В яких країнах шукають роботу українці під час війни і де платять найбільше

В яких країнах шукають роботу українці під час війни і де платять найбільше - фото

В яких країнах шукають роботу українці під час війни і де платять найбільше - фото

Події
16 травня 2022 13:09

З початком повномасштабної війни багато українців виїхали за кордон, здебільшого у країни Європейського союзу. Спрощений в’їзд також працює в Великобританії, Ізраїлі, Ірландії, ОАЕ та Японії. Там українці мають право на тимчасовий захист без тривалих бюрократичних процедур. Цей статус надає й доступ до легального працевлаштування.

Сервіс з пошуку роботи OLX проаналізував, які з доступних для працевлаштування країн зараз обирають українці та де найбільші зарплатні.

Де хочуть найбільше працювати українці

Найчастіше користувачі OLX Робота відгукуються на вакансії в категорії "Робота за кордоном" у країнах Європи та Близького Сходу. Так, кандидати цікавляться пропозиціями від роботодавців із Польщі, Німеччини, Ізраїлю, Великобританії та Чехії. При цьому саме з цих країн найбільше вакансій для українців, тому і відгукуються на них частіше.

Отримання тимчасового захисту в країнах може відрізнятися, тому під час працевлаштування варто враховувати це.

Польща

Польша прихистила найбільшу кількість переселенців із України. На початку травня у базі даних PESEL (польський ідентифікаційний номер) зареєструвалися понад 400 тисяч українців працездатного віку. На OLX розмістили 572 вакансії в Польщі. Пошукачі можуть розраховувати на середню заробітну плату приблизно в 4 900 злотих.

Особливості реєстрації: відбувається під час в’їзду на польському прикордонному пункті або в місцевій адміністрації вже після прибуття. У Польщі можна працевлаштуватися без додаткових документів та перебувати на території країни до 18 місяців.

Німеччина

У Німеччині перебуває близько 280 тисяч переселенців із України. Ця країна також користується попитом серед шукачів робити. На початок травня на сервісі опублікували 329 актуальних вакансій. В середньому пропонують зарплату у 1 640 євро.

Особливості реєстрації: переселенці, які не мають візи на короткочасне перебування, можуть отримати посвідку на проживання протягом 90 днів після прибуття. Для цього треба подати відповідну заяву в іноземне представництво за місцем проживання. Документ дозволяє мешкати в країні впродовж року з можливістю подовження ще на 2 роки, а також надає право на допомогу Агенції з працевлаштування.

Ізраїль

Ізраїль має складнішу процедуру прийому українців, ніж ЄС, тож великого напливу українців в Ізраїлі наразі не спостерігається. Однак рівень середньої заробітної плати у 85 тисяч гривень (приблизно 9 630 шекелів) робить країну привабливою серед пошукачів. Нині є близько 270 вакансій.

Особливості реєстрації: для працевлаштування необхідна робоча віза. Її власники мають право запросити до країни членів своїх сімей, які можуть перебувати в Ізраїлі до 90 днів у статусі туристів.

Велика Британія

Велика Британія, так само як Ізраїль, не є членом Євросоюзу, тож Директива ЄС на неї не поширюється. Однак високий рівень середньої заробітної плати (75 тисяч гривень або 2 тисячі фунтів стерлінгів) мотивує українців відгукуватися на вакансії, яких наразі 118 на OLX.

Особливості реєстрації: 1) щоб отримати прихисток за наявності родичів всередині країни, необхідно ще до в’їзду у Великобританію отримати візу; 2) потрапити в країну без візи та з можливістю працевлаштування можна, якщо переселенець знайде спонсора-резидента країни, який зголоситься безкоштовно надати українцю житло на 6 місяців.

Чехія

Європейська країна прийняла найбільше українців порівняно з власним населенням. На 11 мільйонів чехів на початку травня припадає 320 тисяч переселенців. Ця країна закриває п’ятірку найпопулярніших країн серед пошукачів роботи. Працедавці розмістили півтори сотні пропозицій роботи. Середня зарплата, яку роботодавці пропонують пошукачам з України, – 40 тисяч гривень (31 725 крон).

Особливості реєстрації: з 21 березня переселенці з України можуть працювати в Чехії без отримання дозволу. Водночас українці, які мають шенгенську, сезонну або спеціальну робочу візу, термін дії якої закінчується менше ніж через 14 днів, можуть подати заявку на отримання спеціальної довгострокової візи.

Де українцям платять найбільше

Серед країн, в яких українці можуть отримувати найвищу заробітну плату, лише одна держава входить до ТОПу найпопулярніших країн. Решта ж через віддаленість від України, невелику кількість пропозицій роботи або складну процедуру прийому наших громадян мають не такий значний попит заробітчан.

Країни з найвищою медіаною заробітної плати

Країна Рівень заробітної плати, грн
Австралія 175 530
Норвегія 130 000
США 99 950
Швеція 86 005
Ізраїль 85 000

Яким буде попит на вакансії за кордоном у майбутньому

Керівниця напряму OLX Робота та Послуги Марія Абдулліна розповіла, що найактивніше на закордонні вакансії відгукуються пошукачі на Львівщині та Івано-Франківщині, де висока конкуренція через насиченість ринку внутрішньо переміщеними українцями. Також серед лідерів Київська, Одеська та Дніпропетровська області.

Після звільнення північної частини України люди почали поступово повертатися додому. Соціологічні опитування свідчать про те, що нинішня хвиля міграції, у тому числі трудова, має тимчасовий характер.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах