Міфи про сухий корм для собак

Міфи про сухий корм для собак - фото

Міфи про сухий корм для собак - фото

Суспільство
21 травня 21:13

У світі найпоширенішим варіантом харчування домашніх улюбленців, зокрема котів і собак, є сухий корм. Він значно простіший, аніж приготування страв із натуральних продуктів. Проте навколо сухого корму точаться постійні дискусії: одні переконують, що він дуже шкідливий для тварин, інші заперечують це. У статті ділимося найпоширенішими міфами про сухий корм для собак та аргументовано спростовуємо їх.

Це дорого і фінансово невигідно

Існує думка, що сухий корм надто дорогий, і вигідніше годувати собаку мʼясом або звичайними продуктами. Насправді ж зараз на ринку можна знайти варіанти на різний бюджет. Звісно, найдешевшими будуть не найкращі варіанти, але хороші корми є і за прийнятною ціною. Зауважте, якщо порівняти вартість сухого збалансованого корму на місяць і вартість продуктів для збалансованого натурального харчування, то корм буде дешевше. Адже для правильного якісного харчування собаці необхідні мʼясо, риба, злакові, овочі, зелень, олія тощо, що коштує не дешево. А сухий корм за замовчуванням містить все необхідне.

Міфи про сухий корм для собак фото 1Міфи про сухий корм для собак фото 1

Має хімічний склад

Деякі люді вважають, що сухий корм шкідливий, він містить багато добавок і хімікатів. Та насправді ж це не так. Якісні корми на 60–70 % складаються з мʼяса. Інші компоненти — це злаки, овочі, фрукти, зелень тощо. У складі також є багато вітамінів, мінералів, жирних кислот. Звісно, ці корми можуть містити добавки для кращого збереження продукту або збагачення раціону, проте вони зовсім не шкодять тварині.

Спричиняє проблеми із зубами

Через те, що сухий корм не потребує ретельного жування (собаки навіть часто ковтають шматочки цілими), існує міф, що це шкодить зубам тварини. Насправді ж навпаки — у складі корму можуть бути компоненти для підтримання здоров’я ротової порожнини. Великі сухі шматочки частково допомагають видалити наліт, а спеціальні компоненти борються із зубним каменем. Проте варто не забувати, що якісну гігієну зубів може забезпечити лише правильне і регулярне чищення, а також вчасне відвідування собачого стоматолога.

Збільшує ризик зневоднення

Цей міф спростувати досить легко. З їжею собака отримує всього 10 % необхідної води. Усе інше — чиста питна вода. За умови харчування сухим кормом нічого не змінюється — доступ до води має бути 24/7, а тварина сама за відчуттями буде пити стільки, скільки їй необхідно. Жодного зневоднення від сухого корму бути не може.

Міфи про сухий корм для собак фото 2 1Міфи про сухий корм для собак фото 2

Потребує чергування з вологим кормом або натуральною їжею

Усе значно простіше! Сухий корм — це повнораціонний продукт, що не потребує доповнення. Його денна норма містить точну кількість необхідних речовин. Підгодовування натуральною їжею або консервами може негативно позначитися на самопочутті та здоровʼї домашнього улюбленця. Винятком можуть бути спеціальні собачі смаколики або незначні шматочки корисних ласощів, наприклад, огірка, болгарського перцю, моркви, яблука, банана тощо.

Не підходить для всіх порід

На сьогодні бренди виготовляють корми з урахуванням особливостей різних порід, їхніх розмірів, віку, кольору і виду шерсті тощо. Є також багато варіантів для улюбленців із різними алергіями, непереносимістю певних компонентів, проблемами із ШКТ, для вагітних і собак, що годують. Головне — правильно підібрати продукт відповідно до потреб своєї тварини.

Призводить до ожиріння

Зайва вага у домашнього улюбленця зʼявляється не через вживання конкретного продукту, а через незбалансоване харчування, надмірне споживання калорій і малорухливий спосіб життя. За правильних умов (якісний корм, помірне дозування і фізична активність) проблем із вагою не буде. Для порід, схильних до ожиріння, для малорухливих собак можна підібрати низькокалорійний сухий корм. Та все ж не забувайте про щоденні прогулянки на свіжому повітрі та регулярні ігри.

Утворює камені в нирках

Цей міф досить поширений серед людей через їхню необізнаність. Насправді ж проблеми з нирками можуть зʼявлятися через генетику, неправильний і незбалансований раціон, постійне підгодовування домашнього улюбленця продуктами зі столу тощо. У цьому випадку також важливо відповідально підбирати корм згідно з потребами собаки. Бренди зараз навіть пропонують лінійки для тварин із захворюваннями сечовидільної системи.

Вкорочує вік собаки

Тривалість життя домашнього улюбленця залежить від багатьох факторів: породи, умов проживання, раціону, фізичної активності, хвороб, кастрування тощо. За умови вживання збалансованого та якісного сухого корму з вітамінами та мікроелементами тварина може жити максимум від допустимого віку породи. Проте варто не забувати слідкувати за самопочуттям пса, вчасно звертатися до ветеринара, робити обовʼязкові щеплення та профілактики.

Памʼятайте, щоб забезпечити собаці здорове харчування і хороше самопочуття, потрібно обирати якісний корм перевірених виробників. Обовʼязково звертайте увагу на склад, дотримуйтеся вказаного на упаковці дозування та забезпечуйте тварині постійний доступ до чистої питної води. Не заощаджуйте на здоровʼї свого домашнього улюбленця.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах