Карта бойових дій в Україні 8 листопада

Карта бойових дій в Україні 8 листопада.

Карта бойових дій в Україні 8 листопада. Фото: rbc.ua

Події
08 листопада 2022 08:59

8 листопада в Україні розпочалася 258-а доба повномасштабної війни, яку розпочала на нашій території Росія. Міністерство оборони РФ відповіло на обурення росіян щодо повідомлень про значні втрати та погане командування в 155-й морській піхотній бригаді Тихоокеанського флоту. Російська влада заявила, що вбито було менше ніж 1% відсоток бригади та менше ніж 7% поранено протягом останніх 10 днів, а українські сили натомість втратили багато людей. Хоча за офіційною статистикою, на війні в Україні загинуло приблизно 76 460 військових РФ, що говорить про значні втрати окупантів. Українці ж продовжують відвойовувати свої території та нищити ворогів на всіх лініях фронту.

Російські війська вже значно виснажили свій арсенал систем високоточної зброї та авіації, тож їм, імовірно, буде важко підтримувати поточний темп атак проти української критичної інфраструктури. Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний 3 листопада заявив, що українські війська знищили 278 літаків. Для порівняння, Радянський Союз втратив 119 літаків за 10 років війни в Афганістані.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Vgorode публікує карту бойових дій за даними Інституту вивчення війни (ISW) 8 листопада.

Росіян продовжують евакуювати з Херсонської області, побоюючись наступу ЗСУ. 7 листопада закінчилася евакуація, централізована окупаційною владою Херсона, а із 8 листопада починають приватні вивезення.

Карта бойових дій в Україні 8 листопада.Карта бойових дій в Україні 8 листопада. Фото: www.understandingwar.org

Продовжуються бойові дії у напрямку Сватове-Кремінна, а також на півночі Харківської області. Українські війська відбили російську атаку на Зибине, що неподалік з кордоном України з РФ. Росіяни риють окопи поблизу міжнародного кордону в Бєлгородській області. Ці дії, на думку експертів, не передбачають великого російського наступу.

ЗСУ, ймовірно, зайшли у Нижню Дуванку, що неподалік Сватового, і намагалися просунутися в напрямку Новоселівського. Російські війська, своєю чергою, обстрілюють українські позиції в районі Сватового з термобаричної реактивної системи залпового вогню ТОС-1.

Українські війська також відбили наступ росіян у напрямку Ямполівки та Ямполя. Окупанти здійснили обмежені контратаки на захід від Кремінної в напрямку Ямполівки та Макіївки.

За даними російських джерел, військові "Групи Вагнера" увійшли в Білогорівку після місяців важких боїв. В Генштабі ЗСУ говорять лише про атаку росіян на Білогорівку, а не про захоплення селища.

Карта бойових дій в Україні 8 листопада.Карта бойових дій в Україні 8 листопада. Фото: www.understandingwar.org

Російські війська намагаються утримати окуповані рубежі на херсонському напрямку та евакуювати своїх громадян з області. Ворожі оборонні рубежі зараз знаходяться в Каховці, Голій Пристані та Іванівці. ЗСУ, ймовірно, готуються до наступного етапу контрнаступу на південному напрямку. Минулої доби українські війська продовжували блокування районів концентрації росіян по всій Херсонській області. Вони влучили у готель "Золотий фазан" у Раденську де перебували російські війська. Також було завдано удару по місцях розташування російських військ у Бериславському районі та Голій Пристані.

Карта бойових дій в Україні 8 листопада.Карта бойових дій в Україні 8 листопада. Фото: www.understandingwar.org

Російські війська також продовжували наступ в районі Бахмута. ЗСУ відбили російські штурми в районах Бахмутського, Берестового та Яковлівки, а також на південь від Бахмута в районі Андріївки, Майорська, Озарянівка та Опитного. Російські джерела повідомили, що Іванград повністю знаходиться під контролем Росії та продовжуються наступальні дії на південь від Бахмута, щоб взяти Опитне.

Наступ окупантів тривав і в районі Авдіївки-Донецька. Українські війська відбили російські штурми в районі Макіївки, Мар'їнки і Красногорівки. Російські військові, ймовірно, захопили колишні українські позиції в районі Донецького міського аеропорту.

За останні два дні українські війська відбили російські наступи поблизу Павлівки та Новомихайлівки Донецької області. Російські війська в районі Павлівки вже мали відвести свої виснажені підрозділи, але ніхто не приходить їм на заміну. На Вугледарському напрямку погодні умови ускладнюють просування російських військ та налагодження їхнього матеріально-технічного забезпечення.

Окупанти продовжували вести звичайний вогонь з непрямої наводки вздовж лінії зіткнення в Донецькій області та на сході Запорізької області.

Карта бойових дій в Україні 8 листопада.Карта бойових дій в Україні 8 листопада. Фото: www.understandingwar.org

Минулої доби українські війська відбили російські штурми біля Щербаків Запорізької області. Російські війська продовжували наносити звичайні авіаційні, ракетні та артилерійські удари на захід від Гуляйполя, а також у Дніпропетровській і Миколаївській областях. Вороги завдали ударів по Нікополю та іншим населеним пунктам уздовж лінії зіткнення в Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській областях і на узбережжі Чорного моря. Ситуація в Запорізькій області та прилеглих територіях суттєво не змінилася за останні дні, оскільки російські війська продовжують зосереджуватися на збереженні поточних окупаційних кордонів у регіоні. 6 листопада російські війська використали щонайменше три боєприпаси та один безпілотник, щоб атакувати райони Миколаївської області.

Українські сили здійснили обмежені дії з блокування місць перебування окупантів у Запорізькій області. Зокрема ударів було завдано біля Басані, Пологів і Марфополя. Знищено до 30 одиниць російської військової техніки та поранено близько 120 російських військовослужбовців.

Російська окупаційна влада на Запорізькій атомній електростанції намагалася шантажем вимусити українських працівників ЗАЕС підписати російські контракти, які передбачають прийняття громадянства Російської Федерації, до кінця листопада. Російська влада прагне повністю передати ЗАЕС Росії шляхом заміни українських працівників російськими. Енергопостачання ЗАЕС повністю відновлено після обстрілу, який пошкодив енергопостачання ще 3 листопада. Водночас, українські війська, ймовірно, продовжили обмежені контрнаступи через Каховське водосховище в бік Енергодару.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах