Дитину зацькували через зауваження мами: у школі Дніпра виник мовний скандал

Дитину зацькували через зауваження мами: у школі Дніпра виник мовний скандал -

Дитину зацькували через зауваження мами: у школі Дніпра виник мовний скандал - фото: cdo.org.ua

Події
16 травня 2023 11:04

У школі №126 у Дніпрі виник мовний скандал. Під час онлайн-уроку вчителька розмовляла російською мовою, через що мама шестикласниці зробила їй зауваження. За словами жінки, після цього дитину почали цькувати, а її видалили із батьківського чату. В адміністрації школи заявили, що розібралися в інциденті, а поліція факт булінгу не підтвердила.

Про що розповіла мама

Дніпрянка Олена Юхимчук розповіла, що класна керівниця її доньки та вчителька математики розпочала урок російською мовою. Учень до неї двічі звернувся українською, а вона відповідала йому російською. Потім вона переходила на українську, а потім – знову на російську. За словами жінки, вона не витримала та вирішила зробити вчительці зауваження.

Олена каже, що після цього інциденту її 12-річну дитину почали цькувати та писати їй погрози у месенджері. Саму маму, за її словами, видалили з батьківського чату.

Мама розповіла ТСН, що її також взялися цькувати батьки. У батьківському чаті вони стали на захист вчительки та запропонували написати колективну скаргу, щоб перевести дівчинку до іншого класу. Згодом, за словами Олени, її видалили з групи.

- Якщо це ваше рішення – думка однієї людини (не зовсім при розумі) не повинна вирішувати долю всіх дітей класу. Якщо є можливість, залишайтеся з нами. Будемо разом боротися з внутрішніми ворогами, – звернулася одна з матусь до вчительки в батьківському чаті.

Батьки стали на захист вчительки -Батьки стали на захист вчительки - фото: tsn.ua

Мама дівчинки додала, що її не покликали на батьківські збори після конфлікту, а дитину – на виховну годину разом з усім класом. Жінка розповіла про цей факт директорці школи, а також звернулася із заявами до мовного омбудсмена і поліції.

Батьки почали цькувати маму -Батьки почали цькувати маму - фото: tsn.ua

Дитину почали цькувати після інциденту -Дитину почали цькувати після інциденту - фото: tsn.ua

Батьки підтримали вчительку -Батьки підтримали вчительку - фото: tsn.ua

Дитину запропонували виключити з класу -Дитину запропонували виключити з класу - фото: tsn.ua

Конфлікт у школі розгорівся через використання російської мови вчителькою -Конфлікт у школі розгорівся через використання російської мови вчителькою - фото: tsn.ua

Що кажуть у школі

Директорка школи Наталія Пешехонова підтвердила, що такий інцидент дійсно стався 13 квітня. За її словами, під час уроку їй надійшло повідомлення від мами учениці шостого класу про те, що вчителька на початку уроку відповідала дітям російською мовою.

Директорка стверджує, що пообіцяла мамі обов’язково розібратися в ситуації, коли в неї закінчаться уроки, однак та не дочекалася реакції та виклала допис у соціальній мережі. Вчительку того ж дня викликали, щоб вона пояснила, що сталося на уроці.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- На початку уроку я вводила дітей. Один хлопчик мене спитав: "Скажите, пожалуйста, как мне делать тесты?” Я машинально, не задумуючись, відповіла: "Я вам все расскажу на уроке". І далі: "Урок починається, діти", – процитувала відповідь вчительки директорка.

Пешехонова підтвердила, що вчителька дійсно вимкнула дитину з конференції, бо "мама заважала вести урок". Через кілька хвилин ученицю підключили назад до онлайн уроку, стверджує директорка. Директорка зазначила, що далі вчителька спілкувалася з учнями виключно українською мовою.

За словами директорки, того ж дня класна керівниця на емоціях написала батькам, що "не хоче працювати, коли її ображають". Діти зі свого боку почали писати "всілякі гадості" дівчинці, розповіла вона.

Директорка стверджує, що в школі на конфлікт відразу відреагували. За її словами, того ж дня вона викликала офіцера поліції, який провів бесіду з мамою учня, який писав погрози дівчинці. Згодом у школі провели засідання педагогічної ради, створили комісію з розслідування булінгу. Вчительці оголосили догану.

Заступниця директорки Юлія Грішина провела в класі батьківські збори, а з дітьми – виховну годину за участі психолога.

- Ви ж розумієте, батьківські чати – це особиста справа батьків, це не офіційна шкільна. Щоб запросити батьків, я викликала голову батьківського комітету, повідомила, дала посилання на зум. Сказала, що такого числа о такій годині буде проведено. Передайте, будь ласка, батькам. Потім, коли мами не було на батьківських зборах, я поставила голові батьківського комітету класу запитання, чи ви попереджали Олену Юхимчук, де вона була. Мені було сказано, що вона видалилася з батьківського чату, – відповіла Грішина.

Вона додала, що школа не має розбиратися у стосунках батьків, а займатися дітьми. Щодо виховної години, де була відсутня учениця, заступниця директорки каже, що попереджала батьків та просила учнів передати інформацію одне одному.

Що кажуть у департаменті гумполітики та поліції

У департаменті гуманітарної політики Дніпровської міської ради повідомили, що провели моніторинг дотримання вимог мовного законодавства в освітньому процесі у школі №126. За підсумками директорці оголосили догану.

Відповідно до листа відділення поліції №7 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області, факт булінгу не підтвердився у зв’язку з тим, що випадок не мав систематичного характеру.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах