Сергій Сличко – про пільги для вступників із тимчасово окупованої території та переселенців

Голова ГО "Нова Перемога" Сергій Сличко

Голова ГО "Нова Перемога" Сергій Сличко

Події
25 квiтня 2023 16:40

Голова громадської організації «Нова Перемога» Сергій Сличко розповів про особливості вступної кампанії у 2023 році та про пільгові умови для вступників із тимчасово окупованої території, переселенців, інших громадян, постраждалих від війни.

«Перш за все зауважу, що цьогорічні зміни значною мірою стали наслідком умов війни, у яких змушені вступати та навчатися українські діти. Відразу закликаю в жодному разі не здаватися, не покладати рук і зробити все, щоб ваші діти скористалися правом безкоштовного навчання», — зазначив Сергій Сличко.

Як і минулого року, вступна кампанія будуватиметься навколо реєстрації в персональному кабінеті на сайті Українського центру оцінювання якості освіти та проведення національного мультипредметного тесту.

Випускники з тимчасово окупованих територій і ті, хто покинув такі території після 1 січня 2023 року, мають право на навчання за рахунок бюджету у вищих навчальних закладах. Зарахування відбуватиметься за спеціальною квотою на місця державного або регіонального замовлення.

Вступники, які зареєстровані та перебувають на тимчасово окупованих територіях, можуть проходити всі процедури вступної кампанії дистанційно. Заява на вступ подається онлайн через кабінет вступника. Реєстрація електронних кабінетів розпочнеться 1 липня 2023 року. Після зарахування вступники з ТОТ можуть укласти договір із навчальним закладом упродовж наступних трьох місяців.

Особливості вступу також є для інших категорій громадян, що постраждали від війни. Для них передбачені квота-1 і квота-2.

Квотою-1 можуть скористатися абітурієнти, які мають право на вступ на основі співбесіди, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, зокрема й діти захисників України.

Квота-2 — для вступників, місце проживання яких станом на 24 лютого 2022 року зареєстроване на тимчасово окупованій території, території населених пунктів на лінії зіткнення та адміністративній межі або які переселилися з неї після 1 січня 2023 року.

Переселенці або ті, хто живе на окупованих територіях, можуть проходити вступні випробування у формі індивідуальної усної співбесіди та в разі отримання достатньої кількості балів допускаються до участі в конкурсному відборі. Такі абітурієнти беруть участь у конкурсному відборі за результатами цієї співбесіди або мультипредметного тесту. Переселенці беруть участь у конкурсному відборі в межах квоти-2.

Пройти мультипредметний тест можна і за кордоном, у тимчасових екзаменаційних центрах, перелік яких можна знайти на сайті УЦОЯО. Розміщення бюджетних місць буде проводитися адресно.

Сергій Сличко про вступну кампанію, що вдруге відбуватиметься в умовах війни Сергій Сличко про вступну кампанію, що вдруге відбуватиметься в умовах війни

«Це вже вдруге вступна кампанія відбуватиметься в умовах повномасштабної війни. Тим не менш, життя не зупиняється, і запит на отримання вищої освіти є, а для тих, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях чи є вимушеним переселенцем, це додаткова проблема. Наш обов’язок — допомогти їм зі вступом», — додав Сергій Сличко.

Якщо виникли додаткові питання щодо вступної кампанії, варто скористатися телефонами Українського центру оцінювання якості освіти — 044 486 0962 та гарячою лінією Міністерства освіти і науки — 1548.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах