У Кривому Розі Інгулецький ГЗК може припинити роботу, через ситуацію в енергетиці

У Кривому Розі Інгулецький ГЗК може припинити роботу, через ситуацію в енергетиці -

У Кривому Розі Інгулецький ГЗК може припинити роботу, через ситуацію в енергетиці - фото: gmk.center

Події
11 червня 15:20

Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат, який входить до Групи Метінвест може повністю припинити роботу через рішення Кабінету міністрів No 611.

Нещодавно Кабмін ухвалив постанову, яка зобов’язує промисловість 80% електрики для своїх потреб купувати та імпортувати з-за кордону. Через підвищення норм до 80% комбінат опинився під загрозою зупинки, повідомив GMK center.

- Підвищення норми купівлі імпортної електричної енергії до 80% від загальної потреби підприємства змушує промисловість відповідно збільшувати обсяги імпорту електричної енергії, що стимулює штучне збільшення попиту на аукціонах з розподілу міждержавних перетинів та призводить до спекулятивного зростання цін на імпортну електричну енергію. Враховуючи те, що вартість електричної енергії до прийняття зазначеної постанови в пікові години вже становила від 160 до 200 євро/МВт-год, подальше підвищення цін становить серйозну загрозу для промислових підприємств, - йдеться в листі директора ІнГЗК Ігоря Тонєва до прем’єр-міністра та низки голів парламентських комітетів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Керівник зазначив, що на ІнГЗК витрати на електроенергію наразі становлять 51% від собівартості виробництва залізорудної сировини. Тож підвищення вартості електроенергії може негативно позначитися подальшій її собівартості та конкурентоспроможності підприємства.

- Придбання імпортної електричної енергії у розмірі 80 % від власного споживання стає недосяжним для ПРАТ "ІнГЗК" через зависоку ціну, що може призвести до повної зупинки комбінату. Лише внаслідок зупинки одного ПРАТ "ІнГЗК" виробництво залізорудної продукції в Україні скоротиться на 2,7 млн тонн, що приведе до падіння ВВП на 4 млрд грн, втрати 0,7 млрд грн податкових надходжень та близько $150 млн валютної виручки, - сказано в листі.

Сповільнення роботи гірничо-металургійної галузі спричинить ланцюгову реакцію та негативно вплине на експорт металопродукції та економіку в цілому.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах