У Нікопольському районі на дні водосховища знайшли артефакти часів козаків

У Нікопольському районі на дні водосховища знайшли артефакти часів козаків,

У Нікопольському районі на дні водосховища знайшли артефакти часів козаків, фото: suspilne.media

Події
30 листопада 2023 14:10

Краєзнавці продовжують знаходити на дні Каховського водосховища у Нікопольському районі предмети та артефакти різних історичних періодів. Нещодавно до їх рук потрапили пам’ятки козацької доби.

Серед виявленого - дев’ять кам’яних ядр для гармат та козацький поховальний хрест. Їх знайшов краєзнавець Мирослав Жуковський, - повідомляє Суспільне Дніпро.

Сейчас все самое оперативное в нашем Telegram-канале. Подписывайтесь, чтобы быть в курсе самой важной информации

За словами краєзнавця, це є артефактами по Томаківській Запорізькій Січі. Збереглися через те, що вони лежали у грунті, в піску. Ядра є ручною роботою, зроблені з вапняку та пороха саме під необхідний розмір гармат. Козакам було достатньо такої зробили, аби налякати ворога.

Козацький поховальний хрест датований 18 століттям знайшли на території колишнього цвинтаря, який знищили. Аби забрати його з зони бойових дій, влаштували спеціальну експедицію. Краєзнавець міркує, що інші хрести могли використати у побуті або скинути їх на берег Дніпра.

Наразі, берегова лінія Каховського водосховища постійно під обстрілами. Тимчасово наукові дослідження там заборонені. Проте, музейники радо приймуть артефакти, які люди знаходять.  

Раніше, ми писали про те, як виглядає Каховського водосховище після підриву російськими військами.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах