В українському інфопросторі активізувався колишній офіцер КДБ Юрій Швець: що про нього відомо

В українському інфопросторі активізувався колишній офіцер КДБ Юрій Швець: що про нього відомо

В українському інфопросторі активізувався колишній офіцер КДБ Юрій Швець: що про нього відомо - фото: yampil.info

Події
09 листопада 2023 21:51

В українькому інфопросторі все частіше став з'являтися Юрій Швець, якого вважають "хорошим руським".

Швецю 70 років, він народився у Харкові. Далі він вступив у елітний російський МГИМО при Міністерстві закордонних справ – відкритий квиток у вільний світ на дипломатичній службі за часів "залізної завіси", пише "Обозреватель".

Після армії Швець ще вступив в Університет дружби народів ім. Патріса Лумумби, де навчалися "борці за визволення поневолених народів" у державах третього світу.  Після проходження відповідної підготовки у Москві студенти повинні були організовувати у своїх країнах державні перевороти і переорієнтовувати їх на побудову розвиненого соціалізму, а то й комунізму за радянським зразком.

Однак будувати комунізм у країнах третього світу Швець не заходів, тому додав ще два роки навчання у Червонопрапорному інституті КДБ СРСР імені Андропова. У результаті Юрій Швець став "кореспондентом ТАСС" у вашингтонській резидентурі КДБ СРСР.

Однак СРСР розпався, тому у 1993 році Швець перебрався до США. Там звичайнвий відставний майор на багато років зник з радарів. Але коли Росією став керувати Путін, то Швець активізувався і почав позиціонувати себе як "однокурсника самого Путіна".

Час від часу потрапляв до преси та Інтернет-ЗМІ, ділячись усілякими історично-розвідницькими інсайдами та "аналітикою". У травні 2021 року Швець почав розкручувати себе як зірку Youtube, де позиціонував себе як так: "Я, бывший офицер элитного отдела внешней разведки КГБ Юрий Швец, открыл этот аналитический канал для борьбы с дезинформацией Кремля и подконтрольными ему СМИ, которые наводнили информационное пространство всего мира. Я знаю, как работают спецслужбы мира, и я знаю, как мыслят люди, которые руководят Кремлем и российскими спецслужбами, потому что мы учились по одинаковым учебникам. На канале вы узнаете о тайных механизмах, которые движут событиями во мире. Вы узнаете, кто такой Путин, кто его подельники, как они захватили власть в России, как они грабили и продолжают грабить страну и отмывать деньги, поскольку отдел, в котором я работал, играл ключевую роль в выводе золота партии из Советского Союза и организации сети по грабежу России и отмыванию денег (это послужило причиной моего увольнения). Эта сеть работает по сей день. Вы узнаете, что происходит в мире между США, Западом, Китаем и Россией".

У результате ідея спрацювала – у Швеця вже понад 1,3 мільйони підписників, а з початком повномасштабної війни він став ще й великим активним "експертом" по Україні, до якого нерідко звертаються як до авторитета з багаторічним геополітичним досвідом і особистого знавця Путіна та його КДБ-шного оточення.

Нині Швець з-за океану ледь не у режимі нон-стоп "рятує" Україну від внутрішніх і зовнішніх ворогів, стикаючись з відчайдушною конкуренцією з боку інших інфо-циган з числа "хороших русских" – "професора Солов’я" та "генерала СВР", які перебувають набагато ближче до місця подій та "джерел інформації", ніж "майор Швець".

Швець позиціонує себе як беззаперечного професіонала, висококласного аналітика, колишнього феноменального співробітника КДБ "однокурсники Путіна", той хто "вхожий", той, хто багато знає" та під виглядом закритої інсайдерської інформації подає суб'єктивні враження, уривки спогадів та історій, які цілком можуть бути вигадані від початку до кінця.

Однією з таких розказаних історій Швець вказує на зраду через "невиданных масштабов" розкраданням західної допомоги і, при цьому, одразу пропонує допомогу, а саме знайти одну людину, яка вирішить цю проблему. І цією людиною має стати Ігор Смешко – не менш одіозний та професіональний фахівець, колишній очільник СБУ та інших владних структур в період головування Медвечука керівником Адміністрації президента Леоніда Кучми.

Також Швець активно роздмухував скандал та стравлював між собою ГУР та ЦРУ навколо скандалу, пов’язаного із вбивством бізнесмена Дениса Кірєєва. Тому, на кого працює Швець, чиї наративи та меседжі проштовхує в українське медійне середовище про тотальну зраду, неспроможність української влади контролювати ситуацію, повальну корупцію, шпигунів в оточенні президента та "складність ситуації" питання досить риторичне. Очевидно, що у далекі 90-ті він був виведений на осідання в США як агент-нелегал.

Чимало українців усвідомили деструктивний характер діяльності Юрія Швеця і тмоу його ефективність для російських спецслужб знижується, перегляди падають, вплив на людей тане. 

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах