Еколог з Дніпра розповів про наслідки руйнування Каховської ГЕС

Еколог з Дніпра розповів про наслідки руйнування Каховської ГЕС -

Еколог з Дніпра розповів про наслідки руйнування Каховської ГЕС - фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
08 червня 2023 18:03

Екологічна система України впродовж десятиліть зможе відчувати наслідки підриву Каховської гідроелектростанції.

Про це в ефірі "Суспільне. Спротив" заявив дніпровський еколог, експерт міжнародної програми "Чисте повітря для України" Олексій Ангурець.

За словами фахівця, екологічний вплив руйнування можна поділити на три етапи: короткострокові наслідки – приблизно 3-4 тижні, середньострокові – від 9-10 тижнів до наступної весни, довгострокові – на роки і, можливо, десятиліття.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Еколог наголосив, що зараз потрібно розв’язати першочергові соціальні проблеми – це евакуація людей. Наступне важливе завдання – оцінка "швидкого" впливу на довкілля, наприклад загибель риби. Про перші результати можна буде говорили через 3-4 тижні, коли відбудеться попереднє устаткування нової берегової лінії.

Наразі вже є проблема з погіршенням якості води та її браком для населення та промисловості. Деякі підприємства призупинили роботу через нестачу води. Скоро стане ясно, наскільки це критично, каже еколог.

Постійного моніторингу, говорить він, потребує рівень забруднення води. У Дніпро потрапило до 300 тонн мастила. Окрім того, вода забруднена через підняття ґрунту самого водосховища – хвиля підіймає і переносить на інші території відкладення, які накопичувалися роками.

Олексій Ангурець переконаний, що поки екологи можуть лише констатувати факти – загибель флори та фауни, зокрема риби, птахів, ссавців. Оцінити ж загальний вплив руйнування ГЕС на екологію фахівці зможуть лише на другому етапі – тобто не раніше, як за кілька місяців.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах