Зміни в мобілізації та демобілізації військових: коли чекати на нововведення

Зміни в мобілізації та демобілізації військових: коли чекати на нововведення.

Зміни в мобілізації та демобілізації військових: коли чекати на нововведення. Фото: depositphotos.com

Події
26 листопада 2023 15:58

Депутати оборонного комітету Верховної Ради України планують внести зміни до процесу мобілізації та демобілізації український військових. Тож, яких нововведень варто чекати найближчим часом?

Зареєструвати законопроєкт у парламенті мають до кінця листопада, а прийняти, принаймні у першому читанні, - до кінця 2023 року, йдеться у матеріалі видання Forbes.

Демобілізація військових

За словами народної депутатки з оборонного комітету ВР Соломії Бобровської, тривалість служби під час воєнного стану має обмежуватися конкретним терміном. Тобто після закінчення цього терміну військові повинні мати змогу демобілізуватися, якщо матимуть таке бажання.

Про який термін йдеться? Попередньо в законопроєкті вказується термін у 36 місяців. Проте варто уточнити, що якщо ця цифра залишиться незмінною, то процес демобілізації розпочнеться не раніше початку 2025-го року, повідомляють у Forbes. Крім цього, терміни мають погодити в Генштабі або надати альтернативний варіант.  

Також в оборонному комітеті хочуть додати правила демобілізації військових поза цим терміном, зокрема це стосується:

  • військовослужбовців, яких звільнили з полону, в тому числі іноземців та осіб без громадянства (крім тих, хто добровільно здався у полон);
  • людей з інвалідністю І та II групи;
  • людей, які мають онкологію;
  • курсанток, які достроково розірвали контракт;
  • проведення організаційних заходів у розвідорганах СБУ та УДО.

Нардепка Соломія Бобровська зазначила, що ті бійці, які повернулися з полону, але хочуть служити й надалі, матимуть право на відпустку 90 днів зі збереженням грошового забезпечення.

Також у проєкті закону мають прописати позиції, які стосуватимуться військових, які мають відстрочку від мобілізації, але знаходяться на службі. Вони також повинні мати змогу демобілізуватися за бажанням.

Нововведення, що стосуються мобілізації військових

У разі прийняття документу, представники обласних військових адміністрацій та Нацполіції будуть брати участь у процесі мобілізації. Зокрема, йдеться про вручення повісток військовозобов’язаним. Також місцева влада і підприємства контролюватимуть процес прибуття військовозобов’язаних до ТЦК та СП.

Крім того, представникам ТЦК хочуть надати можливість перевіряти у військовозобов‘язаних чоловіків документи, зокрема паспорт, військовий квиток тощо. Зазначається, що раніше таке право мали лише представники поліції.

Проте таку норму можуть і не затвердити, зазначила нардепка Мар’яна Безугла.

"Обмежено придатних" не буде

Цим законопроєктом може бути скасований термін "обмежена придатність". Військовослужбовці вважатимуться або придатним до проходження служби, або ні.

Відстрочка для здобувачів освіти

Ті особи, хто отримує другу чи третю освіту, не матимуть відстрочки від проходження служби. За словами нардепів, зараз люди йдуть навчатися не тільки заради підвищення професійного рівня, але й задля уникнення призову на військову службу.

Коли законопроєкт набуде чинності?

За словами нардепа Давида Арахамії, документ приймуть у другому читанні вже цього, 2023, року. Проте прийняття закону не гарантує його впровадження.

Однак, на думку Мар’яни Безуглої, законопроєкт не приймуть так швидко, оскільки він дуже об’ємний, і потрібно достатньо часу, аби опрацювати його.

Нагадаємо, раніше Vgorode повідомляв, що в Україні підготували пілотний проект "смарт-мобілізація".

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах