У Дніпровський "Менорі" запалали 5 свічку на головній Ханукії міста

У Дніпровський “Менорі” запалали 5 свічку на головній Ханукії міста

У Дніпровський “Менорі” запалали 5 свічку на головній Ханукії міста

Події
28 грудня 2022 16:19

Царемонія відбулась у «Менорі» — найбільшому у світі єврейському культурно-діловому центрі, що розташований у Дніпрі.

Головний рабин Дніпра та регіону Шмуель Каминецький тепло привітав усіх, хто прийшов на свято, і запросив для запалення свічок п'ятого вечора Ханукі члена Опікунської ради Єврейської громади Артура Золотаревського.

На другій срібній Ханукії в Галереї центру запалив свічку Ханукі член Опікунської Ради Єврейської громади Дніпра В'ячеслав Євгенович Фрідман.

Кульмінацією свята стала єврейська концертна програма у виконанні інструментального ансамблю під керівництвом Тетяни Каплунської.

Історія Ха́нуки бере свій початок ще 175-го року до нашої ери, коли територія сучасного Ізраїлю опинилася під владою сирійського царя. Він обмежив права євреїв, забороняв їм вивчати Тору та дотримуватися своїх традицій. А в Єрусалимському Храмі поставив ідолів, нав‘язуючи іудеям поклоніння «богам».

Загарбники спершу пограбували, а потім осквернили Храм, запустивши туди свиню (некошерну тварину) та принісши її на жертовник

Євреї розпочали повстання. І, незважаючи на невелику кількість воїнів та слабке озброєння, вступили у нерівну боротьбу, в якій перемогли.

Після війни єврейський народ, перш за все, вирішив привести в порядок Храм. 

Для очищення потрібна була спеціальна ритуальна кошерна олія. Яка мала забезпечити горіння храмового світильника - менори.

Запасу олії вистачило лише на один день. А потрібно було на 8.

“Власне, саме тоді і відбулося «диво Ха́нуки» - підсвічник горів вісім днів. Тож, храм був заново освячений. А свято набуло ще одного значення - символу оновлення.

В дні свята Хануки прийнято щодня запалювати свічки на спеціальному підсвічнику. Його ви зараз бачите на фото, він називається Ханукі́я” - розповідає Артур Золотаревський, Член Опікунської ради Єврейської громади.

Цього року Ха́нука припадає на період з 18 по 26 грудня.  

Нещодавно Президент України привітав з цим святом єврейську громаду України. Зеленський побажав благополуччя кожній родині, міцного здоров'я, добра та переможного миру у спільному домі – Україні.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах