Знайомство з улунами: Габа і Те Гуань Інь

Знайомство з улунами: Габа і Те Гуань Інь - фото

Знайомство з улунами: Габа і Те Гуань Інь - фото

Суспільство
08 березня 11:49

Улуни – окрема велика група полуферментованих чаїв. В китайській класифікації вони посідають місце між зеленими і червоними (у нас їх називають «чорними») сортами. Але це дуже узагальнене визначення, адже кожен улун має власний ступінь окислення чайного листя – від 5% до 85%. Це впливає на його органолептичні властивості, надає напою особливого смаку та аромату. Сьогодні пропонуємо познайомитись з двома відомими улунами, один з яких має давню історію, а інший з’явився зовсім недавно.

Те Гуань Інь – легендарний улун

Чай Те Гуань Інь входить до десятки найвідоміших улунів. Цей сорт відомий ще за часів династії Тан – це 7-9 століття нашої ери. Першими виробляти чай стали ченці в місцевості Аньсі на півдні провінції Фуцзянь. Свою назву цей улун отримав завдяки Залізній Богині Милосердя – Ті Гуань Інь, яку дуже шанують в Піднебесній.

Особливості виробництва чаю Те Гуань Інь

Висока вологість в поєднанні з сонячними днями, теплий клімат дозволяють збирати врожай 4 рази на рік. До збору і виробництва напою висуваються суворі вимоги, адже цей улун належить до категорії елітних напоїв.

Як роблять Тегуанінь:

  1. Листочки для улуну збирають тільки зрілі, найбільш м’ясисті.
  2. Одразу після збору листя викладають на кілька годин в’ялитися на сонці.
  3. Сировину перекладають у барабан, в якому відбувається ферментація.
  4. Зупиняють процес окислення короткочасним нагріванням листя.
  5. Наступний етап – скручування листочків.
  6. Листя пресують у кулі, а потім розбивають. Знову пресують і розбивають – цей процес повторюють до 30 разів.
  7. Завершують обробку чаю сушкою сировини.

Після цього чай вручну сортирують, вибираючи палички, ламані листочки та іншу «некондицію». Ті Гуань Інь – чай, про який справедливо кажуть, що його легко пити, але важно виростити.

Як смакує бірюзовий чай

Улун «Залізна Богиня Милдосердя» легко упізнати серед інших листових чаїв за формою скрутки: це маленькі щільні кульки зеленого кольору з бірюзовим відливом. Під час заварювання кульки розкриваються і перетворюються на довгі широкі листочки. Настій при заварюванні змінює колір з золотисто-зеленого на більш темний.

На смак Те Гуань Інь свіжий, без терпкуватості, з солодкуватим післясмаком, тому не потребує додавання цукру. Аромат захоплює букетом лугових квітів. Цінують цей улун не тільки за вишуканий смак, а й за вплив на організм, що називають «ефектом просвітлення»: після чашечки чаю тіло приємно розслабляється, а свідомість, навпаки, перезавантажується.

65c62e81dd185.webp65c62e81dd185.webp

Чай Габа – продукт новітніх технологій

У порівнянні з Те Гуань Інь, історія якого налічує понад 1000 років, чай Габа просто «малюк». Технологію виробництва цього улуну розробили в Японії 40 років тому – в 1984 році. Метою винахідників було створити чай з підвищеним вмістом ГАМК.

Надзвичайні властивості улуну GABA

ГАМК – це гамма-аміномасляна кислота, своєрідний нейромедіатор, що регулює роботу нервової системи. Якщо сильно спростити, то ГАМК не дає мозку перенавантажуватися, витрачати енергію на зайві подразники, допомагає концентруватися на певних задачах, зберігати увагу тривалий час.

Як проявляються дія чаю Габа на організм і самопочуття:

  • підвищується працездатність;
  • знижується рівень тривоги;
  • відчувається рівновага та спокій;
  • нормалізується сон;
  • покращується настрій.

Дослідження довели, що чаювання цим напоєм допомагає полегшити самопочуття після алкогольної інтоксикації, а людям, які страждають на гіпертонію, нормалізувати тиск.

Як правильно пити чай Габа

Виробляють улуни з підвищеним вмістом ГАМК в Японії та на Тайвані. Чайне листя збирають на високогір’ї, обробляють за методом створення улуну, але використовують специфічну технологію анаеробної ферментації, завдяки якій і утворюється потрібна кислота.

Ззовні Габа – улун: зелені скручені в кульки листочки, які у гарячий воді розпускаються і набувають первісної форми. Заварюють цей чай водою, підігрітою до 900С. На одну людину треба взяти 5-7 г заварки і 200 мл води. Найкращий ефект буде, якщо готувати улун методом проливу, як це роблять у Китаї. Для цього першу воду зливають, наливають в заварник знову і настоюють 5-10 секунд. Одразу наливають в чашки і п’ють. Чай можна заливати водою знову ще 4-9 разів, щоразу збільшуючи час настоювання на 5-10 секунд.

В Україні Габа чай продається в спеціалізованих магазинах, наприклад, в чайній New Tea, що працює в Києві. Більш простий та доступний варіант – заказати потрібний сорт чаю по інтернету.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах