Гід туристичним Дніпром - фото: oir.mobi
Гід для туриста: де оселитися і що подивитись у Дніпрі
Події
15 травня 2021 21:29
Гід туристичним Дніпром - фото: oir.mobi

Якщо раптом ви потрапили або збираєтеся потрапити до Дніпра на пару днів, але не знаєте, де найкраще переночувати, поїсти, розважитись і в яку "копієчку" це влетить – не переживайте. Vgorode зібрав для туристів найважливішу інформацію у цьому огляді.


Де у Дніпрі зупинитись


Зліва вгорі номер у
Зліва вгорі номер у

  • Хостел "Квест" (дешевий варіант) – номер з двоярусним ліжком для ночівлі двох осіб, є доступ до кухні та необхідних речей для їди – чайнику, мікрохвильовій печі, посуду. Також у хостелі є місце для відпочинку з диванами та кавовим столиком. Можна заселятися із тваринами. Є номери для некурців. Ціна за добу : від 170 гривень з особи. Адреса: вулиця Троїцька, 3Б/6 – центр міста.
  • Міні-готель Portal (дешевий варіант) – номер з безкоштовним Wi-Fi і для некурців, там є три двоярусні та одне одноярусне ліжко, балкон, кондиціонер, телевізор з плоским екраном, звукоізоляція, настільні ігри в кімнаті та бар. Є оснащена холодильником, електрочайником та мікрохвильовою піччю кухня. Також у розпорядженні постояльців праска, фен та душова кабіна. Ціна за добу: від 150 гривень з особи. Адреса: вулиця Вокзальна, 2 – біля залізничного вокзалу.
  • Готель "Хутор" (середній за ціною) – номери з безкоштовним Wi-Fi та видом на річку, вони є з одним двомісним ліжком або двома окремими ліжками. Є кімнати, які розташовані у дерев'яному будиночку, а на кораблі. Відвідувачам надають у користування ванну та рушники. На території можна сходити до ресторану або бару. На території готелю гарний двір із лавками та зеленню. Ціна за добу: від 800 гривень за двох + 100, якщо хочете поснідати у готелі. Адреса: вулиця Набережна Перемоги, 29 – за 10 хвилин їзди до центру на машині.
  • Готель Sky Tech (ціна вище за середній) – номери розташовані всередині ТРЦ "Мост-Сіті". Вони просторі. Всередині є велике двоспальне ліжко, стіл, телевізор із плоским екраном, кондиціонер, холодильник, фен, безкоштовний Wi-Fi. Ще в номері знаходиться балкон з гарним видом на центр міста, міст та річку. Відвідувачі можуть скористатися власною ванною або душовою кабіною. На нижніх поверхах будівлі знаходиться величезний продуктовий магазин, ресторани, магазини одягу та кінотеатр – дістатися до них дуже легко та швидко. Які проживають у готелі роблять сніданок. На території безкоштовне паркування. Ціна на добу: від 990 гривень за двох. Адреса: вулиця Глінки, 2 – центр міста.
  • Готель "Цунамі" (дорогою) – стандартні номери є або з двоспальним ліжком, або з двома окремими ліжками. Вони оформлені у різних стилях – східні, класичні, у вигляді печер тощо. Гості зможуть безкоштовно відвідувати спа-центр з 12-ма різними саунами та ваннами, 6-ма басейнами, гідромасажною ванною, аромасауною, тропічним душем, а також сніговою та соляною кімнатами. Можна відвідати спортзал. У номерах є телевізор, робочий стіл, сейф, безкоштовний Wi-Fi. Можна сходити до ресторану або бару, однак і в номерах є холодильник, чайник. У готелі є безкоштовні сніданки. Ціна на добу: від 1400 гривень за двох. Адреса: Соборна площа, 12А – центр міста.
  • Bartolomeo Best River Resort (дорогий) – у стандартному номері, який розташований у двоповерховому дерев'яному бунгало на березі Дніпра, є одне двоспальне ліжко. Всередині – кондиціонер, ванна кімната з феном та рушниками, безкоштовний Wi-Fi, плоскоекранний телевізор, сейф, міні-бар та кавоварка. Гостей безкоштовно пригощають сніданком, привозять чи відвозять на вокзал. При готелі працює ресторан-паб, де у вихідні проводяться дискотеки. Відвідувачі можуть відвідати білий пляж, вуличний басейн, ігрові майданчики для тенісу, міні-футболу, пляжного волейболу. Ціна на добу: від 2105 гривень за двох. Адреса: вулиця Набережна Перемоги, 9Б – приблизно за 13 хвилин їзди до центру на легковому автомобілі.

Де в Дніпрі поїсти


У Дніпрі є безліч гарних ресторанів, але спеціально для туристів ми вибрали з них шість, які варто відвідати. У кожному готують "просто пальчики оближеш".

Репортер

Ресторан
Ресторан

Трирівневий ресторан, кожен поверх якого відрізняється від інших – є галасливий паб, тиха кав'ярня та витончений основний зал. Атмосфера там затишна. Інтер'єр виконаний з використанням білого каменю та коричневого дерева. Приміщення прикрашене вуличними ліхтариками, кованим поруччям, книжковими полицями, картинами, витонченими меблями. Ресторан вважається однією із "візитних карток" міста – місцем традицій. Адже саме там часто призначають зустрічі городяни та відпочивають туристи. Персонал може порадувати відвідувачів кулінарними хітами різних культур, домашніми винами, стравами із незвичайним поєднанням продуктів.

Ціни: блюда – від 65 до 1600 гривень, напої (не пляшка) – від 60 до 120 гривень.

Адреса: вулиця Барикадна, 2 (біля Катеринославського бульвару).

SOHO Restaurant& bar

Ресторан
Ресторан

Супергламурний заклад, який поділено на два рівні. Перший називається барною зоною, другий – VIP-залом на 50 місць з винною кімнатою, де налічується понад 70 колекційних видів напою. Кухня там переважно європейська, але також є і японська. Подача страв дуже оригінальна і напрочуд гарна. Найчастіше у цьому ресторані виступають саксофоністи, діджеї.

Ціни: блюда – від 75 до 999 гривень, напої (не пляшка) – від 99 до 180 гривень.

Адреса: Катеринославський бульвар, 1 (в ТЦ Cascade Plaza)

Coast Restaurant & Lounge

Ресторан
Ресторан

Ще один розкішний ресторан, інтер'єр та стиль якого створює атмосферу класичної краси та романтики. Там є зали з м'якими кріслами чи диванами, винною стінкою та шикарними люстрами, а є – з плетеними меблями та видом на річку Дніпро з Монастирським островом. Також облаштовані тераса та літні майданчики для відпочинку. У меню надано різні європейські, японські страви та такі, що підійдуть вегетаріанцям. Можна спробувати равликів.

Ціни: блюда – від 85 до 1500 гривень, напої (не пляшка) – від 25 до 1100 гривень.

Адреса: вулиця Січеславська Набережна, 61 (сходи, що ведуть до острова).

Поплавок

Ресторан
Ресторан

Легендарний дніпровський ресторан на воді, який існує вже 45 років. Саме приміщення не дуже велике і має форму кола. Навколо нього розташовані літні веранди з перилами над річкою. Увечері там особливо романтична атмосфера через світло ліхтариків. Зайти в ресторан можна бетонним містком. Інтер'єр оформлений у стилі лофт, встановлені кольорові світильники. З вікон відкривається чудовий краєвид на Січеславську Набережну та лівий берег міста. Кухня ресторану європейська, але є і кавказькі страви. Караоке у вихідні безкоштовне, на сцені в залі виступають місцеві музиканти.

Ціни: блюда – від 55 до 675 гривень, напої (не пляшка) – від 20 до 328 гривень.

Адреса: вулиця Січеславська Набережна, 7

Sailor's Bay

Ресторан
Ресторан

Ресторан середземноморської кухні, інтер'єр якого виконаний у стилі лофт та декорований під корабель. Готують там дуже смачно, а вибір рибних страв різноманітний. Поласувати можна м'ясом акули або юшкою, у складі якої є горілка. До основної страви тут часто беруть вина, тому в їхньому меню існує достатній вибір – грузинські, італійські, іспанські та чилійські. Відвідувачі можуть пограти у різні настільні ігри – нарди, покер, монополію, аліас, дженгу.

Ціни: страви – від 55 до 449 грн., напої (не пляшка) – від 49 до 145 грн.

Адреса: проспект Дмитра Яворницького, 88 (неподалік парку Глоби).

Папа Карла

Заклад
Заклад

Заклад із казковим інтер'єром у стилі сільського будиночка. Вхід туди прикрашають різні прапорці, а всередині знаходяться світлі дерев'яні меблі з квітковою оббивкою, нібито "сімейні" фотографії, шафа з іграшками та інші незвичайні предмети декору. Виглядає це дуже мило. Атмосфера така, ніби їси в музеї – сюди варто прийти хоча б по незвичайні фотографії. Меню європейське з багатьма українськими стравами, є також спеціальні страви для дітей.

Ціни: блюда – від 60 до 235 гривень, напої (не пляшка) – від 45 до 225 гривень.

Адреса: проспект Дмитра Яворницького, 88 (неподалік парку Глоби).


Де в Дніпрі можна розважитись та культурно відпочити


Останнім часом у Дніпрі з'явилися нові місця із розвагами для дітей та дорослих. Однак є в місті й інші способи цікаво провести час, які вже довгі роки доступні. Усі вони однозначно варті уваги туриста. Вибрати відповідні для себе можна нижче.

Яхт-клуб "Січ" з пташками та звірятками

Яхт-клуб
Яхт-клуб

Це місце є прогулянкову зону з незвичайним ландшафтним дизайном, де протікає річка Дніпро і де можна відпочити з дітьми. Там мешкають павичі, гуси, качки та великі щури – нутрії. Всі вони вільно ходять територією яхт-клубу, тому відвідувачі можуть їх погодувати. Свої "гостинці" краще не брати, щоб не зашкодити здоров'ю тварин. Корми можна придбати за символічну плату на вході. Останній, до речі, безкоштовний. А ось за окрему плату відвідувачі зі своїми малюками можуть вирушити на невелику прогулянку річкою на новенькому катері. Також у яхт-клубі продають на розлив видно. Можна замовити кальян та посидіти у дружній компанії на пуфах, що знаходяться на газоні.

Де: вулиця Набережна Перемоги, 77б.

Boulevard of Arts із творчими іграми

Інтерактивне полотно на Короленка/фото: Expolight
Інтерактивне полотно на Короленка/фото: Expolight

Так називається оновлена вулиця Короленка, яка стала пішохідною у 2020 році. Прогулянковий простір присвячений творчим дніпрянам, тому є багато цікавих штук для безкоштовної розваги. Одним з них є інтерактивне полотно, на якому можна створити малюнок, махаючи руками чи ногами. Ще одним способом розважитися є Pixelwall – стіна, на якій можна щось зобразити, перевертаючи деякі складові її квадратні панельки. Також туристи можуть прийти на Короленка по "світлові тату" – для цього потрібно буде стати під спеціальні світильники з трафаретами. Останні є у вигляді балерини, пера, театральних масок і не лише. Усі вони, до речі, розповідають про професії мешканців Дніпра. Відсканувавши світловий QR-код на Короленка кожен охочий може дізнатися про них детальніше. Там же можна орендувати зелений електросамокат, щоб покататися на ньому містом.

Де: орієнтир – проспект Яворницького, 67К (готель "Україна").

Галерея "Артсвіт"

Галерея
Галерея

Ця галерея існує у Дніпрі вже 8 років. Зазвичай там представлені роботи діячів-початківців мистецтва – художників і скульпторів. Окрім їхньої популяризації, працівники "Артсвіту" акцентують увагу відвідувачів на давніх українських творах у вигляді графіки, живопису та інших шедеврів. Виставки там інтерактивні, тобто під час їхнього проведення задаються питання та виходять відповіді, виникають дискусії. Такий підхід пояснюється головною ідеєю галереї – створити та підтримати "діалог" між культурним минулим та майбутнім, традицією творчості та експериментом.

Де: вулиця Січових Стрільців, 4а (в районі Катеринославського бульвару).

DIZZY Gallery з дизайнерськими іграшками

DIZZY Gallery у Дніпрі/фото: donttakefake.com
DIZZY Gallery у Дніпрі/фото: donttakefake.com

Це єдина у Дніпрі та одна з двох галерей в Україні, де відвідувачі матимуть змогу познайомитися з Art Toys – дизайнерськими іграшками. Там представлені роботи відомого вуличного художника BANKSY та серія ігрових фігурок-ведмедиків KAWS. Заряджайте телефони, щоб зробити фото з іграшками.

Де: вулиця Сергія Єфремова, 24

Унікальний театр одного актора "Крік"

Театр
Театр

Цей унікальний театр-студія працює у Дніпрі вже 32 роки. Свого часу його заснував народний артист України Михайло Мельник, який досі обіймає там одразу всі важливі для проведення вистав посади – актора, гримера, костюмера, режисера, сценариста, музичного художника та творця декорацій. У глядачів його виступи викликають масу переживань та приводів задуматися – "легкими" їх точно не назвеш. Треба сказати, що театр завжди збирає повну залу. Ціни залишаються демократичними. Можливо, саме тому уявлення Мельника не втрачають популярності серед місцевих жителів, так і серед приїжджих. Вирушаючи туди, туристам варто врахувати, що дітей віком до 16 років не пускають.

Де: вулиця Михайла Грушевського, 1

Світиться струмок, гойдалки і статуя Атланта

Оновлена вулиця Південна/фото: Світлана Юрченко
Оновлена вулиця Південна/фото: Світлана Юрченко

У 2020 році вулицю Південну, за прикладом Короленка, почали переробляти на додатковий простір. Спочатку там встановили 7-метрову бронзову скульптуру Атланта авторства знаменитих скульпторів – братів Єгора та Микити Зігури. Вона, за неофіційною інформацією, є символом свободи людини у всіх її проявах – фізичної, соціальної та внутрішньої. Пізніше Атланта підсвітили, щоб він привертав до себе більше уваги та частіше нагадував мешканцям Дніпра про цю цінність. Ще пізніше на Південній зробили сучасний дитячий майданчик та потічок з блакитним підсвічуванням, яке на даний момент є найдовшим із усіх штучних струмків в Україні. Зазначимо, що він уже почав працювати.

Де: біля перетину вулиці Шевченка та Катеринославського бульвару.

Сквер "Прибережний" з машинками та гірками

Сквер
Сквер

Це місце відбудували на місці пустиря, а відкрили ще у вересні 2019 року до Дня міста. Там є величезний фонтан, який світиться у нічний час доби, дитячі зони та безліч просторих лавок. Для дітей на території скверу є велика зона з безкоштовними дитячими гойдалками та гірками. Туалет там дуже сучасний, є кабінка для людей з інвалідністю, столик для сповивання. Дорослі та дітки приблизно 120-сантиметрового зростання можуть орендувати картингу на 10 хвилин за 100 гривень, щоб покататися на ній. Ще там можна орендувати самокат за допомогою мобільного додатку – хвилина катання коштує 3 гривні. Для тих, хто подорожує із собакою, чекає приємний бонус – у сквері є спеціальний майданчик для його вигулу.

Де: вулиця Набережна Перемоги, 66

Парк Зелений Гай із вуличним кінотеатром

Вуличний кінотеатр у Парку
Вуличний кінотеатр у Парку

Парк ще кілька років тому з'явився на місці стежки у міській балці, де страшно було ходити навіть вдень. Зараз він вважається однією з найпопулярніших локацій для відпочинку. Там є дитячий майданчик з незвичайними гірками та різні прилавки з їжею, серед яких і ларьок з натуральним морозивом. Центр парку – клумба із зіркою. Нижче від неї на газоні встановлено вуличний кінотеатр, де ближче до вечора часто безкоштовно крутять популярні фільми та мультики. Трохи нижче за кінотеатр є алея з великими лавочками-гойдалками і підсвіченими фігурками екзотичної живності – тигра, фламінго, жирафа, зебри, дельфінів. Недалеко від них розташований платний парк-виставка динозаврів для маленьких дітей.

Де: вулиця Холодноярська, 25

Парк ДНУ (парк Гагаріна) із персонажем доповненої реальності

Парк на Гагаріна/фото: inst gagarin_park_dnipro
Парк на Гагаріна/фото: inst gagarin_park_dnipro

Довгі роки цей парк як місце для прогулянки розглядали лише наркомани та маніяки – там були дрімучі зарості з купами побутового сміття. Студенти та викладачі, щоб скоротити шлях до далеких корпусів, швидко перебігали особливо віддалені від погляду перехожих місця. Але у 2019 році "найубитішу" частину парку ДНУ реконструювали. Там проклали доріжки з плитки, встановили лавочки та ліхтарики. Основною "фішкою" парку поки що є безкоштовний Wi-Fi та гра в доповненій реальності. Зіграти можна, завантаживши програму Gagarin Park. Потім потрібно шукати у парку QR-коди. На них слід наводити фотокамеру. Тоді на екрані з'являтимуться космонавти, з якими можна танцювати, зробити фото чи відео.

Де: у районі проспекту Гагаріна, 72

Аерокосмічний музей із справжніми супутниками

Аерокосмічний музей у Дніпрі/фото: unexploredcity.com
Аерокосмічний музей у Дніпрі/фото: unexploredcity.com

Одним із найцікавіших видів діяльності у Дніпрі, завдяки якому він відрізняється від інших міст України, по праву вважається розробка та складання ракетно-космічної техніки. Займається цим Південний машинобудівний завод, який частину своїх робіт віддав до Аерокосмічного музею імені Макарова. Думали, що побачити справжні супутники можна лише на знімках із космосу? А ось і ні.

Де: проспект Гагаріна, 26 (біля університету внутрішніх справ).

Планетарій з ефектом присутності

Дніпровський планетарій/фото: planetarium.com.ua
Дніпровський планетарій/фото: planetarium.com.ua

Планетарій у Дніпрі існує вже 52 роки, проте на початку 2021 року його відкрили у абсолютно новому відремонтованому вигляді. Так, у зірковому залі – де показують проекції – стоїть гарні меблі та потужна техніка, яка дозволяє дізнатися про зірки з максимальним ефектом присутності під час перегляду. Усі програми коштують по 200 гривень. Усього їх зараз чотири – про Сонце, про полярну ніч, про телескопи та про нещодавно відкриті далекі планети Сонячної системи. У планетарії тепер є столик із пуфами, де проводяться всякі майстер-класи та воркшопи, є інсталяції космічних артефактів та зони доповненої реальності.

Де: Крутогірний узвіз, 10.

Фонтан-водоспад та тролів біля Монастирського острова

Атракціон
Атракціон

Протягом останніх років міський парк Шевченка став особливо привабливим із туристичної точки зору. Там знаходиться майданчик з фонтаном, звідки відкривається чудовий краєвид на архітектуру та приблизно 30-метрову набережну – найдовшу в Європі. На піднесенні біля цього місця є дерев'яна кабінка найкрутішого атракціону під назвою "тролів". Так, люди сідають на прикріплені до натягнутого троса спеціальні сидіння і на швидкості переміщуються через річку, потрапляючи на Монастирський острів. Узвіз коштує 250 гривень. На острові вже можна піти фонтану-водоспаду "Поріг Ревучий", який у 2013 році відкрили замість затопленого при Дніпровській ГЕС однойменного порога. Вночі водоспад світиться всіма кольорами веселки. Там відкривається приголомшливий краєвид.

Де: майдан Шевченка, 1.

Музей "Машини часу" з тачкою Штірліца

Музей
Музей

Цей музей унікальний тим, що там представлені рідкісні ретро-легковики, автобуси, мотоцикли та інші види транспорту. Вони є різних форм, років випуску та "національностей". При цьому нові експонати в музеї з'являються дуже часто. З недавніх надходжень музей може особливо похвалитися єдиним на території України Horch 930V Cabriolet 1938. Вважається, що саме цією машиною пересувався персонаж відомого роману "Сімнадцять миттєвостей весни" (1969) – Штірліц. Історію кожної машини можна послухати, перебуваючи в атмосфері минулої доби. Адже інтер'єр музею прикрашають старі колонки заправки, телефонні будки, поштові скриньки та інші атрибути радянської доби. Хочете поринути у часи минулого століття? Ласкаво просимо! Вхід коштує 80 гривень з дорослого та 40 – з дитини.

Де: вулиця Мандриківська, 44 (неподалік готелю "Хутір").

Музей АТО з екскурсією "гарячими точками"

Музей АТО/фото: googlemaps.com
Музей АТО/фото: googlemaps.com

Дуже незвичайний та перший в Україні Музей АТО у Дніпрі з'явився ще п'ять років тому. Одна його частина знаходиться у приміщенні музею Яворницького, а друга – поряд на вулиці. Там зібрано військові машини, зброю та інші речі з "гарячих точок" Донбасу. Цікаво, що творці музею виготовили статую дівчинки, яка дає солдатові яблуко. В основі цього образу і багатьох інших лежать реальні історії людей, які билися з окупантами.

Де: проспект Дмитра Яворницького, 16 (навпроти будівлі НТУ).

Музей історії Дніпра з інтерактивними панелями

МЗС/фото: прес-служба департаменту гуманітарної політики Дніпра
МЗС/фото: прес-служба департаменту гуманітарної політики Дніпра

Музей історії Дніпра підійде тим, хто дуже цікавиться історією та старими штучками на кшталт 100-річного піаніно чи випусків старих міських газет. Гості музею зможуть помилуватися одягом, дізнатися про музичні рок-гурти та "джазовики", перевірити масу свого тіла на справжніх вагах 20 століття і "попрацювати" на касовому апараті 1912 року. Також там можна буде переглянути тематичні фільми, які були спеціально створені перед відкриттям музею. Усередині є п'ять тематичних залів: "Архітектура", "Історія соціально-культурної сфери", "Історія суспільства", "Історія торгівлі" та "Дніпро – мости, пороги". Місце абсолютно нове, зі стильним інтер'єром та інтерактивними панелями-покажчиками.

Де: вулиця Воскресенська, 14

Центр "Менора" з катеринославськими фасадами

Стіна у
Стіна у

Найбільший у світі культурно-діловий центр "Менора" складається із семи корпусів, відбудованих у формі, що нагадує піраміду. Потурбувалися про його створення євреї, які давно проживають нарівні з дніпрянами. Усередині цього комплексу – на першому поверсі – знаходиться Галерея зі стінами з мармуру та єрусалимського каменю. Там виточено образи фасадів старовинних будівель Дніпра – на момент створення цих будинків міста звався Катеринослав. Такий елемент був зроблений як символічний "продовження" Стіни плачу. Також у "Менорі" є музей історії Голокосту з голограмами та усілякими мультимедійними інсталяціями. Екскурсії центром проводять у всі дні, крім суботи, але за попереднім записом.

Де: вулиця Шолом-Алейхема, 4/26 (неподалік ТРЦ "Мост-Сіті").


Де зайнятися шопінгом у Дніпрі


Гід для туриста: де оселитися і що подивитись у Дніпрі
Стіна у

Основними місцями, де можна придбати красивих "шмоток", а також обзавестися новою парою взуття або аксесуарами, є:

  • ТЦ "Пасаж" (5 поверхів) – проспект Дмитра Яворницького, 50
  • ТРЦ "Мост-Сіті" (2 поверхи та нульовий) – вулиця Глінки, 2.
  • ТРЦ "Караван" (2 поверхи) - вулиці Нижньодніпровська, 17.
  • ТРК Appolo (4 поверхи) – вулиця Титова, 36
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах