Гуфман: Угода про ЗВТ із Туреччиною стане шансом на розвиток, якщо уряд забезпечить підтримку нашим виробникам

Гуфман: Угода про ЗВТ із Туреччиною стане шансом на розвиток, якщо уряд забезпечить підтримку нашим виробникам - фото

Гуфман: Угода про ЗВТ із Туреччиною стане шансом на розвиток, якщо уряд забезпечить підтримку нашим виробникам - фото

Події
07 лютого 2022 15:24

Перший заступник голови Дніпропетровської обласної ради Геннадій Гуфман зазначив: "Після десяти років переговорів підписано Угоду про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Турецькою Республікою. Наразі від дій уряду України залежить, чи дасть договір шанс для розвитку нашої економіки чи стане черговим здаванням економічного суверенітету. Необхідно забезпечити підтримку вітчизняним виробникам, які опинилися у зоні ризику після відкриття внутрішнього ринку для турецьких товарів".

Геннадій Гуфман наголосив: Україну та Турецьку Республіку неможливо порівнювати за масштабами державної підтримки виробництва. "Туреччина є країною з однією з найбільш "захищених" економік - місцеві виробники користуються широким колом преференцій, а імпортне мито традиційно високе. Підписання угоди про зону вільної торгівлі відкриє турецький ринок не для всіх українських підприємств. Витримати конкуренцію з місцевими товаровиробниками буде дуже складно". Тому для більшості наших виробників турецький ринок навряд чи стане пріоритетним для збуту своїх товарів», – сказав Гуфман.

Зазначимо, що Туреччина – четвертий у світі ринок для експорту українських товарів та п'ятий за обсягом товарообігу після Китаю, Польщі, Німеччини та Росії. Основні галузі співробітництва України та Туреччини – технології, промисловість, АПК, інновації, будівництво та транспортна інфраструктура, у тому числі туризм та енергетика.

Геннадій Гуфман наголосив на тому, що серед галузей, які можуть постраждати внаслідок експансії турецьких товарів на наш ринок, – легка промисловість, сільське господарство (особливо – виробництво тепличних продуктів), виробництво цементу, машинобудування та інші сектори.

"Український експорт до Туреччини на 70% складається з металів і зернових, тобто носить сировинний характер. Тому відповісти на зростання імпорту турецьких товарів з вищою доданою вартістю ми зможемо лише зростанням поставок сировини. Це, у свою чергу, погано позначиться на структурі нашої економіки - зросте її сировинна орієнтованість", - наголосив він.

При цьому перший заступник голови облради зазначив, що угода про ЗВТ із Турецькою Республікою не повинна негативно вплинути на експортний потенціал Дніпропетровської області: "Найбільшу частку експорту з Дніпропетровської області до Туреччини становить продукція металургійної галузі (88,7%). При цьому оцінки експертів щодо впливу Угоди на конкурентоспроможність вітчизняних металургів позитивні.

За експертною оцінкою, позитивним результатом підписання Угоди слід вважати збереження в Україні експортного мита на металобрухт. Туреччина є одним із головних імпортерів металобрухту і навіть із експортним митом минулого року з України вивезли понад 600 тисяч тонн продукції, понад 90% з якої — до Туреччини. Також позитивно на конкурентоспроможність вітчизняних металургів вплине виділення експортної квоти у 411 тисяч тонн готової продукції, яка не обкладатиметься митом у Туреччині.

Зазначимо, що за даними Дніпропетровського інвестиційного агентства, у 2020 році експорт товарів з нашої області до Туреччини становив 326 мільйонів доларів (понад 13% від обсягу експорту України до цієї країни). Імпорт товарів із Туреччини становив 237 мільйонів доларів (близько 10% від обсягу імпорту України). Позитивне сальдо – близько 90 млн. доларів. Це хороші результати за умов, коли зовнішня торгівля України стабільно показує негативне сальдо.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах