Карта бойових дій в Україні 13 грудня

Карта бойових дій в Україні 13 грудня.

Карта бойових дій в Україні 13 грудня. Фото: UkraineNOW

Події
13 грудня 2022 08:00

У вівторок, 13 грудня в Україні розпочалася 293-я доба повномасштабної війни, яку розпочала Російська Федерація. На декількох напрямках тривають запеклі бої. Російські війська продовжують захоплювати території на сході України, намагаються зміцнити оборону проти контрнаступів ЗСУ біля кордону Харківської і Луганської областей та проводити обмежені наступи в Донецькій області. На сході є висока концентрація мобілізованих російських військових, яким, імовірно, замінили розбиті бригади.

Українці не збираються відступати і продовжать контрнаступ взимку після сильних морозів. Це дозволить вести маневрову війну. Про це, зокрема, повідомляє і Міністерство оборони України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Vgorode публікує карту бойових дій за даними Інституту вивчення війни (ISW) 13 грудня.

Карта бойових дій в Україні 13 грудня.Карта бойових дій в Україні 13 грудня. Фото: www.understandingwar.org

Днями російські війська здійснили обмежені контратаки поблизу Сватового з метою відновлення втрачених позицій. Атаки окупантів було відбито в районі Новоселівського та Стельмахівки. Українські війська все ще контролюють Новоселівське і б'ють по російським загарбникам із цього напрямку. Росіяни запускають термобаричні ракети ТОС-1А з позицій біля Куземівки, а Луганськ використовують як транспортний вузол для техніки, що йде на ділянку фронту Сватове-Кремінна.

Російські війська намагалися рухатися на захід від Кремінної. Поблизу Червонопопівки, Житлівки, Макіївки, Білогорівки та Серебрянки ворожі штурми було зупинено.

Українські війська також вдаряли по тилу Луганської області, де розташовані російські військові. Зокрема, було завдано кілька ударів по готелю, де ймовірно перебували бійці ПВК "Вагнер".

Карта бойових дій в Україні 13 грудня.Карта бойових дій в Україні 13 грудня. Фото: www.understandingwar.org

Бої все ще тривають навколо Бахмута. Українські сили продовжують тримати місто. Минулої доби було відбито наступ російських десантників поблизу Бахмута, Білогорівки, Верхньокам'янського, Соледару, Бахмутського та Підгородного. Штурмові загони "Вагнера", імовірно, встановили контроль над двома колишніми позиціями українських взводів на лінії Бахмут-Соледар. Частина військ ПВК просунулася до Опитного, в цьому районі тривають бої.

12 грудня ЗСУ відбили російські атаки на Красногорівку, Мар’їнку і Новомихайлівку. Російським військам не вдалося прорвати українську оборону по вулиці Дружби в центрі Мар’їнки, але бої там тривають. Росіяни контролюють не більше ніж 70% міста. Також окупанти, ймовірно, здійснили незначне просування в напрямку Первомайського та Водяного.

Росіяни тримають оборону біля Вугледара, Великої Новосілки, Золотої Ниви і Павлівки. Українська оборона зупинила російське просування у цих напрямках. Наступальних дій навколу Вугледара немає, російські війська продовжують розвідку. Також ЗСУ намагалися йти в контрнаструп біля Нескучного, тоді як російські війська вели вогонь з непрямого наведення вздовж усієї лінії зіткнення Донецької та Запорізької областей.

Карта бойових дій в Україні 13 грудня.Карта бойових дій в Україні 13 грудня. Фото: www.understandingwar.org

11 і 12 грудня російські війська продовжували оборону в Херсонській області, але їм заважали погодні умови, зокрема сильний туман, низька видимість та ожеледиця. Тож російські війська стояли на місці та продовжували обстрілювати райони на правому березі річки Дніпро, включаючи Херсон та його околиці.

Українські війська вдарили по ресторанно-готельному комплексу в Мелітополі, який окупанти використовували як базу для Федеральної служби безпеки. Також наші захисники розбили російські бригади в Богданівці та їхню радіолокаційну станцію в Семенівці. Окрім цього, нещодавно був удар по двох російських військових базах у Пологах і Майському. Загалом на цих місцях загинули десятки російських військових, а понад 200 військовослужбовців отримали поранення.

Минулої доби російські війська продовжували вести вогонь на захід від Гуляйполя, а також у Дніпропетровській і Миколаївській областях. Окупанти завдали ударів по Нікополю та Марганцю, а також по Очакову. У Росії хвилюються, що українські війська готують контрнаступ вздовж лінії фронту в Запорізькій області.

Російські війська риють окопи вздовж пляжу в кримському Чорноморському, а окупаційна влада в Криму посилює правоохоронні та контррозвідувальні заходи в цьому місті та Міжводному.

Карта бойових дій в Україні 13 грудня.Карта бойових дій в Україні 13 грудня. Фото: www.understandingwar.org

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах