Як працює "Залізний купол" в Ізраїлі та чи допоміг би він Україні

Як працює Залізний купол в Ізраїлі та чи допоможе він Україні -

Як працює Залізний купол в Ізраїлі та чи допоможе він Україні - фото: twitter.com/IDF

Події
08 червня 2022 11:48

У заголовках ЗМІ знову з'явилася інформація про те, що Україна нібито потребує системи протиракетної оборони "Залізний купол", як в Ізраїлі. Vgorode розібрався, що це за система, як вона працює і чи зможе вона допомогти Україні.

Що таке ізраїльський "Залізний купол" і як він працює

Залізна баня в Ізраїлі -Залізна баня в Ізраїлі - фото: wikipedia.org

Система протиповітряної оборони "Залізний купол" складається з трьох елементів: радара, контрольного центру та установок для ураження ракет супротивника. Радар і контрольний центр розпізнають ціль та прораховують її траєкторію буквально за кілька секунд. Якщо ворожа ракета летить на житловий будинок, з однієї з установок запускається ракета, яка має її ліквідувати. При цьому ракета не летить прямо у ворожу, а вибухає поряд із нею. Уламки обох ракет у результаті все ж можуть бути і вони падають униз з неба, що теж небезпечно.

Експерти називають ізраїльську систему дуже успішною – вона показує добрі результати. Наприклад, у травні 2021 року за одну ніч "Залізний купол" перехопив близько 200 ракет, які випустили із сектора Газа. Тоді, за оцінками Ізраїлю, вдалося перехопити 90% цілей.

Одна батарея (це система, центр і три пускові установки з 20 ракетами-перехоплювачами) коштує, за різними оцінками, від 50 до 170 мільйонів доларів. Оскільки система розпізнає траєкторію ворожої ракети та не дає команду на перехоплення, якщо та летить у ненаселений пункт, то це знижує фінансові витрати.

Чи підходить Україні система Ізраїлю "Залізний купол"

Україні Україні

Президент України Володимир Зеленський розповів, що ця система Україні не підходить, бо лише Київський регіон розміром, як уся держава Ізраїль, а то й більше. Під час спілкування з дітьми 1 червня Зеленський сказав, що в Україні буде побудовано сучасну ППО, яка буде навіть міцнішою, ніж "Залізний купол".

Ізраїльський полковник Аріє Зайден в інтерв'ю каналу "Україна24" також підтвердив, що "Залізний купол" не підійде Україні. Він був зроблений спеціально під вимоги Ізраїлю – для захисту від ракет "хенд-мейд", а вони зовсім не схожі на те, чим російські окупанти обстрілюють Україну. "Залізний купол" не допоможе і для захисту, наприклад, Маріуполя. За словами полковника, українське небо потрібно захищати комплексами С-300 та С-400 або їхніми західними аналогами.

Нагадаємо, раніше ми докладно писали, як працює система ППО, яка захищає Україну від ворожих ракет.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах