Україною шириться небезпечна інфекція – кашлюк: яка ситуація у Дніпропетровській області

Україною шириться небезпечна інфекція – кашлюк: яка ситуація у Дніпропетровській області.

Україною шириться небезпечна інфекція – кашлюк: яка ситуація у Дніпропетровській області. Фото: gettyimages.com, Irina Belova

Події
18 квiтня 12:29

В Україні зростає захворюваність на бактеріальну інфекцію кашлюк. Хворобу виявили і в Дніпропетровській області.

За даними МОЗ, за перші два місяці цього року в Україні зафіксували 515 випадків захворювання на кашлюк. Для прикладу, в минулому році за аналогічний період випадків було всього 27.

Серед захворілих майже 96% – це діти. Більшість з них дошкільного та раннього шкільного віку. В МОЗ кажуть, що причина зростання захворюваності – велика кількість нещеплених дітей. Ще одна причина – падіння імунітету в раніше вакцинованих або тих, хто щойно одужав.

Голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук прокоментував ситуацію з кашлюком в області. За його даними, протягом 2024 року медики зареєстрували лише 5 випадків кашлюку. Усі хворі – діти. Троє хворих зафіксовано у Кам’янському, а по одному – в Першотравенську і Тернівці.

Зазначимо, що вакцина від кашлюка в Дніпропетровській області є.

Чим небезпечний кашлюк

Кашлюк вражає дихальні шляхи. Її збудником є бактерія бордетела (Bordetella pertussis), яка виділяє токсин, що впливає на центральну нервову систему. Цей токсин подразнює рецептори слизової оболонки носоглотки і запускає кашльовий рефлекс. 

У більшості хворіють діти. Одужання займає 4-8 тижнів, а іноді триває до 6 місяців.

Захворіти можна від зараженої людини. Тобто інфекція передається переважно повітряно-крапельним шляхом під час кашлю чи чхання.

Починається кашлюк як звичайна застуда, але через 5-8 днів з’являється спазматичний кашель, від якого може червоніти лице та текти сльози.

У Центрі громадського здоров'я МОЗ України пишуть, що перші ознаки кашлюку наступні:

  • помірний жар;
  • лихоманка;
  • нежить з в'язкими виділеннями;
  • сухий кашель, що переходить у судомний (як правило, загострення спостерігається вночі).

Зупинити кашель під час кашлюку самостійно ліками чи процедурами майже неможливо. Треба обов'язково звернутися до лікаря.

Найбільшу загрозу кашлюк становить для немовлят через тимчасову зупинку дихання, яка може призвести до смерті. Чим менша дитина, тим для неї небезпечніший кашлюк.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах