За тиждень на Дніпропетровщині на кишкові інфекції захворіли понад сто людей

За тиждень на Дніпропетровщині на кишкові інфекції захворіли понад сто людей.

За тиждень на Дніпропетровщині на кишкові інфекції захворіли понад сто людей. Фото: pixabay.com

Події
04 липня 2023 14:36

За минулий тиждень, з 22 по 30 червня, на Дніпропетровщині ареєстрували 123 випадки захворювань на гострі кишкові інфекції.

Як повідомили в обласному лабораторному центрі Міністерства охорони здоров’я України, дві третини інфікованих – діти.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень, джерелами зараження у 96% випадків передачі ставали харчі.

Серед ймовірних факторів найбільша питома вага припадає на овочі/фрукти  – 33%,  м’ясні вироби – 23%, молочну продукцію – 17%.

До групи гострих кишкових інфекцій відносяться дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи та інші кишкові інфекції викликані патогенними та умовно-патогенними мікроорганізмами та вірусами.

Основними клінічними проявами цих захворювань є підвищення температури тіла, нудота, блювота, діарея, загальна слабкість. Як уникнути інфекції.

Як повідомила лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Тетяна Одинець, щоб вберегтися від кишкових інфекції та харчового отруєння слід дотримуватися таких правил:

  • мити руки або обробляти їх вологими серветками, побутовими дезінфікуючими засобами (антисептиками) після відвідування туалету та перед вживанням продуктів або їх приготуванням;
  • приготовані страви вживайте одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням, піддайте, за можливості, вторинній термічній обробці, зберігайте виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
  • не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їхньої якості та з закінченим терміном споживання, зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, який зазначено на упаковці, та дотримуйтесь встановлених термінів зберігання;
  • не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холодильнику);
  • звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
  • не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживаєте їх сирими.

Що робити, щоб уберегтись від кишкових інфекцій. Ілюстрація: ЦГЗЩо робити, щоб уберегтись від кишкових інфекцій. Ілюстрація: ЦГЗ

Варто зазначити, що гостра кишкова інфекція найчастіше потрапляє в організм із зараженою їжею чи водою. Збудники інфекцій перебувають у сирій та погано термічно обробленій їжі тваринного походження (м'ясо, яйця, непастеризоване (сире) молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Якщо з'явились перші ознаки кишкового захворювання (підвищення температури тіла, інтоксикація, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення) необхідно терміново звернутись до найближчої лікарні.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в:

Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах