Як діяти у разі сексуального насильства під час війни

Як діяти у разі сексуального насильства під час війни -

Як діяти у разі сексуального насильства під час війни - фото: pexels.com

Події
26 березня 2022 15:41

За місяць війни в Україні вже траплялися випадки сексуального насильства з боку російських окупантів. В особливій небезпеці знаходяться люди, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Лікарка Наталія Лелюх дала декілька рекомендацій про збереження здоров’я і психологічної цілісності людини, яка пережила зґвалтування.

Спробуйте "заморозитись" всередині і ззовні

Якщо ви розумієте, що зґвалтування не уникнути и ви не впевненні, що вистачить сил пручатися, то лікар рекомендує "заморозитись" всередині та ззовні.

Для ґвалтівника цей процес не про секс, а про встановлення влади та контролю, про приниження і знецінення. Активний супротив жертви лише розпалює і підгодовує садизм. Тому жінка може постраждати фізично більше і отримали травми статевих органів та тіла. Також окупант може в процесі зґвалтування мститись за свій власний страх смерті і відчуття покинутості, безпорадності.

Поради психологів:

  • Проговорювати: "Це лише тіло, моя душа більша, сильніша, її схопити неможливо. Я в 1000 разів більша, ніж тіло. Це тільки тіло".
  • Дисоціація, тобто відокремлення від власних почуттів. Вона зазвичай включається автоматично, але можна допомогти собі і свідомо. Важливо не допускати почуття провини. Це не тому, що з вами щось не так, це не тому, що ви залишились у місті, або вийшли за водою, або гарна, або молода, або жінка. Винен гвалтівник, винен окупант. Ви постраждала, ніякої вашої провини, ні в чому, ніякої. Це не про вас, це про нього. А ви залишаєтесь тою людиною, що й були, це вас не заплямує, ні
  • Контакти психологів "Розірви коло" – 0800 500 335 або 116 123.

Подбайте про своє тіло

Якщо після згвалтування вас залишили у спокої і пряма загроза вашому життю уже відсутня, то спробуйте подбати про своє тіло. При можливості це можуть бути мінімальні гігієнічні процедури, наприклад, вологі серветки, якщо вони є. Зазвичай у цей момент виникає велике бажання змити з себе бруд події, але в умовах окупації це не завжди можливо.

Які засоби можна використовувати, якщо відчуваєте біль

Якщо на статевих органах залишились травми і ви відчуваєте біль, то спробуйте використати "дружні" для слизової антисептики: розчин соди (1 чайна ложка на 0,5 літра води), просто чиста вода, дитячі безспиртові вологі серветки, мазь "Тридерм", мазь "Левамеколь", мазь "Триакутан", мазь "Бепантен", можна одноразово використати хлоргексидин (якщо хоч шось з цього є в наявності). Можна спробувати використати крем для рук, якщо він також у вас є.

Не використовуйте спиртові антисептики або серветки, перекис водню, пантенол, олію або інші масляні розчини. В першу добу для зволоження слизової не використовуйте лубрикант, раптом він у вас є. Особливо лубриканти на водній основі, бо вони часто гіперосмолярні і можуть викликати ще більше подразнення і запалення слизової.

Якщо у вас в аптечці раптом знайдуться вагінальні антисептичні або антибактеріальні свічки, проставте їх 5-6 днів. Але, при наявності травм слизової, кровоточивості, або гематом, бажано починати ставити свічки через добу, бо буде дуже боляче. Особливо, якщо це свічки "Гексікон" або свічки з бетадином. Підходить все: поліжинакс, флуомізин, макмірор, далацин, тержинан, гравагін, свічки з метронідазолом, клотримазолом, повідін, синтоміцинові свічки, метрогіл вагінальний та інше.

Якщо немає надійної контрацепції

Якщо ви в репродуктивному віці і не маєте надійної контрацепції (не приймаєте контрацептивні пігулки постійно, не маєте внутрішньоматкової спіралі), то є високий ризик отримати небажану вагітність. Особливо, якщо у вас 6-16 день менструального циклу.

На жаль, такі засоби, як спринцювання (що вважається небезпечним методом) та глибоке протирання серветками або папером не будуть ефективними. Якщо раптом у вас вдома, або у доступних вам сусідок є в аптечці будь-які гормональні контрацептиви, то можна спробувати такий спосіб як метод Юзпе.

Подивіться склад контрацептиву – на упаковці зазвичай написано: етінілестрадіол доза може бути 0,02 мг, 0,025 мг, 0,03 мг, 0,035 мг та левоноргестрел (дроспіренон, дієногест). Для контрацептивного ефекту вам треба прийняти 0,1 мг етінілестрадіолу (тобто 5 табл по 0,02 мкг, 4 по 0,025 мкг, та 2 таблетки по 0,03 та 0,035 мкг) та не менше ніж 0,5 мг левоноргестрелу. Через 12 годин повторити ту саму дозу.

Наприклад, у вас або у сусідки знайшлись контрацептивні пігулки "Джаз" (містять 0,02 мг етінілестрадіолу та 3 мг дієногесту). Для контрацептивної дози 0,1 мг треба взяти 5 активних пігулок з упаковки і випити їх одночасно. Через 12 годин випити ще 5 пігулок. Така контрацепція максимально ефективна, якщо ви приймете препарат в перші 24-72 години після незахищенного контакту.

За можливості зверніться до лікаря

Як тільки зможете, зверніться до лікаря, для огляду і можливого забору аналізів на інфекції, що передаються статевим шляхом. Зробіть це. Ваше тіло захоче сховатись в мушлю. Ваша психіка буде шукати звинувачення та різні шляхи виправдання нелюдів. Займіть його турботою – турботою про себе. Як тільки опинитесь у відносній безпеці.

Урядова уповноважена з питань гендерної політики спільно з "Ла Страда-Україна" та МВС України також зібрали поради і інформацію на випадок сексуального насильства під час війни. Важливо пам'ятати, що це страшні злочини, а загарбники – злочинці і мають нести відповідальність за скоєне.

Випадки насильства потрібно документувати -Випадки насильства потрібно документувати - фото: kmu.gov.ua

Що робити, якщо ви постраждали від сексуального насильства  -Що робити, якщо ви постраждали від сексуального насильства - фото: kmu.gov.ua

Загарбники повинні відповідати за свої злочини  -Загарбники повинні відповідати за свої злочини - фото: kmu.gov.ua

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах