Для "розгону" роспропаганди в ЄС: у Дніпрі створили ворожу ботоферму

Для "розгону" роспропаганди в ЄС: у Дніпрі створили ворожу ботоферму -

Для "розгону" роспропаганди в ЄС: у Дніпрі створили ворожу ботоферму - фото: freepik.com

Події
20 жовтня 2022 14:36

У Дніпрі викрили ворожу ботоферму на десять тисяч фейкових акаунтів, які використовували для поширення проросійської пропаганди серед громадян України та Євросоюзу.

Як повідомили у Службі безпеки України, у Дніпрі ліквідували ботоферму спецслужб РФ, яка масово розповсюджувала через інтернет дезінформацію щодо суспільно-політичної обстановки в європейських країнах. Крім того, задокументовано факти масштабної агітації на підтримку країни-агресора і "розгону" закликів до захоплення державної влади в Україні.

Для проведення ворожих інформаційних диверсій окупанти створили через підконтрольну ботоферму майже 10 тисяч фейкових акаунтів. Для їх анонімної реєстрації використовували sim-картки українських, російських та європейських мобільних операторів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У Дніпрі діяла ворожа ботоферма -У Дніпрі діяла ворожа ботоферма - фото: ssu.gov.ua

За даними слідства, до організації незаконної діяльності причетна мешканка Дніпра, яка тривалий час працювала у сфері ІТ. Після повномасштабного вторгнення на неї "вийшов" представник спецслужб РФ і запропонував негласне співробітництво на користь окупантів. За вказівкою куратора вона створила ворожу ботоферму. Необхідне телекомунікаційне обладнання встановила в орендованій квартирі.

Ботоферму створила мешканка Дніпра -Ботоферму створила мешканка Дніпра - фото: ssu.gov.ua

Використовуючи спеціальне програмне забезпечення, щодня дніпрянка реєструвала в інтернеті до 100 фіктивних облікових записів. Через них вона "генерувала" у соцмережах маніпулятивний контент, у тому числі фейкові коментарі "відомих експертів" і "політологів". Для підготовки прокремлівських дописів жінка використовувала матеріали з пропагандистських інтернет-ресурсів Кремля. За це вона отримували гроші з Росії. Також зафіксовано випадки дистанційного адміністрування ворожого телекомунікаційного вузлу напряму з території РФ.

Обладнання вона встановила в орендованій квартирі  -Обладнання вона встановила в орендованій квартирі - фото: ssu.gov.ua

Під час обшуків за місцем розташування ботоферми співробітники СБУ виявили:

  • комплекти GSM-шлюзів для реєстрації облікових записів;
  • комп’ютерну техніку з відповідним програмним забезпеченням;
  • sim-картки мобільних операторів.

Наразі слідчі повідомили жінці про підозру за дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. Досудове розслідування триває.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах