Чи будуть мобілізувати жінок під час воєнного стану

Чи будуть мобілізувати жінок під час воєнного стану

Чи будуть мобілізувати жінок під час воєнного стану - фото: facebook.com/NATO

Події
02 червня 2022 12:56

24 лютого в Україні оголосили і провели загальну мобілізацію. Багато українців стали на захист своєї держави. Чимало жінок також взяли до рук зброю та до сьогоднішнього дня борються за кожний сантиметр української території. Однак зробили вони це тільки за власною волею.

За словами начальника Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександра Тіщенка, призов жінок на військову службу під час мобілізації можливий тільки за їх згодою. Законом України не передбачений обов’язковий призов жінок. Про це військовий комісар розповів в інтерв’ю Lviv.Media.

Проте мобілізованими можуть бути жінки, які перебувають на обліку за відповідними військово-обліковими спеціальностями. Заступник Міністра оборони Ганна Маляр раніше зазначила, що зараз в цьому немає необхідності, але в окремих випадках жінки можуть бути мобілізовані за найбільш дефіцитними для Збройних Сил України військовими професіями.

Обов’язок стати на військовий облік мають жінки у віці від 18 до 60 років, які мають професію, що входить в перелік. Оновлений перелік жіночих спеціальностей та професій, які можуть стати потрібними у війську, можна подивитися тут.

Слід зауважити, що військово-облікова спеціальність визначається не лише дипломом, але й записом у трудовій книжці: досвідом роботи та КВЕДами фізичної особи-підприємця.

Нагадаємо, за даними Міноборони, станом на грудень 2021 року в ЗСУ служили 57 тисяч жінок, тобто майже 22% всього особового складу. З них близько 32 тисячі – саме військові (понад 12% особового складу). Але після 24 лютого дуже багато жінок пішли в підрозділи територіальної оборони та війська. Жінок, які перебувають на військовому обліку, в Україні зараз понад 10 тисяч - донедавна це були здебільшого медики. 

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах