Карта бойових дій в Україні 14 січня

Карта бойових дій в Україні 14 січня

Карта бойових дій в Україні 14 січня фото: https://t.me/landforcesofukraine

Події
14 сiчня 2023 07:05
Автор: Юлия Булыга

Сьогодні, 14 січня, в Україні розпочалася 325-та доба повномасштабної війни, яку розпочала РФ. Так званий "кухар" Путіна Євген Пригожин зміцнив свої позиції після того, як Міноборони Росії визнало участь його ПВК "Вагнер" у захопленні частини Соледара.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про окупацію Соледара у РФ заявили 12 січня. У першому повідомленні Міноборони РФ ПВК "Вагнер" не згадувалася зовсім, незважаючи на заяви Пригожина про те, що це його штурмовики захопили місто ще кілька днів тому. Це викликало бурхливу реакцію у російському інформаційному просторі. Надвечір з'явилося ще одне повідомлення Міноборони - нібито "у зв'язку зі зверненнями ЗМІ".

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 14 січня.

Карта бойових дій в Україні 14 січняКарта бойових дій в Україні 14 січня Фото: www.understandingwar.org

Наступальні дії здійснювалися "різнорідним угрупуванням російських військ", а "безпосередній штурм міських кварталів Соледара" вели "добровольці штурмових загонів" ПВК "Вагнер", заявили у військовому відомстві РФ.

Деякі блогери вважають, що саме Пригожин змусив військове відомство офіційно визнати ПВК "Вагнера" та її військові "зусилля". Досі Міноборони Росії у своїх зведеннях ПВК "Вагнер" не згадувало.

"Пригожин, ймовірно, прагне використати перемогу в Соледарі як інструмент для торгу, щоб підняти свій авторитет у Росії. Згадка міністерством оборони сил "Вагнера" у відповідь на суспільний резонанс свідчить про значну перемогу Пригожина, зміцнюючи його [статус] вирішального учасника цієї війни" - вважають американські експерти війни.

Карта бойових дій в Україні 14 січняКарта бойових дій в Україні 14 січня Фото: www.understandingwar.org

Напередодні російські сили проводили обмежені контратаки вздовж лінії Сватово-Кременна, тоді як ЗСУ продовжували контрнаступні операції в районі Кремінної.

Карта бойових дій в Україні 14 січняКарта бойових дій в Україні 14 січня Фото: www.understandingwar.org

За даними Генштабу України, українські сили відбили атаки російських військ у районі Стельмахівки (16 км на захід від Сватового) та Макіївки (22 км на північний захід від Кремінної).

Також окупанти РФ продовжували атаки на ділянках фронту в районі Соледара, Бахмута, Авдіївки.

За повідомленням Генштабу України, українські війська відбили атаки російських військ за 27 км на південний захід від Авдіївки в районі Водяного, Невельського, Красногорівки та Мар'їнки.

Геолокаційні кадри, опубліковані 13 січня, показують, що окупаційні війська, ймовірно, просунулися на південь від Мар'їнки.

13 січня загарбники продовжували підготовку до оборони на південному напрямку. Офіційний представник Південного оперативного командування України Наталія Гуменюк заявила, що погані погодні умови навколо Кінбурнської коси ускладнили як українську розвідку, так і транзитні російські операції.

Карта бойових дій в Україні 14 січняКарта бойових дій в Україні 14 січня Фото: www.understandingwar.org

Українська розвідка повідомила, що російські сили прагнуть довести чисельність особового складу до двох мільйонів до невстановленої дати.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах