Ринок праці різних регіонів України: Jooble про перспективи та проблеми у сучасних умовах

Ринок праці різних регіонів України: Jooble про перспективи та проблеми у сучасних умовах - фото

Ринок праці різних регіонів України: Jooble про перспективи та проблеми у сучасних умовах - фото

Суспільство
21 лютого 19:28

Український ринок праці знаходиться у фазі активного відновлення. Хоча вагома частина східних областей залишаються в окупації, кількість вільних посад майже дорівнює довоєнній. Сьогодні робота Дніпро та в інших містах публікується на сайті Jooble, протягом лютого тут з’явилося близько 38 тис. нових вакансій. Середні заробітні плати знаходяться на рівні 19000-20000 грн, а компанії пропонують працевлаштування як кандидатам з досвідом, так і без нього.

Ринок праці у розрізі регіонів: як працюють та розвиваються українські бізнеси?

У 2022/23 році активно працювала державна програма релокації підприємств, завдяки якій вдалося перемістити потужності 800 бізнесів до відносно безпечних регіонів на заході країни. Це дозволило досягти наступних цілей:

  • Повернення до роботи стратегічно важливих бізнесів.
  • Зниження рівня безробіття серед ВПО та місцевого населення.
  • Попередження масового «відтоку талантів» до країн ЄС.

Влітку 2023 року західні регіони мали найкращу ситуацію на ринку праці: релоковані підприємства створили тисячі нових робочих місць, конкуренція на посади була мінімальною, а середні заробітні плати знаходилися на рівні 18000-22000 грн. 

Тим часом у східних та південних областях, які знаходяться ближче до лінії фронту, кількість пропозицій працевлаштування не відповідає попиту. Причинами цьому є важка безпекова ситуація Харкові, Запоріжжі, Одесі, Миколаєві та ін., переїзд виробництв та скорочення бюджетів бізнесів, що залишилися. 

Центральні регіони та столиця разом пропонують найбільшу кількість вакансій. 90% бізнесів, які функціонували тут до війни, повернулися до роботи протягом 2022/23 року. За останній рік в областях було зареєстровано близько 128 тис. ФОПів та 20 тис. нових компаній.

За підрахунками експертів Jooble, лідерами з кількості вакансій незмінно залишаються Київ, Львів, Дніпро, Одеса та Харків. Також близько 10% пропозицій на ринку праці передбачають дистанційну зайнятість. Проте, найближчим часом прогнозується зменшення цього відсотку, адже для ефективної роботи та комунікації з працівниками роботодавці організовують офісний або змішаний формати праці.

Виклики та проблеми сучасного ринку праці: який вплив має політична ситуація на зайнятість населення?

Воєнний стан докорінно змінив підходи до працевлаштування в Україні. Якщо високий «стрибок» безробіття вдалося побороти завдяки державним програмам підтримки та швидкої адаптації бізнесів до складних умов, то деякі проблеми все ж залишаються актуальними:

  • Регіональні диспропорції – розбіжність навичок персоналу з потребами роботодавців у різних областях. Наприклад, працівники фінансової сфери, що переїхали до Закарпатської області, не можуть знайти роботу через невелику кількість компаній, що спеціалізуються на цьому. 
  • Дефіцит кваліфікованих кадрів – скорочення кількості фахівців, які мають високий рівень освіти та широкий досвід. Причинами є вимушений виїзд населення за кордон, переорієнтація талановитих спеціалістів на іноземні ринки та посилення мобілізаційних заходів.
  • Емоційне виснаження населення – Нацслужба здоров’я регулярно фіксує звернення українців, що пов’язані з відчуттям тривоги, страху, порушенням сну, пригнічення настрою. Перебування у стані хронічного стресу та невизначеності у майбутньому відображається на продуктивності та мотивації працівників.
  • Зниження частки експорту послуг – якщо раніше іноземні компанії із задоволенням співпрацювали з українцями завдяки дешевшій робочій силі та вищій якості робіт, то сьогодні об’єми експорту послуг значно скоротилися. Західні партнери побоюються подовження контрактів, через нестабільну безпекову та економічну ситуацію.

Окремий ряд проблем на ринку праці викликала необхідність у мобілізації більшої кількості чоловіків до лав ЗСУ. У зв’язку з цим на посадах, які традиційно обіймали чоловіки, часто буває неможливим швидко заміняти фахівців. Також чоловіки, які шукають роботу, тепер рідше погоджуються на офіційне працевлаштування, адже це спрощує їхню ідентифікацію. 

Перспективи українського ринку праці у 2024 році: що вважають експерти Jooble?

Разом з експертами Jooble ми проаналізували останні зміни у політико-економічній ситуації країни та виокремили декілька перспектив розвитку ринку праці у цьому році.

Зростання заробітних плат

Дефіцит кваліфікованих кадрів та необхідність мотивації персоналу вже зараз спонукає компанії до перегляду ставок та запровадження бонусних систем. У майбутньому зарплата буде вирішальним фактором боротьби компаній за професіоналів на ринку праці.

«Бум» робочих спеціальностей

Виробнича та будівельна галузі у 2024 році містять найбільшу кількість вакансій. Заводи, фабрики та цехи знаходяться у постійному пошуку операторів виробничих ліній, комплектувальників, технологів та ін. Будівельні компанії потребують майстрів різних фахів, різноробів, виконробів та ін.

Військовий рекрутинг

Тепер на сайтах з пошуку роботу українцям пропонується вибрати вакансію з доходами до 150 тис. грн у лавах ЗСУ. Армія потребує у своєму складі не тільки військових, а й медичного персоналу, водіїв, діловодів, електриків, розмінувальників та ін.

Послаблення меж між «чоловічими» та «жіночими» спеціальностями

З 2017 року законодавство більше ніяк не обмежує жінок у виборі спеціальності. Проте, роботу у сферах будівництва, металообробки, хімічного, електрохімічного виробництв традиційно вважали «чоловічою», що відображалося у небажанні керівників працевлаштовувати жінок. Через значний дефіцит кваліфікованих кадрів ці стереотипи нівелюватимуться, більше жінок зможуть обійняти посади у перерахованих галузях.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах