Прогноз НБУ: чи подешевшає пальне в Україні

Прогноз НБУ: чи подешевшає пальне в Україні

Прогноз НБУ: чи подешевшає пальне в Україні - фото: biz.censor.net

Події
10 червня 2022 12:26

В НБУ розповіли, що буде з цінами на пальне в Україні. Там прогнозують, що скоро вартість стабілізується, проте подешевшання не буде.

Як повідомили в Макроекономічному та монетарному огляді НБУ, світові ціни на нафту залишаються високими – зросли до 121 долара за барель. У результаті очікується стабілізація цін на пальне, проте на високому рівні.

Також НБУ нагадує, що 17 травня уряд ухвалив рішення відмовитись від держрегулювання цін на пальне, щоб оператори ринку могли наситити український ринок нафтопродуктів.

Профільний експерт Геннадій Коваль додав, що вартість пального на рівні 60-70 гривень за літр – нереальний рівень для економіки. Він зазначив, що бізнес не зможе працювати при такій ціні. 

В огляді НБУ також йдеться, що основні причини дефіциту пального в Україні – руйнування російськими загарбниками паливної інфраструктури та НПЗ, блокування портів, дорожча та триваліша логістика.

Раніше повідомлялося, що ринок нафтопродуктів переживає найважчі часи з середини 90-х, зазначають аналітики. В Україні вже закрилося 70% АЗС.

Які зараз ціни на пальне в Україні?

Станом на ранок 10 червня 2022 року ціни на бензин на різних АЗС коливаються в межах 45-59 грн за 1 л залежно від категорії.

Середня ціна на бензин в Україні становить:

  • для категорії А-95+ – 52,33 гривень за літр;
  • для категорії А-95 – 50,26 гривень за літр;
  • для категорії А-92 – 49,59 гривень за літр.

Середня вартість дизельного пального в Україні коливається в межах 56,66 грн/л. 

Найменше на ринку пального потрібно платити за автогаз – 41,91 грн/л.

Також ціни на пальне відрізняються залежно від АЗС. Зокрема, найнижчу ціну на бензин категорії А-95 пронують Shell, Укрнафта та UPG.

Нагадаємо, Vgorode зібрав корисні Telegram-канали, інтерактивні карти та програми, які допоможуть людям у пошуках палива у Дніпрі. 

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах