Никита Ізмайлов: Стартапи, зав'язані на блокчейні, швидше знаходитимуть інвестора

Никита Ізмайлов: Стартапи, зав'язані на блокчейні, швидше знаходитимуть інвестора

Никита Ізмайлов: Стартапи, зав'язані на блокчейні, швидше знаходитимуть інвестора

Події
13 грудня 2022 18:18

У десятий місяць війни фінтех-фонд N1 входить із новою стратегією та новими підходами. Не лише венчурне інвестування, а й венчурне будівництво: команда Ізмайлова підтримуватиме перспективні українські стартапи своєю експертизою для масштабування бізнесу не лише в Україні, а й за кордоном. Також пріоритетом фонду стануть проекти, пов'язані з блокчейном та криптовалютами.

Ми поговорили з Никитою Ізмайловим, засновником фонду N1 та акціонером sportbank, про те, як у непрості часи ефективно розвивати стартапи та будувати плани на майбутнє.

Інвестиційний фонд N1 має три флагманські проекти: мобільний банк sportbank, сервіс TRANSENIX та платіжна система Asquad. Никита Ізмайлов на прикладі трьох китів фонду розповідає про роботу під час війни.

Банк у смартфоні

У жовтні 2022 року sportbank виповнилося три роки. Спочатку на розвиток стартапу вплинула пандемія, потім – воєнні дії. Але навіть у таких умовах необанк досяг значних результатів на ринку. За словами акціонера sportbank, вдалося залучити понад 500 тис. клієнтів, до кінця року в планах збільшити їхню кількість до 650 тис., також команда проекту має намір вийти на кредитний портфель у 700 млн грн. та вкладів на 300 млн. і досягти таких планових показників хвилі реально.

Альтернативна POS-терміналу для підприємців

Одним із найперспективніших Никита Ізмайлов називає й інший проект – Transenix. В основі якого лежить технологія Tap-on-Phone. Це мобільний додаток у смартфоні з NFC-інтерфейсом, який виконує всі основні функції POS-терміналу. Це дозволяє малому та середньому бізнесу заощадити на покупці терміналів, користуючись звичайним смартфоном. Фонд інвестував у цей стартап $500 тис. Transenix — унікальне явище на українському ринку, подібних проектів у світі лише п'ять. Він уже пройшов сертифікацію найбільших платіжних систем – VISA та Mastercard та готовий до роботи. Керівник інвестфонду переконаний, що продукт стане якісним та затребуваним і вже найближчим часом охопить усю Україну.

Платіжна система Asquad

Платіжну систему Asquad Никита Ізмайлов називає українським аналогом Stripe. Розпочали розробку Asquad одразу після старту sportbank. Адже виникла потреба в якісних рішеннях у сфері фінансових платежів. Засновник фонду N1 зазначає, що вивести платіжну систему Asquad на ринок спочатку планували навесні 2022 року, але через війну розробка розпочалася лише у жовтні. Тепер запуск, ймовірно, відбудеться вже наступного року. Також важливо відзначити, що Asquad орієнтований на європейський ринок, який значно більший за обсягом.

Нові стратегії

До них Никита Ізмайлов відносить такі:

  • коригування роботи фонду
  • інвестиції в маркетплейси
  • інвестиції у криптопроекти

Після 24 лютого частину планів фонду довелося скасувати: замість пошуку нових стартапів співробітники займалися волонтерством та допомогою військовим. Влітку робота фонду повноцінно відновилася, але, за словами акціонера sportbank, зазнала змін. До війни аналізом інвестпропозицій та розвитком проектів займався один співробітник. Никита Ізмайлов зазначає, що команда фонду прийняла рішення розділити ці дві сфери: один співробітник займається венчурним фондом, другий допомагає розвивати інвестиції.

Також фонд став розглядати інвестиції у маркетплейси, де немає фінтех-складника. Мета – увійти у ці проекти та підштовхнути їхній розвиток у цьому напрямі.

Керівник фінтех-фонду розповідає, що після розмови з власниками великих фондів BlackRock та Morgan Stanley він вирішив окрему увагу приділити проектам, пов'язаним з криптовалютами. Никита Ізмайлов прогнозує, що найближчим часом стартапи, зав'язані на блокчейні, швидше шукатимуть інвестора. Тим більше, що в Україні ринок криптовалют легалізується і стає все більш передбачуваним.

Акціонер sportbank констатує факт, що під час війни інвесторів в українські стартапи не побільшало. Водночас є й позитивний момент – тепер увесь світ знає, де є Україна, які працездатні люди тут живуть. Никита Ізмайлов передбачає, що наша країна може після SEO-оптимізації, спричиненої війною, стати глобальним інвестиційним хабом.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах