У Дніпропетровській області помітили рослину-шкідника, яка вбиває життя у водоймах

У Дніпропетровській області помітили рослину-шкідника, яка вбиває життя у водоймах -

У Дніпропетровській області помітили рослину-шкідника, яка вбиває життя у водоймах - фото: facebook.com/groups/nature.kr/

Події
21 липня 2023 17:09

На Дніпропетровщині у водоймах помітили рослину, яка знищує кисень у воді, заважає рибі нереститися та витісняє все живе.

Мешканець Кривого Рогу опублікував фото в соцмережі, на якому зображена загадкова водяна рослина і поцікавився, що це таке,

Як виявилося - це водяний горіх (Trapa natans), реліктова листяна однорічна трав’яниста водна рослина, яка поширена у водоймах (озерах, ставках, заплавах річок, мілководдях річкових заплав, болотах). Має кілька назв: чортів горіх, водяний каштан, чилім, рогульник плаваючий та інші.

Батьківщиною водяного горіха є територія південних регіонів Євразії та Африки. Особливо популярний водяний горіх у Китаї, де протягом декількох тисячоліть він вживається як корисний, смачний і дієтичний продукт, а також використовується народною медициною як лікувальний засіб.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

В Україні ця рослина почала розростатися більше десяти років тому. Водяний горіх вкрив суцільним зеленим килимом величезні площі акваторії. Він знищує кисень у воді, заважає нереститися та витісняє все живе. Унаслідок розповсюдження рослини почала гинути риба, а деякі місця стали непрохідними для суден.

Боротися з реліктовою, але шкідливою рослиною, що розростається кожного літа та з’їдає все більше площ водойм, заважала Червона книга. Тому у березні 2021 року Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів вилучило з Червоної книги України водяний горіх.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах