббельсівщина ось і все. Швидше, у них там нацизм і фашизм, ніж тут в Україні. Це просто зомбування та це звичайна штука для диктаторів, – каже він.

Навіщо Корбан займається всім цим

– Я вже якось відповідав на це запитання. Як там казав Черчілль… "Мене часто запитують, за що ми боремося? Можу відповісти: перестанемо боротися – дізнаєтесь". Отак і тут. Це моя країна. Це моє місто. Тут мешкають мої батьки. Я не можу їх забрати. Я захищатиму його. Я прив'язаний до цієї території. Ти ніби приріс сюди, і ти не можеш залишити це, – відповів Геннадій Корбан.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах