Карта бойових дій в Україні 26 травня

Карта бойових дій в Україні 26 травня.

Карта бойових дій в Україні 26 травня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
26 травня 2023 11:17
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 26 травня, в Україні розпочалася 457-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські сили продовжували обмежені наземні атаки навколо Бахмута, оскільки, як повідомляється, сили ПВК "Вагнера" почали відхід із прифронтових районів міста.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 26 травня.

Фінансист ПВК "Вагнер" Євген Пригожин 25 травня оголосив, що його бійці почали передачу своїх позицій у Бахмуті регулярній армії Міноборони Росії та заявив, що "вагнерівці" повністю підуть з міста 1 червня. 

Росія та Білорусь підписали угоди, які офіційно просувають підготовку до розміщення російської тактичної ядерної зброї в Білорусі в рамках давніх зусиль щодо зміцнення фактичного військового контролю Росії над Білоруссю, хоча Росія ще не розгорнула ядерну зброю в Білорусі, і її можливе розміщення є дуже малоймовірним.

Російський політтехнолог Костянтин Долгов 25 травня заявив, що його звільнили через інтерв'ю фінансиста ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина 23 травня. Долгов опублікував у своєму Telegram-каналі пост про те, що його звільнили з посади в російській пропагандистській платформі Telega Online "через інтерв'ю з Пригожиним" і спростував твердження про те, що раніше мав плани піти. Пригожин використав своє інтерв’ю з Долговим, щоб висвітлити масштабні втрати, яких зазнали "вагнерівці" під час Бахмутської битви, різко критикувати міністра оборони Шойгу та начальника російського Генштабу генерала армії Валерія Герасимова, нападати на родини російської еліти, і невиразно погрожують насильством ширшому російському військовому істеблішменту. Долгов поскаржився, що його особисто карають за відповіді Пригожина, оскільки російська влада нічого не може вдіяти щодо самого Пригожина, і припустив, що президент Росії Володимир Путін не погодиться з його звільненням.

Мапа бойових дій в Україні 26 травня.Мапа бойових дій в Україні 26 травня. Фото: ISW

25 травня російські війська продовжили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та на південь від Кремінної. У Генштабі України повідомили, що російські війська провели безуспішні наступальні операції поблизу Масютівки Харківської області та Білогорівки Луганської області. На відео з геолокацією, опублікованому 24 травня, видно, як українські сили відвойовують позиції на східній околиці Спірного у невстановлену дату. Російський військовий блогер стверджував, що позиційні бої тривали під Білогорівкою та Спірним і що 24 травня російські війська не проводили наступальних дій у районі Кремінної.

Мапа бойових дій в Україні 26 травня.Мапа бойових дій в Україні 26 травня. Фото: ISW

Російські війська продовжували обмежені наземні атаки навколо Бахмута, оскільки 25 травня "вагнерівці" почали відхід із прифронтових районів міста. Український Генштаб повідомив, що російські війська провели невдалі наступальні дії в напрямку Бахмута та Іванівського (3 км на південний захід від Бахмута).

Крім того, російські війська провели невдалі наступальні дії на північ від Донецька в районі Авдіївки та Новокалинового; на північно-західній околиці Донецьку біля Красногорівки; та на південно-західній околиці Донецьку біля Мар’їнки.

Мапа бойових дій в Україні 26 травня.Мапа бойових дій в Україні 26 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 26 травня.Мапа бойових дій в Україні 26 травня. Фото: ISW

Російські джерела стверджують, що українські війська завдали удару по російському штурмовику Су-25 над Запорізькою областю 25 травня. Російський військовий блогер опублікував кадри, на яких нібито видно наслідки удару української зенітно-ракетної оборони по російському Су-25 у невстановленому місці в Запорізькій бласті. Інші військові блогери розширили повідомлення про задимлення під Мелітополем і стверджували, що українські сили збили Су-25.

Мапа бойових дій в Україні 26 травня.Мапа бойових дій в Україні 26 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 26 травня.Мапа бойових дій в Україні 26 травня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах